Передплата 2024 «Добра кухня»

Секрети голлівудської усмішки

Поради стоматологів

Покажіть людину, яка отримує задоволення від хвилин, проведених у стоматологічному кабінеті! Певно, таких не існує. І хоча сучасна стоматологія володіє багатьма способами знеболювання, зуби краще зберігати здоровими, ніж лікувати. Стоматологи стверджують, що профілактика зубних захворювань полягає у харчуванні та догляді за зубами. Тож прислухаємося до їхніх порад.

Вживайте якомога більше молочних продуктів, хлібо­булочних виробів з борошна грубого помелу

А також овочів (бажано сирих), двічі-тричі на тиждень морську рибу і менше м’яса. За цих умов зуби отриму­ватимуть усі необхідні для них елементи, тож залишатимуться здоровими. Вживайте менше різних солодощів та цукру. Куль­тури правильного та раціональ­ного харчування мають дотри­муватися у родині, тож навчайте і своїх дітей.

Кальцій потрібний для бу­дови кісток та росту і збере­ження зубів

Повноцінне за­своювання кальцію відбувається лише за умови присутності в ор­ганізмі вітаміну D. Тривале каль­цієве голодування призводить до рахіту у дітей і розм’якшення кіс­ток скелета у дорослих. Вітамін D міститься у морській рибі, але може вироблятися й самим ор­ганізмом під дією ультрафіоле­тових променів під час тривалого перебування на свіжому повітрі.

Вітамін D розчиняється жи­рами

Тому засвоюється лише у поєднанні з йогуртом, вершками, вершковим маслом та іншими продуктами, які містять жири.

Фрукти і фруктові соки міс­тять цукор та органічні кисло­ти, тому, як цукор, негативно впливають на зуби, руйнуючи їх

Під час жування свіжих фрук­тів кислоти легко змиваються слиною, тому їх треба повільно та старанно пережовувати, збіль­шуючи слиновиділення. Перева­гу віддайте свіжим сокам, при­готованим самостійно, оскільки вони не містять цукру та домішок. Після вживання фруктових соків або фруктів зуби слід чистити не раніше, ніж за пів години.

Фтор захищає від каріє­су

Він міститься у чорному чаї, морській рибі, хлібопродуктах з борошна грубого помелу та міне­ральній воді. Якщо фтору у про­дуктах харчування недостатньо – споживайте фторовану сіль. Чистити зуби дитині потрібно одразу ж після їх прорізування за допомогою ватного тампона. Коли у дитини з’являється бага­то зубів, її слід вчити чистити їх самостійно за допомогою зубної щітки. Добра зубна щітка та пра­вильно підібрана зубна паста ще не є гарантією, що ваші зуби бу­дуть достатньо чистими.

Для цього слід оволодіти методикою правильного чи­щення зубів

  • Чистять зуби в трьох на­прямках: спочатку – ззовні, потім – зсередини, а насамкінець – по жувальній поверхні.
  • За чищення ззовні та всере­дині щітку слід тримати під кутом 45 градусів відносно зуба.
  • Час чищення повинен ста­новити не менше ніж 3 хвилини.
  • Після кожного чищення щіт­ку слід ретельно промивати про­точною водою для видалення решток їжі, зубної пасти та бак­терій.
  • Після промивання щітку потрібно просушити, оскільки у вологому середовищі шкідлива мікрофлора розмножується ак­тивніше.
  • Зубну щітку слід міняти кож­ні 2-3 місяці.

Зубні пасти містять домішки, які на 50% перешкоджають ви­никненню зубного каменю. Пас­ти із відбілювальним ефектом слід застосовувати якомога рід­ше – лише у тих випадках, коли ви почали боротьбу із будь-якою шкідливою звичкою, наприклад, палінням. Для профілактики карієсу і пародонтозу необхідно щодня чистити міжзубні проміж­ки, використовуючи спеціальну стоматологічну нитку.

Читайте також: Війна війною, а медичні послуги – як того потребує пацієнт

Микола Воля

Схожі новини