Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До вподоби і дорослим, і дітям. А яка корисна!

Сік зі свіжих груш — чи не найкращий сечо­гінний засіб

І гілочки, і листя, й, звичайно, сам плід — груша — чудодійно цілющі. Не одне покоління переконалося: і взимку, і влітку пагінці груші - чи не найкраща заварка для чаю. Він дуже духмяний, смачний і корисний. Бо виводить з організму солі, зменшує запальні процеси в суглобах, діє сечогінно (не викликаючи подразнення нирок), поліпшує сольовий обмін. Такий чай дуже корисний людям, які страждають від остеохондрозу. Отже, два-три грушеві пагінці завдовжки 10−15 сантиметрів покласти у чайник, прокип’ятити хвилин 10−15. Одержите напій рубінового забарвлення.

Самі груші треба їсти і сві­жими, і робити з них най­різноманітніші делікатеси — варення, мармелад, джеми, кваси — усе, що підкаже вам фантазія. І все це буде не тільки смачно, а й дуже корисно. Адже плоди груші - джерело вітамінів групи В, зокрема В9 (фолієвої кислоти), важливого для проце­сів кровотворення. Дуже бага­то в ній цинку. Щедра груша на мідь, кобальт, залізо, молібден, нікель, фтор, йод та інші еле­менти, яких потребує людина. У ранніх сортах груші більше мар­ганцю, а в пізньостиглих — заліза.

Хоч груші здаються солод­шими від яблук, це не через більший вміст цукру, а тому, що, порівняно з яблуками, містять значно менше кислоти. Отже, тим, кому через надмірний вміст кислоти яблука не реко­мендовані, слід звернути увагу на груші.

З давніх-давен народна ме­дицина застосовувала грушу для лікування чоловіків. Річ у тім, що груша ефективно лікує ста­теву залозу, знімає в ній запаль­ні процеси, тобто лікує проста­тит. Якщо чоловік вживає компот з дички або вирощеної в саду груші, якщо до такого компоту дружина ще додасть листочків груші або пагінців (гілочок), то вже через кілька днів запалення статевої залози минає.

Грушеві ліки до вподоби і ді­тям, і дорослим. Це і знеболю­вальне, і чудовий сечогінний, антисептичний засіб. Допоможе груша у разі застуди, нежитю, кашлю. Теплий грушевий узвар, ще й з медом, змусить відсту­пити застуду. Вже наступного дня людина почуватиметься краще, а згодом мине і кашель. Коли ж не можна позбутися охриплості, то заварюють або печуть грушу — теж чудодійні ліки. З відвару груші можна на­віть робити компреси для зняття головного болю.

Варто знати, що сік зі свіжих груш — чи не найкращий сечо­гінний засіб. Його корисно пити усім, у кого хворі нирки, розви­вається сечокам’яна хвороба. Показаний сік і хворим на цу­кровий діабет. Адже грушева дієта регулює травлення, обмін речовин в організмі.

Загалом груша знімає нерво­ву напругу, заспокоює, норма­лізує серцебиття. Узвари дуже корисні в разі виникнення розла­дів шлунка, проносів. Для цього придатні будь-які сорти груші, та передовсім дичка, бо в ній міс­титься найбільше дубильних ре­човин. Груша — природний анти­біотик, сильний бактерицидний засіб. Свіжі й сухі груші включе­ні в лікувальні дієти для тих, хто страждає від ожиріння, захворю­вання нирок та сечового міхура, цукрового діабету.

У давні часи листям груші (відварами, настоями, подріб­неним свіжим листям) лікували грибкові ураження, запальні процеси шкіри, дерматити. Це пояснюється тим, що груша міс­тить фенол, який знешкоджує мікозні ураження.

Порошком з молодого гру­шевого листя лікували пітливість ніг. Для цього треба висушити листя, подрібнити й насипати в шкарпетки. Вже через тиждень ноги перестануть пітніти.

Груша є й добрим косметич­ним засобом. З неї роблять мас­ки на обличчя. Особливо придат­ні для цього груші, влежані в сіні, коли вони стають м’якими. Не хвилюйтеся, груша від лежання не втрачає своєї цілющості, віта­мінів, органічних та біологічно ак­тивних сполук. Грушу розім'яти, нанести на обличчя, шию, руки, тримати хвилин 20. Самі пере­конаєтеся, що така маска робить шкіру напрочуд гарною. Змивати таку маску треба теплою водою, опісля змастити шкіру зволожу­вальним кремом.

Схожі новини