Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обережно, змії!

З початку року на території Львівщини внаслідок укусу змій госпіталізовано 10 осіб, з них 6 дітей, повідомляють у ГУ ДСНС у Львівській області

Плазуни можуть ховатися в норах тварин, між камінням або пнями, в кущах, старій траві чи у сіні. Вони часто живуть поруч із водоймами, адже непогано вміють плавати. Якщо людина налякала змію, вона неодмінно нападе, тому що відчуває небезпеку.

В Україні люди страждають переважно від укусів гадюк. Існує три види гадюк, які є отруйними, — гадюка звичайна, гадюка Нікольського та степо­ва гадюка. Важливо пам’ятати головне правило: змія ніколи не нападає першою.

«Якщо випадково побачили плазуна поряд із собою — не панікуйте, не наближайтесь і не робіть різких рухів, а спокійно відійдіть, — застерігає ряту­вальник-інструктор з багато­річним досвідом Олександр Скрутовський. — У плазунів поганий зір та слух, але своїм тілом вони дуже добре вловлю­ють коливання землі на відстані 10−15 метрів. Щоб уникнути не­безпеки укусу змії у походи не можна ходити босоніж. Необ­хідно бути пильним на стежках. Не обмацувати траву, не засо­вувати руки в нори, не розри­вати їх, врешті, не рухати змію. Змії першими не нападають. Якщо ви її потурбували (випад­ково зачепили або наступили на неї), вона завжди перед на­падом набуває загрозливої пози — згортається „калачи­ком“, зигзагоподібно виги­нає тіло, окремі види сильно шиплять. Після укусу отруйної змії видно чіткі великі отвори від передніх зубів. У неотруй­ної, як правило, дрібні зуби у 2 ряди. Клінічно укус гадюки проявляється миттєво: болем (як правило, за інтенсивніс­тю він не сильніший від укусу бджоли або оси), набряком, що доволі швидко наростає і вражає навколишні тканини, та множинними дрібними крово­виливами у місці ушкодження». Навіть якщо ви не розгледіли як слід «кривдника» і не впевнені, що це таки гадюка, слід якнай­швидше звернутися по ме­дичну допомогу. Інтоксикація отрутою може спричинити сис­темні симптоми: головний біль, нудоту й блювоту. Місце укусу ретельно промити мильною водою і закрити чистою ткани­ною або серветкою. В жодному разі не можна накладати джгут, різати рану, висмоктувати отруту. За можливості слід при­класти до рани лід, обгорнутий у тканину. Єдиним доведено безпечним і ефективним втру­чанням є іммобілізація — по­страждалого потрібно знеру­хомити і покласти таким чином, щоб місце укусу було нижче від рівня серця, і якнайшвидше до­правити до медичного закладу.

«Наслідки укусу можуть бути доволі серйозними. Осо­бливо для людей похилого віку, дітей та людей з низьким імунітетом, — говорить Євген Живков, лікар-інфекціоніст, токсиколог. — У випадку укусу змії насамперед, якщо люди­на може нормально прийня­ти щось перорально (немає нудоти, блювання, задишки), потрібно пити якомога біль­ше чистої води. Оптимально, щоб пацієнта госпіталізували у комплексну лікарню, де є ре­анімаційне та токсикологічне відділення. Потерпілому ма­ють дати спеціальну сироватку, здатну ліквідувати отруту змії. Діє вона не відразу, і на те, щоб полегшити стан людини, може знадобитися кілька годин. У деяких ситуаціях можуть засто­совувати й інші ліки, щоб усу­нути симптоми отруєння. Якщо лікування буде своєчасним, то неприємні відчуття повністю зникнуть протягом 5−6 днів». За словами лікаря, для повністю здорової людини укус гадюки не становить серйозної небез­пеки, але якщо лікування буде неправильним або несвоєчас­ним, можуть з’явитися серйоз­ні ускладнення. Пацієнти, які звертаються до лікувального заходу й отримують належну медичну допомогу протягом перших 6 годин після укусу, мають значно нижчі показники захворюваності і смертності. Пацієнти, які залишаються під наглядом і підтримують ліку­вання у цей період, як правило, не мають будь-яких довгостро­кових побічних ефектів.

«У пацієнтів зі значним ло­кальним ушкодженням тканин через отруєння може розви­нутися тривала парестезія, ушкодження м’язів, а у важких випадках навіть ампутація», — застерігає токсиколог.

Схожі новини