Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якщо вкусила змія, в жодному разі не можна накладати джгут, різати рану, висмоктувати отруту

За даними МОЗ, в Україні щороку реєструється понад 400 звернень у медзаклади з приводу укусів змій

Змія ніколи не нападає першою. Фото ТСН
Змія ніколи не нападає першою. Фото ТСН

У лісах розпочався сезон збору грибів, а пік активності плазунів триває. Гадюки можуть ховатися в норах тварин, між камінням або пнями, в кущах, старій траві чи у сіні. Плазуни дуже часто живуть поруч з водоймами, адже вони непогано плавають. Якщо людина налякала змію, вона неодмінно нападе, тому що відчуває небезпеку.

В Україні люди страждають пе­реважно від укусів гадюк. Іс­нує три види отруйних гадюк: гадюка звичайна, гадюка Ніколь­ського та степова гадюка. Важливо пам’ятати головне правило: змія ніколи не нападає першою.

Якщо ви її потурбували (випад­ково зачепили або наступили на неї), вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози — згор­тається «калачиком», зигзагопо­дібно вигинає тіло, окремі види сильно шиплять. За укусу отруй­ної змії видно чіткі великі отвори від передніх зубів. У неотруйної, як правило, дрібні зуби у 2 ряди. Клінічно укус гадюки проявляєть­ся миттєво: болем (як правило, за інтенсивністю він не сильніший від укусу бджоли або оси), набря­ком, що доволі швидко наростає і вражає навколишні тканини, та множинними дрібними кровови­ливами у місці ушкодження. На­віть якщо ви не розгледіли як слід «кривдника» і не впевнені, що це таки гадюка, слід якнайшвидше звернутися по медичну допо­могу. Інтоксикація отрутою може спричинити системні симптоми: головний біль, нудоту й блювоту. Інколи з’являється загальна слаб­кість, зниження артеріального тиску, задишка, запаморочення. Місце укусу треба ретельно про­мити мильною водою і закрити чистою тканиною або серветкою. В жодному разі не можна накла­дати джгут, різати рану, висмок­тувати отруту. За можливості слід прикласти до рани лід, загорну­тий у тканину. Єдиним безпечним і ефективним втручанням є іммо­білізація — постраждалого потріб­но знерухомити і покласти таким чином, щоб місце укусу було ниж­че від рівня серця. Адже наслідки укусу можуть бути доволі серйоз­ними. Особливо для людей похи­лого віку, дітей та людей з низь­ким імунітетом. По-перше, якщо людина може нормально прийня­ти щось перорально (немає нудо­ти, блювання, задишки), потрібно пити якомога більше чистої води. Що ж до ліків, можна дати антигіс­тамінний препарат.

Оптимально, щоб пацієнта гос­піталізували в комплексну лікарню (лікарня швидкої медичної допо­моги, ЛШМД), де є реанімаційне та токсикологічне відділення. По­терпілому мають дати спеціальну сироватку, здатну нейтралізувати отруту змії. Діє вона не відразу, тож на те, щоб полегшити стан людини, може знадобитися кілька годин. У деяких ситуаціях можуть засто­совувати й інші ліки, щоб усунути симптоми отруєння. Якщо ліку­вання буде своєчасним, то непри­ємні відчуття зникнуть протягом 5−6 днів. Для повністю здорової людини укус гадюки не стано­вить серйозної небезпеки, але якщо лікування буде неправиль­ним або несвоєчасним, то можуть з’явитися серйозні ускладнення. Пацієнти, які звертаються до ліку­вального закладу й отримують на­лежну медичну допомогу протягом перших шести годин після укусу, мають значно нижчі показники за­хворюваності і смертності. Пацієн­ти, які залишаються під наглядом і підтримують лікування у цей пері­од, як правило, не мають будь-яких довгострокових побічних ефектів.

У пацієнтів зі значним локаль­ним ушкодженням тканин через отруєння може розвинутися три­вала парестезія, пошкодження м’язів, а у важких випадках необ­хідна навіть ампутація.

Євген Живков, лікар-інфекціоніст, токсиколог.

Схожі новини