Передплата 2024 «Добра кухня»

COVID-19 в Україні: в очікуванні нового піку

МОЗ оновило правила імунізації проти COVID-19: другий бустер для всіх охочих та щеплення дітей від 5 до 11 років

Через стрімке поширення Омікрону в небезпеці перебувають люди, які не про­йшли базового курсу вакцинації проти ко­віду
Через стрімке поширення Омікрону в небезпеці перебувають люди, які не про­йшли базового курсу вакцинації проти ко­віду

Останнього місяця рівень захворюваності на коронавірус в Україні стрімко зростає. За повідомленням МОЗ, за минулий тиждень було виявлено 3 893 нові випадки інфікування, що на 40% більше, ніж тиждень тому. В Україні, як і в більшості європейських країн, активно поширюється новий різновид штаму коронавірусу «Омікрон», який називають типом «ВА.5».

Головна епідеміологиня Львівщи­ни, керівниця Львівського облас­ного центру контролю та профі­лактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко повідомила: у Львівській області лише за минулий тиждень виявили 2372 нових хво­рих. На стаціонарному лікуванні понад 400 хворих. За тиждень хвороба забрала жит­тя 5 жителів Львівщини.

Типових симптомів, за якими можна було б здогадатися, що людина захворіла саме на новий штам Омікрону, немає, — стверджують медики. «Раніше зникнення нюху або зміна смакових відчуттів з вели­кою ймовірністю вказувало на коронаві­рус, а тепер лікарі розцінюють ці симптоми як характерні за ураження верхніх дихаль­них шляхів, — зазначає лікар-інфекці­оніст, голова Національної технічної групи експертів із імунопрофілактики Федір Лапій.- А саме — нежить, біль у горлі, а якщо кашель, то сухий, поверх­невий. Інкубаційний період Омікрону ско­ротився порівняно з іншими варіантами вірусу: як показують дослідження, тепер період від зараження до появи перших симптомів становить лише 3−5 днів. Також попри підвищену заразність і швидке по­ширення, все ж таки новий вид коронаві­русу в меншій кількості випадків викликає госпіталізацію та летальний кінець. Пере­біг захворювання майже не відрізняється від попередніх варіантів і схожий на ГРВІ, лікуватися потрібно відповідно, без вико­ристання антибіотиків, але під наглядом лікаря, уникати контактів».

Основними симптомами Омікрону ВА.5 є:

  • біль у горлі;
  • нежить та закладеність носа;
  • головний біль;
  • підвищена температура тіла — вона може бути як субфебрильною, від 37,0 до 37,5°C, так і високою — до 39,0°C;
  • ломота в тілі, слабкість, млявість, під­вищена стомлюваність;
  • виражені симптоми інтоксикації ор­ганізму.

Однак, крім цього, також можуть спо­стерігатися й інші характерні симптоми ковіду, пов’язані з раніше відомими його штамами:

  • сильний безперервний кашель про­тягом більш як години або три чи більше епізодів кашлю протягом 24 годин;
  • аносмія (втрата) або паросмія (зміна) нюху та/або смаку;
  • задишка або утруднене дихання;
  • головний біль та запаморочення;
  • м’язовий біль (міалгія);
  • діарея;
  • нудота.

Незалежно від того, якою формою ко­ронавірусу перехворіла людина, легкою чи важкою — наслідки можуть бути довготри­валими та серйозними. Тому що COVID-19 — це системне захворювання, яке здатне вразити будь-який орган залежно від того, де у людини «слабке місце» — серце, нир­ки або легені. Тобто ставитися до корона­вірусу як до звичайного респіраторного захворювання, на жаль, не можна. «Попри те, що симптоми Омікрону здаються схо­жими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки», — на­голошують у МОЗ.

З’явились симптоми вірусного за­хворювання — зробіть тест на COVID-19. Отримати безплатне скерування на ПЛР-тестування або зробити експрес-тест, як і раніше, можна у сімейного лікаря. Допоки не отримали результатів тестування, на­магайтесь обмежити фізичні контакти з іншими людьми. Пам’ятайте, що відносно легкий перебіг хвороби в однієї людини не виключає можливість ускладнень в інших.

За словами заступника міністра охо­рони здоров’я, головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна «на на­ціональному рівні не планується впрова­джувати загальнонаціональний локдаун або якісь заходи обмеження, але на рівні областей, залежно від безпекової, епідемі­ологічної ситуації, можуть застосовуватися ті чи інші профілактичні заходи з протидії ковіду. Відповідними рішеннями комісії ТЕБ та НС області можуть застосовувати маско­вий режим у місцях масового скупчення, в громадському транспорті, рекомендувати носити маски в закладах охорони здоров’я. Такі заходи можуть зменшувати кількість нових випадків коронавірусної хвороби. Ми закликаємо області все ж таки використо­вувати цей механізм», оскільки в країні ви­сокий рівень внутрішньої міграції, що спри­яє поширенню інфекції.

Через стрімке поширення Омікрону в небезпеці перебувають люди, які не про­йшли базового курсу вакцинації проти ко­віду, застерігають у міністерстві. Понад 15 мільйонів українців уже отримали першу дозу вакцини, а повний курс пройшли 14,3 мільйона. Понад 113 тисяч людей вже ма­ють і третю, бустерну дозу. Не відкладай­те, за можливості, отримання щеплення від коронавірусу — як базового курсу, так і бустерної дози. Важливо захиститися пе­ред початком епідемічного сезону, коли традиційно зростає кількість вірусних за­хворювань.

«Якщо ви не отримали другого ще­плення, незважаючи на те, скільки часу минуло з першого щеплення. Або, незва­жаючи на те, скільки часу минуло від дру­гого щеплення, і ви не отримали бустерну дозу — зробіть щеплення», — наголосив лікар-інфекціоніст Федір Лапій. Імунолог рекомендував усім дорослим та дітям, старшим за 12 років, зробити бустерну вакцинацію від коронавірусу. Дотримання заходів епідеміологічної безпеки, а голо­вне — вакцинація, можуть врятувати від серйозного спалаху.

«Щоб якомога більше людей могли за­хистити себе від госпіталізації та смер­ті внаслідок COVID-19, ми дозволяємо другу дозу всім охочим, проте особливо радимо її робити людям із хронічними захворюваннями та людям віком 60+», — сказав Ігор Кузін. Друга бустерна доза дозволяється всім повнолітнім з інтерва­лом щонайменше 4 місяці після першої. Водночас, згідно з наказом, бустер буде доступний за 5 місяців після завершення базового курсу щеплень. МОЗ затвердже­но нові схеми вакцинації, згідно з якими вакцину CoronoVac можна використовува­ти для бустерного щеплення після засто­сування інших вакцин, зокрема Comirnaty чи Moderna. Діти віком 5−11 років зможуть отримати щеплення проти COVID-19 вак­циною Comirnaty (Pfizer) за згоди батьків або опікунів. Раніше, підкреслює МОЗ, була дозволена вакцинація дітей віком від 12 років.

Міністерство інформує, що наразі в Україні доступно майже 5 млн вакцини CoronaVac, близько 400 тисяч доз вакцини Pfizer та 30 тисяч вакцини Janssen.

За увесь період захворювання на COVID-19 підтвердили 314 579 випадків, з них летальних — 6730, а одужали — 302 724 людини.

Як захиститися від інфекції

Щоб знизити ризик зараження, ВООЗ рекомендує дотримуватися базових пра­вил гігієни:

  • регулярно мити руки з милом або ви­користовувати спиртовмісний антисептик
  • під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя, піс­ля цього серветку відразу викинути, а руки вимити
  • дотримуватися дистанції і триматися від людей (особливо хворих) на відстані щонайменше 1 м
  • за можливості не торкатися руками очей, носа і рота — це стандартний шлях потрапляння вірусу в організм через зара­жені поверхні
  • не їсти продукти — особливо тварин­ного походження — без їх термічної оброб­ки.

Схожі новини