Передплата 2024 ВЗ

Через війну захворюваність на ботулізм зросте

Причину епідеміологи вбачають у збільшенні споживання домашньої консервації

Через воєнний стан українці змушені заощаджувати на їжі. Страви намагаються готувати з невеликої кількості недорогих інгредієнтів, і бажано про запас. Тож цього літа, ймовірно, фрукти-овочі не заморожуватимуть, а так, як колись, – закатуватимуть у банки. Потім прийде осінь – сезон грибів. Їх сушитимуть та консервуватимуть. Люди запасатимуться на зиму також м’ясом, і один з економваріантів – тушкованки.

Є у цьому й позитивний бік. Згадаємо рецепти, за якими готували наші мами й бабусі. Багато хто з нас здобу­де мінімальні кулінарні навички. Але головне при цьому – не по­трапити до лікарні або, що гірше, на той світ. Медики не виключа­ють, що цього року реєструва­тимуть більшу кількість випадків ботулізму – хвороби, яка безпо­середньо залежить від економіч­ного становища населення.

Як пояснює керівниця Львівського обласного цен­тру контролю та профілакти­ки хвороб Наталія Іванченко, ботулізм – це гостра токсико­інфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її ток­сином. І сама бактерія, і токсин містяться переважно у консер­вах, які неправильно готува­лися чи зберігалися. Звідки ж Clostridium botulinum береться у скляній чи металевій тарі?

Практично всі харчові про­дукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, пта­хів чи риб можуть містити спори або вегетативні форми збудни­ка ботулізму. Проте це не озна­чає, що з’ївши їх, ви неодмінно захворієте. Захворювання роз­вивається тільки внаслідок вжи­вання тих продуктів, які збері­галися в анаеробних (тобто без кисню) або близьких до анае­робних умовах і не пройшли по­передньої термічної обробки, а саме:

  • консервів, особливо до­машнього приготування;
  • копчених, в’ялених м’ясних виробів;
  • консервованих грибів;
  • копченої, в’яленої риби.

Проте найчастіше ботулізм виникає після вживання в їжу домашніх консервів.

Як уникнути ботулізму?

«Консервуючи продукти, особливо овочі, які містять мало природної кислоти, додавайте за рецептурою оцтову, лимонну кислоти. Збудник ботулізму не любить кислого середовища», – нагадує головна епідеміологиня області.

«Добре стерилізуйте банки й кришки, але робіть це безпосе­редньо перед тим, як покласти в них продукти», – радить вона.

Консервуючи в домашніх умовах, особливо м’ясні і риб­ні продукти, проводьте тинда­лізацію. Прогрійте продукт за температури +100°С протягом п’яти хвилин і через добу по­вторіть процедуру. Спори піс­ля цього перейдуть у вегета­тивну (неактивну) форму. Далі простерилізуйте консерви за температури +100°С не менш як 40-60 хвилин і герметично їх закрийте.

Пам’ятайте: найбільш без­печне консервування забезпе­чує автоклав!

Якщо кришка консерви здулася (навіть трішки), у жод­ному разі не вживайте цей про­дукт в їжу.

Перед тим, як з’їсти кон­серву домашнього виготовлен­ня, проваріть вміст банки, про­смажте або поставте банку у духовку, нагріту до +180°С міні­мум на 10 хвилин.

Як проявляється ботулізм? 5 тривожних симптомів:

  • двоїння в очах;
  • погіршення зору, поява «сітки» перед очима;
  • м’язева слабкість;
  • порушення мови та ковтан­ня.

Може також порушуватися функція дихання.

«За появи цих ознак негайно зверніться по медичну допомо­гу!» – закликає фахівчиня.

Схожі новини