Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Більшість побічних реакцій після вакцинації - "ефект ноцебо"

Пацієнт настільки переконаний у тому, що від препарату йому стане зле, що справді відчуває після його прийому неприємні побічні реакції

Як інформує британське видання The Guardian, дослідники з Гарвардського університету (США) встановили: аж понад дві третини побічних реакцій після вакцинації від COVID-19 спричинені не дією вакцини, а так званим ефектом ноцебо, який виникає через упередження пацієнта щодо щеплення.

Ноцебо - це як плацебо, тільки навпаки

Більш відомим є ефект плацебо: під виглядом ліків пацієнт приймає нейтральну речовину (скажімо, звичайний фізрозчин), яка при цьому діє на пацієнта так само позитивно, як і ліки - просто через те, що пацієнт вірить у те, що ліки повинні йому допомогти.

А з ефектом ноцебо усе навпаки: пацієнт настільки переконаний у тому, що від препарату йому стане зле, що справді відчуває після його прийому неприємні побічні реакції. Навіть якщо замість вакцини пацієнтові вводять той самий сольовий розчин.

Діарея від... сольового розчину

На основі 12 клінічних досліджень реакцій на вакцини проти COVID-19 вчені з Гарвардського університету встановили: саме ефект ноцебо спричиняє 76% побічних реакцій після першої дози вакцини, і 52 % - після другої дози.

У кожному з 12 досліджень, повідомляє The Guardian, обраній групі людей під виглядом вакцини від ковіду вводили неактивний розчин солі (кому саме, учасники експерименту не знали). І більшість із людей, яким увели не вакцину, а фізрозчин, повідомляли про такі побічні реакції, як нудоту, головний біль, безсоння і навіть діарею…

Інформування про ефект ноцебо зменшить тривогу

На думку науковців із Гарвардського університету, перед вакцинацією людей варто інформувати, що у багатьох щеплених осіб побічні реакції виникають не внаслідок дії вакцини, а саме через ефект ноцебо, тобто через упередження щодо вакцинації, іншими словами - через страх. Як каже керівник досліджень Тед Кептчук, інформування людей про ефект ноцебо може зменшити їхню тривогу.

Читайте також: В Україні оголосили спалах коронавірусу

Схожі новини