Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обережно: синтетичні харчові добавки!

Більшість харчових добавок – штучно створені речовини, чужі для нашого організ­му – тому багато з них є токсичними і шкідли­вими для здоров’я

Часто, особливо влітку, доводиться бачити людей з пляшками, скажімо, ядучо-червоного чи іншого такого ж яскравого “фруктового” напою чи таким же морозивом, до того ж зі специфічним “хімічним” запахом, що імітує запах відповідних фруктів – вишні, полуниці тощо. То що ж це за смаколики?

За останні десятиліття в наше жит­тя лавиною увірвалися пластикові ма­теріали, синтетичний одяг, ціла низка штучних мийних, косметичних та лікувальних засобів.

Ці зміни стосуються також продуктів хар­чування. Більшість з них містить низку штуч­но синтезованих сполук – Е-добавок.

Харчові добавки – простий та дешевий спосіб надати продукту привабливого вигля­ду і кольору, посилити смак, а також продо­вжити термін зберігання.

Раніше назви цих хімічних речовин писа­ли на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що 1953 року в Єв­ропі було вирішено замінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно з Міжна­родною системою класифікації (INS).

Згідно з цією системою, харчові добавки діляться на групи за принципом дії:

  • Е100 – Е182 Барвники – для забарвлення продуктів.
  • Е200 – Е299 Консерванти – збільшують термін зберігання харчових продуктів шля­хом захисту їх від мікробного псування.
  • Е300 – Е399 Антиокислювачі – збільшу­ють термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від псування, викликаного окисленням, наприклад, прогірклість жирів та зміна кольору. В одному харчовому про­дукті може використовуватися тільки один антиоксидант.
  • Е400 – Е499 Стабілізатори – зберігають потрібну консистенцію продукту. Загущувачі – підвищують в’язкість продукту.
  • Е500 – Е599 Емульгатори – сприяють створенню або збереженню гомогенної су­міші двох або більш незмішуваних фаз у про­дуктах (наприклад, рослинної олії і води).
  • Е600 – Е699 Підсилювачі смаку та арома­ту.
  • Е700 – Е899 Зарезервовані номери.
  • E900 – E999 Підсолоджувачі (надають со­лодкого смаку харчовим продуктам, засто­совуються у виробництві низькокалорійних дієтичних харчових продуктів), розрихлюва­чі, піногасники (запобігають або знижують утворення піни).

Більшість харчових добавок – штучно створені речовини, чужі для нашого організ­му – тому багато з них є токсичними і шкідли­вими для здоров’я.

Секрет нашого здоров‘я якраз і полягає в тому, аби НЕ купувати і НЕ споживати про­дуктів, що містять шкідливі барвники, арома­тизатори, консерванти та такі загадкові коди “Е”.

Розпізнати шкідливі продукти іноді бу­ває до смішного просто – візьмімо хоча б яскраво-червоне морозиво з нібито полу­ничним наповнювачем. Насправді ж яскраві природні кольори моркви, буряка чи вишні у поєднанні з іншими компонентами дають пастельні тони з притаманними їм відтінка­ми. Все інше – суцільні барвники.

У стандартному споживчому кошику українця обов’язково мають бути м’ясні ви­роби – ковбаса, сардельки чи сосиски. Спо­кушає гарний свіжий вигляд ковбаси? Тоді шукай на упаковці Е128 (штучний червоний барвник 2G), який додає м’ясу «рожевого» ефекту і разом з тим вважається канцеро­генною речовиною, що призводить до роз­витку деяких видів пухлин.

Хочеться солодощів та мармеладу? Тоді вам поталанить зустріти у їхньому складі тартразин Е102 (штучний жовтий барвник), який допомагає цукеркам, морозиву та со­лодким напоям набувати червоного та жов­того кольорів, а за сумісництвом викликає харчову алергію. Взагалі, серед усіх закодо­ваних додатків не перелічити тих, які мають наслідки у формі різного виду алергій.

Надзвичайно шкідливим кодом першої групи є код Е127 (штучний червоний барвник еритрозин), який має токсичну дію, провоку­ючи тим самим захворювання щитовидної залози.

Аналізуючи другу групу кодів-консерван­тів, варто зазначити, що деякі виробники вдаються до хитрощів і замість прописуван­ня певних кодів вказують на етикетці просто відповідну назву, яка, звичайно, простому споживачу навряд чи щось скаже. Е250 та Е251 – сумнозвісні нітрити та нітрати калію, які за численними дослідженнями медиків викликають алергічні та запальні реакції, головний біль, печінкові болі та роздратова­ність. Незважаючи на численні перестороги та рекомендації про заборону використання цієї харчової добавки, вона досі маячить на кожній другій упаковці.

Людям з хворобами печінки, кишківника, з дисбактеріозом, холециститом рекомен­дуєтся виключити з раціону продукти, що містять Е250, Е251 та Е252 (нітрат калію). У таких людей частина нітратів, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, перетворюється на більш токсичні нітрити, які, своєю чергою, утворюють досить сильні канцерогени – ні­трозоаміни.

Дія консервантів подібна на дію анти­біотиків. Вони викликають загибель живих організмів (бактерій), що на довший час збе­рігає продукт від псування. Людина склада­ється з величезної кількості найрізноманіт­ніших клітин і має більшу масу (порівняно з бактеріями), тому вона не гине від вживання консерванту (в деяких випадках ще й тому, що соляна кислота, яка міститься в шлунку, частково його руйнує).

Серед найвпливовіших на людський орга­нізм антиокислювачів виділяють Е311 (октил галат), який може викликати напад астми, та Е320-321 (бутил гідрооксианізол та бутил гідроокситолуол), які затримують воду та підвищують вміст холестерину у крові.

Стабілізатори та загущувачі – практично завжди присутні у майонезах та йогуртах. Густа консистенція таких продуктів створює відчуття високої якості, яка насправді може викликати хвороби системи травлення.

Негативний вплив на печінку та розлади шлунка викликають емульгатори з кодом Е510, Е513 та Е527 (хлорид амонію, сірчана кислота та гідроксид амонію).

Коди підсилювачів смаку можна запро­сто зустріти майже в усіх рибних, курячих, грибних, соєвих напівфабрикатах, в чипсах, сухариках, соусах, різних сухих приправах, бульйонних кубиках та сухих супах. Глутамат натрію Е621 – чи не найстрашніший з усіх додатків. Солі цієї кислоти беруть участь у передачі імпульсів до центральної нервової системи, викликають збудження і застосо­вуються в психіатрії. Ось чому прихильникам фастфудів (а саме такі страви мають у сво­єму складі найбільше цього коду) загрожує як фізична, так і психологічна залежність, стверджують дослідники. Американські медики стверджують, що кислота може ви­кликати пошкодження мозку, є причиною захворювання системи травлення. Япон­ські медики акцентують, що цей підсилювач смаку має негативний вплив на сітківку ока, і навіть в деяких випадках може впливати на гормональний статус організму.

За даними досліджень, піногасники та розрихлювачі не завдадуть великої шкоди організму, однак дітям вживати його все ж таки не рекомендується. А от з підсоложду­вачами все значно сумніше. Аспартам E951, що входить до складу більш ніж 6000 продук­тів, за температури 30 градусів за Цельсієм починає розпадатися на метиловий спирт (метанол) та формальдегід, який є канце­рогеном. Чи доводилося вам коли-небудь спостерігати, що після чергового ковтка того чи іншого напою, особливо Coca-Сola, Fanta, Sprite, хочеться пити їх знову і знову? Відповідь може бути лише позитивна, адже у кожному з цих продуктів є підсолоджувач, який насправді не втамовує спраги. І вся річ у тому, що слина погано нейтралізує за­лишки цукрозамінника зі слизової оболонки рота, ось чому після вживання таких напоїв у роті залишається неприємне відчуття при­торності, яке хочеться зняти новою порцією напою. Отож подумайте, а може, краще зви­чайної води?

Інші замінники цукру: Е954 – сахарин, Е952 – цикламанова кислота та цикламати, Е950 – ацесульфан калія, Е968 – ксиліт – в різних ступенях шкодять печінці.

Найкращим природним підсолоджувачем можна вважати рослину стевію, яка в 30 ра­зів солодша за цукор та має лікувальні влас­тивості.

Шкідливі добавки

Найшкідливішими з усіх винайдених ко­дів, заборонених в усіх без винятку країнах світу, є:

  • барвники Е121 – цитрусовий червоний-2, Е123 – амарант;
  • консерванти Е240 – формальдегід, Е216 – пропиловий ефір пароксибензойної кис­лоти, Е217 – натрієва сіль пропилового ефіру пароксибензойної кислоти;
  • поліпшувачі борошна та хліба Е924а – бромат калію, Е924б – бромат кальцію.

Всі вони викликають розвиток пухлин.

З позначками, що вирізняють харчові продукти, дозволені в Україні і заборонені в розвинених країнах, варто було б ознайоми­тися і широкій громадськості:

  • Е102, Е110, Е120, Е124, Е127 – небезпеч­ні; Е103, Е105, Е111, Е126, Е130, Е152 – за­боронені; Е104, Е121, Е122, Е141, Е150, Е180 – підозрілі; Е123; Е124, Е125, Е127 – небез­печні; Е131, Е142, Е210, Е211, Е212, Е213, Е215 – ракотворні; Е216; Е217; Е221, Е224, Е223, Е226 – розлад кишківника; Е230, Е232, Е238 – шкідливі для шкіри; Е240; Е241 – підозрілий; Е250, Е251 – розлад тиску; Е311, Е312, Е313 – висипка; Е320, Е321, Е322 – підвищений холестерин; Е338, Е339, Е340, Е341, Е407, Е450, Е465, Е466 – розлад шлун­ка.

Заборонені добавки: E103, E105, E111, E121, E123, E125, E126, E130, E152, E952.

Небезпечні добавки: E102, E110, E120, E124, E127, E129, E155, E180, E201, E220, E222, E223, E224, E228, E233, E242, E270, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E501, E502, E503, E510, E513, E527, E620, E636, E637.

Добавки, шкідливі для шкіри: E151, E160, E231, E232, E239, E951, E1105.

Канцерогенні добавки: E131, E142, E153, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E219, E230, E240, E249, E252, E280, E281, E282, E283, E954.

Добавки, які викликають розлади шлун­ково-кишкового тракту: E154, E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E453, E454, E461, E462, E463, E465, E466, E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632, E633, E634, E635

Добавки, що впливають на артеріальний тиск: E154, E250, E251.

Добавки, які викликають висипання: E310, E311, E312, E907.

Безпечні добавки

По-справжньому безпечними можна на­звати лише невелику кількість харчових до­бавок, але навіть їх лікарі не рекомендують вживати дітям до 5 років:

  • Е100 – куркумин, може міститися в соусах, готових стравах з рисом, варенні, риб­них паштетах;
  • Е160а – каротин, добувають з томатів;
  • Е363 – янтарна кислота (підкислювач), міститься в десертах, супах, бульйонах, су­хих напоях;
  • Е400 – альгінат натрію – з морських водо­ростей;
  • Е504 – карбонат магнію (розрихлювач тіс­та), може міститися в сирі, жувальній ґумці;
  • Е957 – тауматин (підсолоджувач) – в мо­розиві, сухофруктах, жувальній ґумці без цу­кру;
  • E330 (лимонну кислоту) деякі автори вва­жають канцерогенною. Але жодного науко­вого доказу цього наразі не представлено. Тим більше лимонна кислота синтезується в людському організмі, а також міститься у багатьох рослинах: цитрусових, журавлині, гранатах, ананасах тощо.

Поради щодо вибору продуктів харчу­вання:

  1. Беріть зі собою список заборонених і дозволених Е-добавок, ідучи в магазин по продукти.
  2. Не купуйте консерви, напівфабрикати та кондитерські вироби тривалого зберіган­ня, тому що це досягається за рахунок використання синтетичних консервантів.
  3. Намагайтеся не вживати щоденно кон­сервовані продукти, ковбаси та копченості.
  4. Не купуйте продукти, які містять більш ніж 3 синтетичні Е, тому що невідомо, як вони взаємодіють.
  5. Відмовтеся від солодкої газованої води, бульйонних кубиків, готових соусів та сухих продуктів і супів, які треба «тільки за­лити окропом».
  6. Не купуйте продукти з неприродно яскравим забарвленням, бо в них може міс­титися велика кількість синтетичних барвни­ків.
  7. Не захоплюйтеся картопляними чип­сами, хрусткими хлібцями та крекерами, які містять акриламід (канцерогенна та мута­генна речовина) та глутамат натрію.
  8. Добре промивайте водою екзотичні фрукти перед вживанням, тому що вони об­робляються біфенілом (Е230) та ортофеніл­фенолом (Е231) для захисту від плісняви.

Можна по-різному ставитися до тих чи ін­ших харчових добавок. 100 років тому кокаїн теж вважався харчовою добавкою, і в напої того часу спокійно його додавали. Свого часу одним із запатентованих препаратів проти кашлю був героїн, а у 60-ті роки без­печним стимулятором вважався метамфе­тамін. І лише через 5 років широкого його застосування лікарі дізналися про смер­тельно шкідливі побічні дії. Ось чому у нас немає впевненості, що через 5 років якийсь природний барвник не визнають психотроп­ною речовиною, що призводить до розладів нервової системи. А тому турбота про влас­не здоров’я стає сьогодні не лишень модною течією, а й часточкою боротьби за краще життя прийдешніх поколінь.

Олена Плиска

Читайте також: Шкідливі звички, що наближають старість

Схожі новини