Передплата 2024 ВЗ

Будуть нові хвилі Covid-19

Аналітики Українського центру охорони здоров’я прогнозують, що наступного року на коронавірус можуть перехворіти 3-3,3 мільйона українців. Від 65 до 110 тисяч можуть не здолати хвороби

2021 рік почався з позитивних новин: у світі стартувала кампанія з масової імунізації від Covid-19. Заможні країни закупили таку кількість вакцин, якої би вистачило, аби перевакцинувати своє населення кілька разів. Бідні – почали отримувати вакцини безкоштовно у рамках глобальної ініціативи COVAX. Усі чекали, що влітку буде сезонний спад захворюваності, і кожен потайки сподівався, що Covid-19 від нас піде і більше не повернеться.

Однак після спалаху «Дельти» в Індії стало зро­зуміло: цього не трапить­ся. «Дельта» «пробила» оборону всіх – і невакцинованих, і вакци­нованих. Вакциновані постраж­дали набагато менше. Невакци­новані – пережили найгірші дні за всю пандемію.

У листопаді в Україні зафік­сували два невтішні рекорди – найбільшу добову захворюва­ність (27 тисяч 373 випадки) і найбільшу добову смертність від Covid-19 (838 померлих). У пері­од зі середини вересня до кінця листопада через ускладнення коронавірусної хвороби помер­ло 32 тисячі українців! Жахливі цифри… «Справжні втрати цієї хвилі побачимо, коли у перші мі­сяці 2022 року отримаємо дані, які дозволять оцінити «прихо­вану смертність», – каже спів­засновник Українського цен­тру охорони здоров’я Павло Ковтонюк. Разом зі своїми ко­легами він провів аналітичний огляд ситуації з Covid-19 в Укра­їні та світі цього року та змоде­лював сценарії розвитку подій у наступному.

Коли захворюваність, яку спровокував “Дельта”, почала нарешті спадати, з’явився но­вий штам “Омікрон”. ВООЗ од­разу віднесла його до категорії версій коронавірусу, “які викли­кають занепокоєння” – нарівні з “Альфа”, “Бета”, “Гама” і “Дель­та”. “Альфа”, нагадаємо, спро­вокував третю хвилю Covid-19 в Україні цієї весни, а “Дельта” – четверту хвилю цієї осені. Епі­деміологи наразі не поспішають з оцінками. Можливо, “Омікрон” дуже небезпечний, а можливо, й ні. Що точно відомо на сьогод­ні, то це, що він є у чотири рази заразнішим за “Дельту”. Навче­ні гірким досвідом, країни вирі­шили діяти на випередження. Деякі перестали впускати іно­земних туристів, обмежують ро­боту закладів культури і масові зібрання – навіть для вакцино­ваних, хоча жорсткий локдаун оголосили наразі лише у Нідер­ландах. Західні ЗМІ рясніють за­головками на кшталт “Омікрон” краде Різдво”.

І поки заможні країни мобі­лізують сили, щоб забезпечи­ти своїх громадян третьою, бус­терною дозою, бідні – ламають голови над тим, як 2/3 свого на­селення вколоти хоча би пер­шою. За станом на середину грудня, у країнах з високим рів­нем доходів повністю вакцино­вано 69% населення. А у країнах із низьким… тільки 3%! Україна – країна з доходами нижче се­реднього, а отже, ми десь по­середині між “усе більш-менш добре” та “катастрофою”. За даними Open World in Data, на­разі двома дозами у нас вакци­новано трохи більш як 30% на­селення. За прогнозами УЦОЗ, до кінця року двома щеплення­ми проти коронавірусної інфек­ції вдасться охопити лише 31%. Цей показник експерти назива­ють “дуже скромним”. А тому наступного року у нас і далі лю­туватиме епідемія.

На думку Павла Ковтоню­ка та його колег, 2022 року на нас чекають чергові дві хвилі Covid-19. Перша уже традицій­но накриє країну навесні, друга – восени. “Весняна хвиля – не­минуча, – констатує Павло Ков­тонюк. – Мало що можемо вже зробити, щоб на неї вплину­ти. Зростання захворюванос­ті почнеться після Новорічно-Різдвяних свят, а пік припаде на лютий-березень”. Імовірно, домінуватиме штам “Дельта”. “Омікрон”, перший випадок якого вже зафіксували в Украї­ні, ще не встигне витіснити сво­го попередника.

А от як будуть розвиватися події цієї осені, залежить від трьох факторів:

  • який штам домінуватиме на той момент – “Омікрон” чи з’явиться якийсь інший, який “сплутає всі карти”;
  • наскільки він буде агресив­ним;
  • скільки людей вакцинуєть­ся до цього часу і скільки пере­хворіє.

Аналітики УЦОЗ розгляда­ють три можливі сценарії на осінь-2022.

Перший (оптимістичний). Вірус адаптується до своїх но­сіїв, а носії – до вірусу. Який би штам не домінував, людей хво­рітиме більше, але через те, що хвороба матиме у них лег­ший перебіг, помиратиме, від­повідно, менше. За таких умов на Covid-19 перехворіє не більш як 1,7 мільйона українців, помре – 25 тисяч.

Другий (нейтральний). Адаптації не відбудеться, але й агресивний штам не з’явиться. Нагадаємо, вірус мутує, коли проходить через велику кіль­кість невакцинованих. Хвиля на­гадуватиме ту, яку ми пережили у вересні-листопаді цього року. Прогноз – максимум 1,7 мільйо­на захворілих і 41 тисяча смер­тей.

Третій (песимістичний). Одна з мутацій призведе до по­яви більш агресивного штаму. Він буде більш заразним (а тому інфікованих буде більше) і часті­ше викликатиме важкий перебіг хвороби (тому й померлих та­кож буде більше). Наявні вакци­ни можуть не забезпечити того захисту, якого від них очікують. Як результат, перехворіти може 1,9 мільйона українців, а помер­ти – 66 тисяч.

Павло Ковтонюк підкреслює: серйозно вплинути на ситуацію може поява ліків, які можна буде застосовувати в амбулаторно­му лікуванні та які зупинятимуть прогресування хвороби на ран­ніх етапах.

Аналіз поточної ситуації дає підстави експертам говорити про те, що до кінця 2022 року хоча б однією дозою вакцинується лише 54% населення. Тобто кожного місяця показник охоплення ще­пленнями збільшуватиметься у середньому на 2%.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я Віктор Ляш­ко анонсував, що вакцинацію третьою дозою в Україні розпо­чнуть після того, як хоча б одну дозу отримає 60% населен­ня. Павло Ковтонюк заспокоює: вакцинацію бустерними доза­ми в Україні розпочнуть раніше. Для окремих категорій вона буде доступною ще у січні-лю­тому, а вже у квітні-травні підси­лити свій імунний захист зможе кожен охочий.

Читайте також: Постковідна втрата волосся кардинально відрізняється від попередніх

Схожі новини