Передплата 2024 ВЗ

Підвищеного тиску допоможе позбутися буряк

Найефективніший спосіб за­вадити тиску вирости до не­безпечного, загрозливого для життя рівня – дотримуватися здорової дієти

Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск – надзвичайно небезпечна патологія, яка може призвести до інфаркту або інсульту. Попри потенційні летальні наслідки такого стану, багато людей навіть не знають, що у них ця проблема є. Підвищений тиск часто називають «тихим вбивцею» – через відсутність конкретних симптомів.

За оцінкою British Heart Foundation, чотири мільйони людей, молодших за 65 років, гі­пертонії не лікують.

Найефективніший спосіб за­вадити тиску вирости до не­безпечного, загрозливого для життя рівня – дотримуватися здорової дієти.

Раціон дуже впливає на арте­ріальний тиск. Деякі продукти, особливо багаті на сіль та наси­чені жири, можуть змусити його різко підскочити. Однак інша їжа може його знизити, скоротивши ризик серйозних ускладнень.

Буряк ба­гатий на харчові нітрати

Один недорогий та смачний «суперпродукт» здатний знизити артеріальний тиск. Який саме? Буряк! Цей яскраво-червоний овоч настільки ж універсальний, наскільки й поживний. Буряк ба­гатий на харчові нітрати, що, як було доведено, розслаблю­ють судини і таким чином знижу­ють тиск, оскільки кров набагато вільніше циркулює по тілу.

Витискайте з буряка сік, ріж­те у салати, додавайте у сму­зі або різото – спосіб не важли­вий, користь буде!

Найбільше нітратів містить­ся у сирих буряках, тому вважа­ється, що найкраще пити саме сік. У рамках відповідного дослі­дження учасники пили по 250 мі­лілітрів соку та їли по 250 грамів запеченого буряка щодня протя­гом двох тижнів. Їхній тиск зна­чно знизився вже за пів місяця.

Серед інших продуктів, що допомагають за гіпертонії, – жирна риба, листова зелень, ягоди, бобові, цитрусові та морква.

Однак найважливіше – дода­вати в їжу менше солі. Спробуй­те замість неї використовувати трави та спеції. Так збережете смак, а солі з’їсте менше.

Читайте також: Гранат зміцнить стінки судин та нервову систему

Схожі новини