Передплата 2024 «Добрий господар»

Війна триває. Але меланома не буде чекати

Фахівці розповіли, як запобігти злоякісній пухлині шкіри та вчасно її виявити

Мало хто з нас зараз думає про своє здоров’я, піклується про нього, дбає про профілактику. «Проте меланома не буде чекати», – застерігають фахівці Центру громадського здоров’я України та дають кілька порад, як запобігти появі злоякісної пухлини шкіри і вчасно її виявити.

Сонячних днів стає дедалі більше. У багатьох містах України люди виходять на вулиці, гуляють або ж працюють у полі. Сонячне світло проникає скрізь. Від нього буває важко сховатися, якщо тільки це не укриття без вікон. Тож якщо ви знаєте, що будете якийсь час перебувати на сонці, потурбуйтеся про захист своєї шкіри від раку. Адже саме тривалий вплив ультрафіолетового випромінювання суттєво збільшує ризик виникнення меланоми.

Як захистити свою шкіру

Уникайте перебування під прями­ми сонячними променями опівдні. Об­межуйте перебування просто неба з 10.00 до 16.00. Всі активності перенесіть на ін­ший час доби. Якщо такої можливості не­має, подбайте про захист своєї шкіри.

Користуйтеся сонцезахисним кре­мом. Засіб має бути широкого спектра дії з SPF (sun protection factor) не менш як 30. Такий крем рекомендується наносити на шкіру навіть у похмурі дні. Робити це бажа­но кожні 2 години, особливо, якщо ви, по­плававши, вийшли з води чи спітніли. Якщо у вашому населеному пункті працюють ап­теки та магазини, можете купити сонцеза­хисний крем без жодних проблем. Є вітчиз­няні варіанти, які не коштують дорого.

Більше одягу – більше захисту. Ні, носити теплі светри не доведеться. Що по­трібно зробити – це прикрити руки та ноги. Носіть капелюхи з широкими полями та окуляри з захистом від UVB і UVA променів.

Подбайте про рідних. Якщо вони не мають змоги купити крем для захисту від сонця, капелюх чи окуляри, проте вони проводять багато часу на свіжому повітрі, подаруйте їм такий набір. Близьким людям приємно, а вам за них – спокійно.

Першими симптомами меланоми часто є зміна наявної родимки (її форми, окрасу, діаметру тощо). Час від часу огля­дайте родимки на своєму тілі. Якщо поміти­ли щось незвичне або нове, відразу звер­тайтеся до лікаря.

Навіть якщо нічого вас не насторо­жило, підіть на профілактичний огляд до дерматолога. Лікар огляне вас та дасть відповідні рекомендації. Якщо ви внутрішньо переміщена особа, можете отримати ме­дичну допомогу в тому місті, куди ви тимча­сово переселилися чи отримали прихисток.

Будь-яку патологію шкіри, яка швидко росте або змінюється й не зникає, незалежно від того, забарвлена вона чи ні, мусить оглянути лікар. Маєте можливість сходити на прийом? Зробіть це!

Схожі новини