Передплата 2024 «Добрий господар»

Наталія Іванченко-Тімко: «Головне – отримати свій захист!»

Окрім Covid-19, останнім часом в Україні велику небезпеку становить поліовірус

З приходом коронавірусних часів багато батьків перестали водити своїх дітей на проведення планових вакцинацій у заклади охорони здоров’я. Це призвело до того, що на Львівщині з тих, кому потрібно було зробити щеплення проти поліомієліту, його отримали лише 51% дітей. Згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, зараз в Україні спостерігають спалах поліомієліту.

Про це повідомила керівник Львівського обласного центру контролю та профілактики хво­роб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

– Пані Наталіє, чому склада­ється така ситуація в Україні?

– На Закарпатті виявили ви­падок поліомієліту. Тобто там є дитина, яка виділяла поліовірус, контактувала з іншими людьми, і невакциновані діти могли інфіку­ватися. Контактні діти виїжджали із Закарпаття, туди приїжджали на відпочинок і діти з Львівщини. Ми не знаємо, хто ці діти, вони не об­стежені. Тому зараз сказати, що на Львівщині немає нікого, хто виділяє цей дериват вакцинного штаму по­ліовірусу, ми не можемо. Працюють фахівці, щоби максимально вияв­ляти і максимально обстежувати дітей за наявності у них клінічних ознак, подібних на поліомієліт. Якщо детальніше, то був випадок у Рівненській області, а контактні з цим хворим перебували на Закар­патті. Тому є небезпека поширення цієї хвороби серед невакцинованих дітей.

Нагадую, на Львівщині провак­цинувався лише 51% дітей області з тих, хто мав бути вакцинований.

– Що ви можете розповісти про поліоємієліт як захворюван­ня?

– Насамперед зазначу, що по­ліомієліт як захворювання виник не зараз. Він відомий з давніх-давен. Та завдяки тому, що запровадили вакцинацію, останній випадок по­ліомієліту в Україні був зареєстро­ваний ще у 1986 році.

Симптоми: в більшості випадків перебіг хвороби спершу непоміт­ний, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються озна­ки різного характеру, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний пе­ріод хвороби становить 2-35 діб, частіше 7-14 діб.

Класифікують такі види хворо­би: з ураженням центральної нер­вової системи та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетипо­вий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому.

Усі вони становлять суттєву загро­зу для нещепленої людини та спри­чиняють незворотні процеси, які мо­жуть призвести до смерті пацієнта.

У країнах, де велика кількість не­вакцинованого населення, можуть траплятися і видозмінені штами вакцинального вірусу, які теж мо­жуть викликати захворювання.

– У такому випадку, що ви б порадили зараз батькам?

– Хочу звернутися до батьків, діти яких з якихось причин не були вакциновані проти поліомієліту: це необхідно зробити зараз. Тому що поліомієліт – та хвороба, якої кра­ще уникнути. Кожен десятий з тих, хто захворіє, має порушення рухо­вої функції, не може ходити, дехто не може дихати, у когось зупиня­ється серце. Ми хочемо, щоб усі діти країни, і Львівщини зокрема, залишались здоровими, а іншого шляху, окрім того як провести по­вний курс вакцинації за порадами вашого сімейного лікаря, на сьо­годні немає. Вакцини є в кабінетах щеплень. Для цього потрібно скон­тактуватися зі сімейним лікарем і скористатися цією послугою. Інший шлях – зробити щеплення в кабіне­тах недержавної форми власності або в приватних поліклініках.

Головне – отримати свій захист.

Читайте також: Поліомієліт повернувся!

Схожі новини