Груші допоможуть побороти депресію
Груші корисні як профілактика появи холестеринових бляшок і атеросклерозу
Гомер, знаменитий автор Одіссеї, називав груші дарами богів. І багато хто згоден з ним, адже сьогодні груша — один із найпопулярніших фруктів у світі. На сьогодні існує понад 3000 сортів груш. А ось у Стародавньому Китаї груша була символом довговічності, оскільки грушеві дерева дуже довго живуть. Плоди грушевого дерева — одне з корисних ласощів.
Хімічний склад
Груша багата корисними речовинами, вона містить арбутин і пектин, фолієву кислоту, бета-каротин, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, Н і РР, а також необхідні організму людини мінерали: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і марганець, залізо, сірку, йод, фтор, фосфор і натрій.
Корисні та лікувальні властивості
Груші корисні як профілактика появи холестеринових бляшок і атеросклерозу, мають легку сечогінну дію, беруть участь у кровотворенні, виводять з організму токсини і шлаки.
Ці плоди мають протимікробну і бактерицидну властивості, і є частиною лікувального харчування за порушень діяльності шлунково-кишкового тракту, особливо що стосуються мікрофлори.
У дієтичне харчування з профілактичною і лікувальною метою грушу включають у разі захворювань серця, печінки, нирок, цукрового діабету, порушень проникності капілярів.
Солодкості грушам надає фруктоза (а не глюкоза, як, наприклад, в яблуках), тому плоди корисні особам, які мають проблеми з підшлунковою залозою.
Як лікарську сировину використовують свіжі та сушені плоди і листя груші.
У плодах груші містяться унікальні ефірні олії, біологічно активні речовини, які здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, надавати протизапальну дію і боротися з депресією.
Відвар сушених груш має знеболювальну, антисептичну і сечогінну дії, корисний також за запальних захворювань сечовивідних шляхів — цей напій підвищує діурез, благотворно діє на сечовий міхур і ниркові балії.
Варені та печені груші застосовують при сильному кашлі, ядусі і туберкульозі легенів.
Молоде свіже листя містить антигрибкову речовину, тому відварами або настоями з нього лікують грибкові захворювання і дерматити, а з сухих листків готують порошок від підвищеної пітливості.
Грушевий сік, а також відвари з сушених плодів і листя показані при запальних захворюваннях сечовивідних шляхів — циститі, пієлонефриті.
Хворим на ожиріння корисно пити грушевий компот, приготований без цукру.
Недзвичайно корисний грушевий сік у лікуванні деяких шлункових захворювань. М’якоть груші легше засвоюється організмом, ніж м’якоть яблук. Кислі і дуже терпкі сорти груш зміцнюють шлунок і печінку, збуджують апетит, але вони важче засвоюються організмом. При захворюваннях печінки, холециститі, гастриті дві з'їдені вранці груші позбавлять вас болю і печії, ліквідують дискомфорт у кишечнику.
Відвари, компоти з сушеної груші багаті волокнами, які мають в’яжучий ефект, що корисно при розладах кишечнику. Свіжі груші містять досить грубі харчові волокна, що посилює кишкову перистальтику, тому при розладах їх їсти не варто. А ось при закрепах груші з компоту потрібно з'їдати обов’язково.
Груша дуже корисна для серця взагалі і при порушеннях серцевого ритму зокрема. За нестачі калію в організмі сповільнюється ріст тканин, з’являються нервозність, безсоння, спостерігається прискорене серцебиття через ослаблення серцевої діяльності, підвищується рівень холестерину у крові. За таких симптомів допоможе грушеве лікування, оскільки у м’якоті груші міститься багато іонів калію, без достатньої кількості яких неможливе нормальне функціонування серця і м’язів, адже іони калію відповідають в організмі за регенерацію клітин. Отож кілька з'їдених груш можуть зняти біль у натруджених м’язах. До речі, чим кращий і сильніший запах груші, тим більша її користь, особливо для серця.
Вважається, що варення з груш і печені плоди позбавлять від кашлю. У давньоарабських працях з медицини вказувалося, що груші допомагають лікувати хвороби легенів. Грушевий сік і відвари плодів володіють антибактеріальною активністю завдяки вмісту антибіотика арбутину. Їх також вживають як засіб для зміцнення стінок кровоносних судин.
Багато в груші макро- і мікроелементів: наприклад, заліза, необхідного для синтезу здорових кров’яних клітин. Тому рекомендується вживати груші при швидкій втомлюваності, запамороченні, прискореному серцебитті, що виникають при посиленому фізичному навантаженні, а також при втраті апетиту, при появі тріщин в кутиках рота, поганому загоєнні ран і навіть при чутливості до холоду — все це симптоми нестачі заліза в організмі.
Протягом багатьох років груша використовувалася в народній медицині як ефективний засіб при простатиті.
Після сорока років лікарі взагалі рекомендують їсти якнайбільше груш. Двічі на тиждень дуже корисно влаштовувати «грушеві дні»: 1,5−2 кг свіжих плодів. Тверді плоди краще злегка відварити.
Груша у косметиці
Омолоджувальна маска
Маска з м’якоті груші сприяє загоєнню зсадин і тріщин, омолоджує, освіжає шкіру, а також відбілює ластовиння.
Очищені від шкірки і насіння груші помістити в посуд (скляний або фарфоровий), ретельно розтерти і накласти шаром до 0,5 мм на шкіру обличчя, шиї, рук, грудей на 15−20 хвилин. Потім змити маску теплою водою, прикласти до шкіри м’який рушник і змастити кремом.
Маска для сухої шкіри
Натерти на тертці грушу, змішати з однією столовою ложкою сметани і однією столовою ложкою грейпфрутового соку. Тримати на обличчі 30 хвилин, потім змити теплою водою.
Маска для нормальної і жирної шкіри
Розім'яти 2 ст. л. м’якоті груші, додати 2 ч. л. збитих яєчних білків і нанести на обличчя. Ця маска зніме втому і покращить настрій.
Коли не варто їсти груші…
Слід зазначити, що неправильне вживання груш може негативно позначитися на нашому здоров'ї. Їх не рекомендується їсти на порожній шлунок і запивати водою. Також краще не вживати груші з м’ясом і їсти їх раніше ніж через пів години після їди.
Не варто забувати, що тільки добре визрілі соковиті ароматні плоди мають цілющі властивості.
Тверді плоди перед вживанням бажано спочатку трохи відварити.
Характерний для груші приємний хрускіт, що виникає при розкусуванні, виникає завдяки присутнім у м’якоті кам’янистим клітинам, оболонка яких складається зі здерев’янілої клітковини. Тому при загостренні кишково-шлункових захворювань від вживання груш бажано утриматися, бо ця здерев’яніла клітковина подразнює слизову тонкого кишечнику.
Галина Вербицька