Передплата 2024 «Добрий господар»

Війна, ще й літо... Як правильно транспортувати й зберігати медикаменти?

Правила прості. Але якщо їх порушити, ліки можуть втратити ефективність і навіть зашкодити

У перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну українці кинулися масово купувати ліки – жарознижувальне, знеболювальне, кровоспинні засоби, гіпотензивні препарати. Війна триває вже понад 4 місяці. Бачимо, що навіть у відносно безпечних регіонах України можуть спостерігатися незначні перебої з доставкою окремих медикаментів, але загалом дефіциту лікарських засобів немає.

Нещодавно Міністерство охоро­ни здоров’я опублікувало перелік аптек, де можна купити чи отрима­ти з доплатою, у рамках програми «До­ступні ліки», препарати інсуліну. Тільки на Львівщині це – понад 260 аптечних закладів. Звісно, чим ближче до зони активних бойових дій, тим менше аптек працює і тим бідніший там асортимент медикаментів, які вони пропонують. На тимчасово окуповані території та ті, які піддаються постійним обстрілам, ліки доставляють волонтери. Влітку робити запаси лікарських засобів та перевози­ти їх на далекі відстані стає складніше.

Правила транспортування й зберігання медикаментів

За словами менеджерки зі склад­ської та транспортної логістики од­нієї з українських фармацевтичних компаній Оксани Марчак, більшість ліків необхідно зберігати в умовах кім­натної температури (до +25C). Але є й такі, які витримують і +30C, і +45C. Окремі лікарські засоби (наприклад, такі технологічно складні, як препарати інсуліну) потрібно зберігати у холодиль­ній камері або термобоксі за темпера­тури від +20С до +80С. Інформацію про це можна знайти на картонній упаковці чи в інструкції.

Якщо не дотримуватися відповідного температурного режиму, діюча речови­на вивільниться і медикамент втратить ефективність, що за деяких захворю­вань може виявитися критичним. Крім того, під дією високих температур він може втратити лікарську форму, в якій найкраще засвоюється (наприклад, ректальні свічки на основі вазеліну чи ланоліну). Або може й зашкодити, якщо молекули діючої речовини вступлять у взаємодію з іншими молекулами.

Крім температури, важливо стежи­ти за показником відносної вологості (оптимальна – до 80%) та захищати ліки від дії прямих сонячних променів.

– Що таке діюча речовина?

– Інша назва діючої речовини – ак­тивний фармацевтичний інґредієнт (АФІ). Вказується на упаковці під тор­говою назвою дрібним шрифтом. Тор­гові назви препаратів у різних країнах будуть різними, але діюча речовина – однаковою. Тобто вам можуть переда­ти з-за кордону лікарський засіб, де все буде написано грецькою, французькою чи німецькою, але саме за діючою речо­виною ви можете ідентифікувати, що це – «ваші» ліки.

Активних речовин може бути кілька. Першою зазначається та, якої найбіль­ше.

Крім діючої речовини, слід звертати увагу на дозування. Не кожну таблетку можна поділити навпіл. Не у всіх випад­ках допускається прийняти відразу дві. Такі питання завжди слід узгоджувати зі своїм лікуючим лікарем.

– Розпочата упаковка: чи можна приймати такий препарат?

Експертка з обігу лікарських за­собів, к.м.н. Тетяна Думенко закли­кає не застосовувати медикаменти, в яких порушена цілісність упаковки. На­віть якщо всередині, скажімо, 200 доз, а хтось використав лише 1-2. Категорич­но не можна цього робити, коли йдеть­ся про інгалятори.

У цьому випадку важливо звертати увагу не тільки на термін придатності, а й на дату відкриття флакона.

– Як довго придатні ліки?

– Багато споживачів вважає, що ви­робники вказують термін придатності «із запасом». Скажімо, якщо він збігає 30 червня, то цей препарат ще мож­на використовувати до 30 серпня. Про­те термін придатності вказується не­спроста. Це той період, протягом якого лікарський засіб залишається ефектив­ним, і це вивчено та доведено. Що від­бувається з медикаментом після цієї дати, – невідомо.

Звісно, краще, щоб ліки мали як­найдовший термін придатності. Проте йдеться про процеси доставки, а не про ефективність. Якщо препарат придат­ний ще два тижні, то він так само ефек­тивний, як і тоді, коли щойно зійшов із конвеєра.

Термін придатності зазначається як на первинній упаковці (блістері, флако­ні, ампулі), так і на вторинній. Часто вка­зується не тільки останній день, коли можна застосовувати цей лікарський засіб, а й дата його виробництва.

– Чому медикаменти, привезені з-за кордону, – гірший вибір, ніж ті, які купуєте в аптеці?

– Фахівці нагадують: в українських лі­карнях застосовують лише зареєстро­вані в Україні ліки. Ви не можете прийти в лікарню і «прокапати» препарат, який не отримав дозволу на медичне засто­сування в Україні (тобто має маркуван­ня іншою, неукраїнською мовою). Крім того, якщо лікарський засіб не зареє­стрований в Україні, у разі підозр, що це може бути фальсифікат, ви не зможете віддати його на перевірку.

Зверніть увагу, що не всі медикамен­ти можна завозити в Україну! Якщо ліки входять до переліку наркотичних лікар­ських засобів, психотропних речовин і прекурсорів (приміром, наркотичні анальгетики для онкохворого), за їх не­законне ввезення передбачена кримі­нальна відповідальність.

Схожі новини