Передплата 2024 ВЗ

Коли голова болить не тільки на погоду

Що таке мігрень? Чому виникає напад головного болю? Які його фази? Що таке аура при мігрені? Як лікувати цю хворобу?

Фото Bulk Billing Doctors Brisbane Southside
Фото Bulk Billing Doctors Brisbane Southside

На ці та інші запитання пацієнтів відповів на своєму Youtube-каналі Андрій Кулик — лікар-невролог, асистент кафедри неврології Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького, який уже понад три роки займається вивченням больового синдрому.

«Мігрень — це неврологічне захворювання, яке проявляється нападами головного болю. Багато хто вважає, що при мігрені біль є високоінтенсивним або що болить завжди лише половина облич­чя. Насправді інтенсивність мігренозних нападів може бути помір­ною, а біль — не мати чіткої локалізації», — пояснює лікар.

Мігрень, за його словами, досить поширене захворювання, на яке страждають 17% жінок та 8% чоловіків. І хоча головний біль на­пруги зустрічається набагато частіше, на прийом до лікаря зазви­чай приходять пацієнти з мігренню.

Основна відмінність мігрені від головного болю напруги — це наявність додаткових симптомів. «У своїй практиці я зіштовхуюся з тим, що цій проблемі приділяють недостатньо уваги, — зауважує невролог. — Пацієнтам ставлять помилкові діагнози, такі, як остео­хондроз чи ВСД (вегето-судинна дистонія. — Авт.)».

Як розпізнати мігрень

Існує кілька «червоних прапорців»:

Середня або висока інтенсивність болю.

Напад триває від 4 до 72 годин. Пацієнт неодмінно зауважить цей біль, хоча він може минути самостійно, тобто без прийому ме­дикаментів, наприклад, якщо пацієнт ляже спати.

Однобічна локалізація. Бік, який болить, може змінюватися.

Біль має пульсуючий харак­тер, посилюється при будь-якому навантаженні і заважає займатися побутовими спра­вами, зокрема пацієнт не може їсти, мити посуд чи дивитися футбол.

Біль супроводжується нудо­тою, яка зрідка може переходи­ти у блювоту.

Під час нападу з’являється чутливість до світла та звуків. Пацієнти описують свій біль так: хочеться вимкнути телеві­зор, зашторити вікна, лягти, на­критися ковдрою й абсолютно нічого не робити, допоки він не мине.

«Помилково вважається, що напад мігрені складається лише з болю голови, хоча насправді все починається з продромаль­ного періоду, за якого виникає дратівливість, слабкість й труд­нощі з концентрацією уваги. Ці симптоми можуть виникати задовго до появи головного болю. Після цього приблизно у третини пацієнтів з’являється аура, — описує симптомати­ку Андрій Кулик. — Аура — це неврологічне порушення, яке виникає безпосередньо перед нападом мігрені та може мати різний неврологічний характер. Найчастіше виникає зорова аура, яку пацієнти описують як спалахи світла, плями або роз­митість зображення. В однієї з моїх пацієнток була зорова аура з транзиторною амнезією. Жін­ка ненадовго втрачала пам’ять, після чого у неї виникав напад дуже сильного головного болю».

Як лікувати мігрень

Існують два основні напрями терапії:

  • усунення нападу та
  • профілактичне лікування.

«Багато людей помилко­во думає, що знімати напа­ди можна лише з допомогою триптанів. Це не так, адже в багатьох випадках достатньо простих знеболювальних за­собів, таких як ібупрофен чи напроксен, — наголошує фахі­вець. — Профілактичне лікуван­ня призначається, коли напади є частими й при цьому виникає дуже сильний головний біль. Існує більш як п’ять варіантів різних профілактичних пре­паратів, починаючи від бета-блокаторів й закінчуючи боту­лотоксином. Але нагадаю, що будь-які препарати повинен призначати лікар. Самоліку­вання може призвести до не­бажаних ускладнень. Зокрема надмірний прийом анальгети­ків може призвести до виник­нення іншого типу головного болю — т. зв. медикаментозно індукованого болю голови.

Також у своєму відеоблозі лікар підкреслив, що мігреноз­ні напади у жодному разі не по­трібно терпіти, оскільки вони можуть призводити до появи супутніх симптомів й суттєво погіршувати якість життя паці­єнта.

«Чи існують немедикамен­тозні методи лікування мігре­ні? Найкраще для зменшення частоти нападів — це практи­кувати здоровий сон (розсла­блення м’язів шиї), а також працювати зі супутньою триво­гою чи депресією. На прийомі я пояснюю своїм пацієнтам, що напади можуть трапляти­ся частіше через нерегулярне харчування, недосипання або різні стресові ситуації. Тому в побуті необхідно уникати таких моментів», — підсумовує не­вролог.