Популярні цілющі трави
Властивості, дія, детальний опис
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/464584/likarski-travy.jpg)
Які назви лікарських рослин варто знати, у чому їхня лікувальна дія, кому вони небажані та як приготувати настій чи відвар із лікарської рослинної сировини в домашніх умовах?
З давніх часів для лікування різних захворювань людина використовувала лікарські рослини, а цілющі властивості трав у різні часи неодноразово згадувались у працях філософів та лікарів. Рослини в той далекий час були і їжею, і ліками. Відомості про використання цілющих властивостей рослин можна знайти в пам’ятках прадавньої культури – санскритською, староєврейською, китайською, грецькою, латинською мовами. Існує відомий вислів середньовічного вченого, філософа і лікаря Авіценни: «Три зброї є у лікаря: слово, рослина, ніж».
Здоров’я сучасної людини теж багато в чому залежить від якості і кількості біологічно активних речовин рослинного походження. Застосування лікарських рослин є одним із дійових, часто альтернативних методів оздоровлення та профілактики багатьох поширених захворювань.
Види лікарських рослин
Якщо назви всіх лікарських рослин укласти в список, він буде надзвичайно довгим. Загалом у світі відомо понад 20 тисяч видів лікарських рослин. Переважно їх застосовують у народній медицині. Проте науковці невпинно вивчають склад лікарських рослин, виділяють із них активні компоненти, досліджують дію й можливість застосування в схемах лікування та профілактики найрізноманітніших захворювань.
Сучасні класифікації ґрунтуються на терапевтичній дії і ефектах лікарських рослин. Зокрема, згідно з фармакологічною класифікацією лікарські рослини поділяються на групи, що діють на такі органі:
- серцево-судинну систему;
- шлунково-кишкову ситему;
- центральну нервову систему;
- ендокринну систему;
- імунну систему;
- органи дихання;
- нирки і сечовивідні шляхи;
- шкіру;
- використовуються за інфекційно-запальних захворювань;
- авітамінозів;
- кровотеч тощо.
Значна частина лікарських рослин належить водночас до кількох хімічних або терапевтичних груп. Здебільшого лікарські рослини застосовують у вигляді настоїв, відварів, спиртових настоянок, екстрактів, а також у формі біологічно активних добавок (БАД) – продуктів харчової, фармацевтичної та біотехнічної промисловості.
Алое, або Aloe vera (Aloe barbadensis)
Алое – багаторічні трав’яністі або деревоподібдні рослини-сукуленти, що походять з Африки.
Корисні властивості алое:
- активні компоненти – вітаміни, мікроелементи, амінокислоти, антиоксиданти – допомагають лікувати різні ураження шкіри та сповільнювати її старіння. Деякі дослідження вказують на інтенсивніше утворення шкірою колагену, покращення її еластичності та зволоження;
- алое має антиоксидантну, антибактеріальну, антисептичну дії – завдяки вмісту поліфенолів;
- препарати алое ефективні у лікуванні акне (вугрового висипу);
- алое використовують у лікуванні опіків шкіри 1 і 2 ступенів;
- алое допомагає знизити подразнення та свербіж шкіри;
- допомагає боротися із зубним нальотом, що його утворюють бактерії (наприклад , Streptococcus mutans) та дріжджі ( Candida albicans);
- препарати, що містять алое, застосовують у лікуванні ґінґівітів – запальних станів ясен;
- алое лікує виразки слизової оболонки рота, зменшує больові відчуття;
- використовується в зубних пастах та інших засобах догляду за ротовою порожниною;
- послаблює закреп (запор) завдяки вмісту речовини алоїн (або барболоїн);
- за цукрового діабету 2 типу сприяє зниженню рівня цукру у крові – завдяки підвищенню чутливості клітин до інсуліну (гормону підшлункової залози). Проте ця властивість рослини ще потребує подальшого наукового вивчення, тому не включена до офіційних терапевтичних рекомендацій.
- допомагає загоїти невеликі тріщини за геморою.
Шкірні захворювання, за яких застосовують препарати алое: акне, псоріаз, екзема, поверхневі опіки 1 і 2 ступеня, коли цілісність шкіри не пошкоджена; себорея, лупа, герпес; потертості шкіри.
Можливі небажані ефекти від застосування алое (протипоказання до застосування алое):
- небажаними ефектами від орального (всередину, через рот) застосування алое можуть бути порушення функції нирок, поява крові в сечі, зниження рівня калію в крові, розлади електролітного балансу, м’язова слабкість, діарея, нудота та шлунковий біль;
- можлива алергічна реакція на алое. Не використовуйте креми та інші препарати алое, якщо маєте алергію на часник, цибулю та тюльпани.
- Алое не рекомендується вживати орально вагітним під час грудного вигодовування та дітям до 12 років, а також за 2 тижні до запланованої хірургічної операції.
- Застосування всередину протипоказане за геморою, захворювань нирок, ниркової недостатності, серцево-судинних захворювань, хвороби Крона, виразкового коліту, кишкової непрохідності.
Проконсультейтеся з лікарем щодо можливості поєднання оральних препаратів алое, якщо ви приймаєте діуретини, інші лікарські трави та біологічні добавки, кортикостероїди, лигоксин, варфарин, послаблювальні препарати, протидіабетичні медикаменти та антикоагулянти.
Женьшень, корінь женьшеню, Ginseng
Багаторічна трав’яниста рослина родини аралієвих. Поширена на Далекому Сході, у Китаї, Кореї. Вважається, що женьшень живе до 100 років.
Здавна женьшень відомий як афродизіак та засіб для підвищення тонусу життя, збільшення «життєвої енергії». Корінь женьшеню належить до групи адаптогенів (засоби, що полегшують пристосування організму до різних несприятливих впливів), які мають досить широкий спектр дії на організм людини. Побічною дією від застосування женьшеню є підвищення артеріального тиску та серцевого ритму (тахікардія). Препарати женьшеню не можна поєднувати із вживанням варфарину, гепарину, нестероїдних протизапальних препаратів, естрогенів, кортикостероїдів, дигоксину. Женьшень протипоказаний за цукрового діабету.
Елеутерокок (Eleutherococcus senticosus)
Трав’яниста рослина родини аралієвих. Роками пильна увага науковців була прикута до елеутерококу завдяки його здатності захищати клітини від негативного впливу оксидантного стресу, протизапальній дії, здатності запобігати розвитку серцево-судинних захворювань та інших хвороб цивілізації. Елеутерокок, на відміну від женьшеню, більше стимулює імунну систему, його використовують як тонізувальний засіб за астенії, іпохондрії, перевтоми. Менше впливає на підвищення артеріального тиску і тахікардії, проте, як і у випадку з іншими адаптогенами, варто бути обережним та не застосовувати цю рослину безконтрольно. Якщо ви приймаєте інші лікарські засоби чи БАДи, проконсультуйтеся з лікарем.
Мати-й-мачуха, або підбіл звичайний (Tussilago farfara)
Мати-й-мачуха – багаторічна трав’яниста рослина родини складноцвітих, що використовується як трав’яний чай за інфекційних захворювань дихальних шляхів, кашлю, болю та дряпання в горлі, застуди й гарячки. Деякі дослідження вказують на потенційну небезпеку компонентів рослини для клітин печінки, підвищення ризику утворення тромбів, відповідно, будь-яке застосування мати-й-мачухи має бути доцільне та контрольоване.
Корисні властивості мати-й-мачухи:
- відхаркувальний та протизапальний засіб;
- застосовують у комплексному лікуванні захворювань дихальної системи – бронхіту, астми, ларингіту, тривалого кашлю;
- можливий позитивний вплив на здоров’я нервових клітин мозку через захист від руйнівної дії вільних радикалів, проте ця дія ще недостатньо досліджена.
Шкідливі властивості мати-й-мачухи:
- рослина містить алкалоїд піролізидин (pyrrolizidine alkaloids), може стати причиною гострого та хронічного ураження печінки, якщо застосовувати всередину тривалий час. В літературі описано випадок смерті плоду від ушкодження печінки внаслідок вживання матір’ю чаю з мати-й-мачухою під час вагітності;
- інші компоненти – сенеціонін (senecionin) та сенкіркін (senkirkin) можуть спричинити пошкодження та мутації в ДНК, що може спровокувати утворення злоякісних клітин;
- може сприяти збільшенню ризику утворення тромбів у схильних до тромбоутворення осіб.
Протипоказання до вживання мати-й-мачухи:
- вагітність;
- грудне вигодовування;
- діти до 12 років;
- захворювання печінки та серцево-судинні хвороби (необхідна консультація з лікарем);
- алергічні реакції;
- можлива поява алергічної реакції в осіб, що мають алергію на амброзію, хризантеми, нагідки, ромашки.
Шавлія (Salvia officinalis)
Корисні властивості шавлії:
- висока концентрація вітамінів і мінералів. В 1 ч. ложці (0,7 г) міститься 10% добової дози вітаміну К, 1% добової дози калію, магнію, заліза, вітаміну В6, також міститься цинк, вітаміни А, С, Е;
- містить поліфеноли, антиоксиданти, що допомагають нейтралізувати вільні радикали, пов’язані з ризиками хронічних захворювань, насамперед серця і судин;
- сприяє здоров’ю ротової порожнини, протидіючи шкідливим мікробам;
- полегшує прояви менопаузи. Активні компоненти шавлії мають естрогеноподібну дію, що дозволяє пом’якшити симптоми, які виникають унаслідок природного зниження рівня естрогенів (припливи, потовиділення, вагінальну сухість та подразнення);
- може сприяти зниженню цукру у крові. Доведено, що екстракт шавлії у щурів із цукровим діабетом 1-го типу активує специфічний рецептор, що допомагає знизити надмірну кількість вільних жирних кислот у крові. Це, своєю чергою, покращує чутливість клітин до інсуліну, внаслідок чого концентрація цукру у крові знижується. Дослідження показали, що за цукрового діабету другого типу дія компонентів шавлії була схожою до дії деяких протидіабетичних препаратів. Проте вивчення цієї дії ще має тривати;
- сприяє роботі головного мозку та пам’яті. Антиоксиданти у складі шавлії захищають нейрони від пошкодження;
- сприяє зниженню «поганого» холестерину, що є основним фактором ризику виникнення серцево-судинних захворювань;
- знижує ризик виникнення злоякісних клітин;
- діє проти спазмів у кишечнику;
- сприяє здоров’ю кісток завдяки великому вмісту вітаміну К, що відігріє важливу роль у рості та відновленні кісток;
- призупиняє процеси старіння шкіри.
Шкідливі властивості шавлії
Загалом шавлія вважається відносно безпечною рослиною, проте у всьому важлива міра. Саме тому не варто пити більш ніж 3-4 горнятка чаю з шавлії на день.
Кропива дводомна (Urtica dioica)
Давні єгиптяни використовували кропиву для лікування артритів та болю в спині, римські солдати натиралися нею, щоб зігрітися. Латинська назва рослини починається зі слів «uro», що означає «горіти». Листки кропиви мають «жала» із мурашиною кислотою, що під час контакту зі шкірою викликають подразнення, свербіж та набряк. Висушена, заморожена чи приготована кропива втрачає здатність «жалити».
Корисні властивості кропиви:
- кропива містить вітаміни А, С, К, деякі з вітамінів групи В; мікроелементи – кальцій, залізо, калій, магній, фосфор та натрій; ненасичені жирні кислоти, незамінні амінокислоти; поліфеноли кемпферол і кверцитин, кавову кислоту, кумарини та інші флавоноїди; пігменти бета-каротин, лютеїн та інші каротиноїди. Більшість цих компонентів є потужними антиоксидантами, що можуть захищати клітини від руйнування вільними радикалами, які, своєю чергою, пов’язані з виникненням хронічних захворювань, старінням і ризиком розвитку пухлин;
- протизапальна дія, наприклад, за артриту;
- сечогінна дія;
- зменшує надмірні кровотечі;
- позитивно впливає за гіперплазії простати у чоловіків, покращує сечовипускання;
- може застосовуватися у лікуванні сінної гарячки через послаблення запальних медіаторів, блокування гістамінових рецепторів, зменшення «викиду» імунними клітинами речовин, що провокують сезонну алергію. Проте ефекти кропиви у лікуванні сезонної алергії ще потребують подальшого вивчення;
- сприяє зниженню артеріального тиску – завдяки виробництву в судинах оксиду азоту та його судинорозширювальній дії. Окрім того, активні компоненти кропиви діють подібно до блокаторів кальцієвих каналів, що «розслаблюють» серце, знижують його «силу скорочення». Ефекти кропиви у лікуванні артеріальної гіпертензії ще потребують подальшого вивчення;
- кропива може допомогти краще контролювати цукор у крові, проте цей вплив також потребує подальшого вивчення;
- велика кількість антиоксидантів, що містяться в кропиві, може захистити від впливів важких металів;
- у вигляді відвару може використовуватися для лікування поверхневих опіків шкіри.
Шкідливі властивості кропиви:
- висушена чи приготована кропива є достатньо безпечною рослиною. Проте свіжа кропива «жалить», що може пошкодити шкіру, викликати подразнення, набряк і свербіж;
- можлива алергія на кропиву;
- кропива протипоказана вагітним жінкам, оскільки може провокувати скорочення матки, ризик викидня;
- слід обов’язково проконсультуватися з лікарем, якщо ви приймаєте засоби для розрідження крові, препарати від підвищеного артеріального тиску, діуретини (сечогінні), протидіабетичні препарати, препарати літію.
Полин (Artemisia dracunculus L.)
Багаторічні трави або напівкущі родини айстрових, широко поширені в Європі, Америці, Африці. Налічують понад 100 різних видів полину.
Полин гіркий (Artemisif absinthium) – традиційна лікарська харчова ефіроолійна та фітонцидна рослина. Одна з найгіркіших рослин у світі.
Корисні властивості полину:
- препарати з полину застосовують для збудження апетиту і покращення травлення. Трава полину входить до багатьох жовчогінних, шлункових і апетитних чаїв;
- 1ч. ложка (2 г) висушеного полину містить лише 5 калорій та 7% денної потреби марганцю, 3% денної потреби заліза та 2% денної потреби калію. Марганець відіграє важливу роль у забезпеченні здоров’я мозку, процесах росту та обміну речовин в організмі. Залізо необхідне для утворення червоних клітин крові (еритроцитів), калій – для функціонування м’язів і нервових клітин, також сприяє зниженню підвищеного артеріального тиску. Здатність полину покращувати чутливість до інсуліну, допомагати контролювати цукор крові ще потребує подальшого вивчення;
- полин допомагає заснути та покращити сон, проте ці ефекти також потребують подальшого наукового вивчення;
- полин має протизапальну дію, допомагає зменшити біль за остеоартриту;
- має антибактеріальну дію, наприклад, до E. Coli та Stafphylococcus aureus, допомагає зберігати їжу як натуральний консервант;
- рослина має фітонцидні властивості завдяки високому вмісту ефірних олій;
- полин широко використовується в народній медицині, гомеопатії, ветеринарній практиці.
Шкідливі властивості полину: надмірне використання препаратів полину може викликати ознаки хронічного отруєння і ураження центральної нервової системи.
Ехінацея ( Echinacea)
Ехінацея – рід багаторічних трав’янистих рослин родини айстрових. Ехінацея пурпурова – рослина з гарною фіолетовою квіткою з гострими довгими пелюстками, що традиційно застосовується в народній медицині як протизапальний та імуностимулювальний засіб.
Користь ехінацеї. Ехінацея часто застосовувалася для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, бронхітів, нежитю, гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), для запобігання застуді, а також для загоєння ран.
Протипокази для застосування ехінацеї. Мода на адаптогени та імуностимулятори, до яких належить ехінацея, дещо минула, оскільки немає достатніх доказів їхньої профілактичної дії за ГРВІ, а також виявлені довготривалі ефекти цієї групи лікарських засобів на імунну систему організму, що можуть провокувати небажані автоімунні процеси. Не можна поєднувати препарати ехінацеї з іншими медикаментами, що можуть викликати пошкодження функції печінки. Існує й алергія на компоненти рослини. Люди з алергією на амброзію, хризантеми, нагідки і маргаритки можуть мати алергічну реакцію на ехінацею. Також тривале застосування ехінацеї всередину може спровокувати шлункові розлади.