Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якщо вагітність не настає…

На що варто звернути увагу

Вагітність – один із найбільш очікуваних яскравих, трепетних періодів у житті жінки. Але як бути, якщо така бажана вагітність не настає? Пропонуємо низку факторів, на які важливо звернути увагу.

У нормі для жінки до 35 років, що живе активним статевим життям із незахищеними статевими актами, вагітність по­винна настати протягом року. Як правило, якщо після року відкри­того статевого життя не настає вагітність, слід звернути на цю проблему увагу і проконсульту­ватися у фахівців: жінкам – у гі­неколога, чоловікам – в уролога, андролога. Згідно зі статисти­кою, в Україні 14% подружніх пар не можуть мати дітей. Ще не так давно говорили тільки про жіно­че безпліддя. Тепер відомо, що в 40% випадків у бездітності пар основним є саме «чоловічий фак­тор». За деякими даними, жителі мегаполісів більше наражаються на цю проблему, аніж, скажімо, жителі районних центрів, селищ тощо. Цьому можна знайти певне пояснення. Наприклад, хроніч­ний стрес, ненормований робо­чий день, нерегулярне харчуван­ня, екологічна ситуація, шкідливі звички, інфекції, що передаються статевим шляхом, малорухли­вий спосіб життя – це ті факто­ри, концентрація яких у великих містах набагато вища, ніж у ра­йонних центрах. Якість продуктів харчування, води – ті чинники, що як опосередковано, так і без­посередньо впливають на якість сперми. І майте на увазі: не варто зневірюватися, якщо не відразу все вдасться. Діагноз «безпліддя» можна поставити тільки у про­фільному лікувальному закладі на підставі неодноразово проведе­них аналізів спермограми (як міні­мум 3 аналізи).

Відстежуйте дні овуляції. За стандартного 28-денного ци­клу овуляція настає на 14-й день. Однак кожен організм індивіду­альний, і дозрівання яйцеклітини може настати і на 9-й день, а може і після 14-го. Перевірити овуляцію можна за допомогою спеціальних тестів, які продаються в аптеці. Ще один варіант – мобільні до­датки для відстеження циклу – у мережі їх чимало.

Максимально виключіть стреси. Безумовно, зробити це в сучасному світі досить складно. Однак не забувайте, що ви плану­єте новий важливий етап у житті, а тому бережіть себе. Існує думка, що стрес впливає на фертиль­ність. Провадьте здоровий спосіб життя, перегляньте свій раціон, налагодьте режим харчування і сну. Підготуйте організм до пе­ринатального періоду – додайте в раціон всі необхідні вітаміни і мінерали, здорові білки і вугле­води, а також цілісні, необроблені продукти. Саме тому всі гінеколо­ги рекомендують пропивати курс фолієвої кислоти ще до настання вагітності. Річ у тім, що і сперма, і яйцеклітина проходять певні цикли розвитку, які відбуваються за 90 днів до зачаття.

Лікувати безпліддя потрібно відразу, не відкладаючи проблему «на роки». Виберіть собі хорошого фахівця, в ідеалі гінеколога-ендо­кринолога. Дуже важливо, щоб лі­кар своєчасно визначив причину ненастання вагітності. Це може бути ендометріоз, міома, гормо­нальні збої, проблеми зі щитовид­ною залозою та інше. Важливо пройти лікування і стійко йти до наміченої мети – зачаття.

Майте вдома тести на вагіт­ність. Безумовно, дуже неприєм­но бачити негативний результат, коли чекаєш настання вагітності. Перш ніж виконувати процедуру, уважно ознайомтеся з інструк­цією в упаковці. Ще один нюанс, не варто поспішати. Робити тест рекомендують не раніше 9-го дня після незахищеного статевого акту.

Плануючи вагітність, необхідно пролікувати хронічні захворюван­ня та інфекції, які можуть викли­кати серйозні ускладнення. Тому бажано, щоб жінка, яка планує ва­гітність, відвідала лікаря-гінеко­лога. Наявність патогенної флори у піхві, навіть без супутніх скарг, може спричинити переривання вагітності, порушення формуван­ня органів і систем плоду.

За наявності нелікованих хронічних захворювань шлунко­во-кишкового тракту, серця або нирок перебіг вагітності важчий, можливі ускладнення. Тому перед планованою вагітністю потрібно пролікувати ці захворювання.

Соломія Павлюсь, гінеколог-ендокринолог

Читайте також: Контрацепція: плануємо майбутнє безпечно

Схожі новини