Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Причина усіх хвороб – стреси, які переживають люди

З початком війни, уже від перших її тижнів, збільшилася кількість хворих з ускладненням гіпертонічної хвороби

У лікарні почали госпіталізовувати більше пацієнтів з інсультами, інфарктами, транзиторними ішемічними атаками, порушеннями серцевого ритму. Причиною цього є те, що люди перебувають у стресовій ситуації, переживають. Про це розповіла керівниця Центру терапії Лікарні Св. Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова Марта Сайко.

– Кожен українець зараз у напрузі. Це призводить до того, що артеріальні тиски високі і тягнуть ускладнення. До нас при­возять велику кількість пацієнтів, які п’ють препарати гіпотензивної терапії, а вона не є ефективною.

– Що ви рекомендуєте тим, хто звер­тається до вас у таких випадках?

– Тим, хто до нас звертається, ми ре­комендуємо седативну терапію, мусимо додавати заспокійливі препарати. Якщо є важчі випадки – пропонуємо консульта­ції психоневролога. У нас відкрився центр ментального здоров’я, де працюють пси­хоневрологи. Адже в людей виникають і панічні атаки, які провокують стрибки арте­ріальних тисків, що, відповідно призводить до ускладнень.

Також ми радимо людям більше вихо­дити на свіже повітря, змінювати заняття, читати книжки, відволікатися, а не лише сидіти в Інтернеті і стежити за новинами, тому що це сприяє підвищенню циркуляції адреналіну у крові, що тягне прискорення серцебиття. Це наслідки хронічного стресу, який зараз дуже впливає на пацієнтів.

– Як розпізнати, що у людини підви­щений артеріальний тиск (АТ)?

– Першими симптомами того, що під­нявся тиск, є біль голови, серцебиття, може бути трем кінцівок, нестача повітря, задиш­ка, колючі болі в ділянці серця. За високого АТ може бути і втрата свідомості. Нудота і блювання теж є частими його симптомами. Проте люди на них не зважають і, думаючи, що це отруєння і навіть не помірявши тиск, вживають таблетки від нудоти. Окрім того, може бути потемніння в очах, різке погір­шення зору.

– Багато хто переконаний, що існує поняття робочого тиску.

– Насправді поняття «робочий тиск» по­бутує лише серед населення. Для прикла­ду, хтось вважає, що у нього робочий тиск 160 на 80. Хоча це хибна думка, бо тиск у дорослої людини повинен бути не вищим, ніж 140 на 90. Якщо він вищий, то це вже потребує корекції, консультації сімейного лікаря і лікування, щоб не призвести до гі­пертонічної хвороби.

Коли у людини тиск 160 на 80 і людина почувається добре, то це не робочий тиск, це організм адаптовується до того тиску, який у нього є, а хвороба свої ускладнення робить. Тобто вже йде ускладнення судин очей, судин серця, нирок, і якщо на це не впливати, то згодом буде важче лікувати ускладнення. Тому раджу профілактично лі­куватися, щоб до цього не допустити.

– Люди часто бояться пити ліки, мов­ляв, щоб не звикнути до них. Чи пра­вильно це?

– Теж хибна думка. Ми часто пацієнтам пояснюємо, що треба працювати на профі­лактику, і якщо не пити таблетки, то виника­ють ускладнення. Трапляється і таке, що до певних ліків пацієнт звикає, і тоді треба ро­бити певну комбінацію. Але зовсім не вжи­вати ліки означає, що захворювання про­гресуватимуть і матимуть гірші наслідки. Тоді вже доведеться усувати ускладнення великою кількістю препаратів, що для паці­єнта буде набагато дорожче.

– Чим небезпечний високий АТ, якщо його не лікувати?

– Тим, що може розвиватися інфаркт міокарда, ураження нирок, що потім може призвести до розвитку ниркової недостат­ності, до порушень зору. Основні «мішені» – очі, головний мозок, серце і нирки.

– Якщо для людей, у яких високий тиск, є таблетки, то що робити гіпотоні­кам, у яких тиск 90 на 60 чи 50?

– Таким людям варто вживати (у меж­ах розумного) чорний чай, каву, різні фіто­препарати, які продають в аптечній мережі. Сприяють підняттю тиску рух, заняття спор­том, зокрема плаванням. У випадку, якщо холонуть кінцівки, допоможуть розтирання, масаж, тобто те, що покращує кровообіг.

Гіпертоніків і гіпотоніків ми ще можемо розрізнити за зовнішніми ознаками. Якщо ожиріння, висока вага є фактором гіперто­нічної хвороби і такі люди схильні до повно­ти, то гіпотоніки, навпаки, худі.

– У яких випадках слід звертатися до лікаря?

– Це втрата свідомості, порушення зору, яке виникло раптово на тлі повного здоров’я, задишка, болі в ділянці серця пекучого ха­рактеру, які раптово виникли, стискають, пе­чуть, нудота і блювання без причини.

– Якщо людина хоче первинно обсте­житись, які аналізи вона повинна здати?

– Загальний аналіз крові, рівень глюко­зи, загальний аналіз сечі і біохімічний аналіз крові, проби печінкові і ниркові. Це для того, щоб “згрубшого” визначити стан організму. Якщо будуть якісь відхилення, треба буде дообстежуватися у певному напрямі.

– І ще – чи не дуже шкідливе солодке для артеріального тиску?

– Зараз ми живемо в такий час, що му­симо себе трішки потішити. Для прикладу, це чорний шоколад, фрукти, сухофрукти. Вони допоможуть тільки у першій половині дня, бо в другій – вже такої користі не да­дуть, оскільки, щоб не набирати надлиш­кову масу тіла, отримані додаткові калорії треба буде спалювати підвищеними фізич­ними навантаженнями.

Схожі новини