Передплата 2024 «Добра кухня»

Війна створила неочікуваний йододефіцит

Про загрозу, яка його спровокувала, а також для чого потрібен йод і коли його вживати

Новина про те, що окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію і виникла реальна загроза її руйнації та нових витоків радіації, спричинила ажіотаж, через що всі масово почали скуповувати препарати з йодом. І зараз в аптеках знайти їх дуже важко. Закінчилися таблетки йоду і в аптеках таких країн, як Бельгія, Болгарія і Чеська Республіка.

Атака викликала попереджен­ня про ризики, пов’язані з поширен­ням радіоактивного витоку по всьому континенту. Такі витоки вивільняють радіо­активний йод, який під час вдихання кон­центрується у щитовидній залозі і може спровокувати виникнення ракового захво­рювання. Таблетки йоду і калію насичують залозу йодом, запобігаючи поглинання ра­діоактивного матеріалу.

Проте лікарі-ендокринологи почали бити на сполох і наголошують на тому, що без потреби масово вживати препарати йоду категорично заборонено. Однак про­філактично йод приймати потрібно тільки в тому випадку, коли офіційні джерела по­відомлять про загрозу викиду радіоактив­них сполук у повітря. І то лише за вказівка­ми спеціалістів.

Лікар-ендокрино­лог Орест Петричка розповів, що йод використовується щитовидною залозою для побудови своїх гор­монів. А гормони щито­видної залози є осно­вою всіх обмінних процесів в організмі, й щитовидна залоза не здатна розрізняти йод нерадіоактивний і легко зв’язується з радіоактивним йодом, який може бути в повітрі. Це може призводити до проблем з роботою щитовидної залози, аж до виник­нення злоякісних станів, вузлів тощо.

Йод не використовується для лікування. Йод використовується для профілактики. Гострої потреби вживати йод дітям і жінкам нема потреби. То не є життєвим показом, можна почекати, коли йод з’явиться в ап­теках, зауважує Орест Петричка.

А ще лікар-ендокринолог каже, якщо випити йод наперед за декілька днів, це не допоможе вберегти свою щитовидну зало­зу від негативного впливу радіації.

«Якщо з’являється інформація про ра­діоактивне забруднення, треба щось ро­бити зі щитовидною залозою. Достатньо просто використати спиртовий розчин йоду, який є практично в кожній аптечці. Для дорослого – 44 краплі, для дитини – 22 краплі. Випити і чекати, але, сподіваю­ся, до такого не дійде», – пояснює Орест Петричка.

Окрім того, лікарі радять поповни­ти запаси йоду за допомогою споживан­ня продуктів, збагачених йодом. Відтак для профілактики йододефіциту достат­ньо регулярно споживати йодовану сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить що­дня вживати разом із їжею 5-6 грамів та­кої солі, а також до щоденного раціону слід включати морепродукти (мідії, каль­мари, креветки, ікру), білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.), морську капусту (ламі­нарію), овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (бана­ни, апельсини, лимони, дині, чорноплідну горобину, ананаси, хурму, фейхоа). Йод також міститься у яйцях, молоці, яловичи­ні, волоських горіхах.

Тому експерти радять не панікувати, стежити за новинами та дослухатись до порад лікарів.

Читайте також: Чому саме зарін?

Схожі новини