Передплата 2024 «Добрий господар»

«Зволікають зі зверненням по медичну допомогу і не вакцинуються»

Лікарка, яка надає допомогу «ковідним» хворим, розповіла, чому ця хвиля захворюваності на Covid-19 є настільки довгою і вже забрала стільки життів

Нещодавно у Львові від ускладнень Covid-19 померла 23-річна вагітна жінка, у якої не було жодної супутньої патології. За повідомленням завідувачки відділення інтенсивної терапії та анестезіології Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова Наталії Матолінець, пацієнтка вакцинованою не була, як і більшість з тих, хто опинився сьогодні на лікарняному ліжку та потребує кисневої підтримки.

«Вагітні хворіють на Covid-19 дуже важко, і ускладнення виникають не тільки у самої матері, а й у дитинки (плоду)», — розповідає лікар-терапевт Covid-зони (найбільшої в Україні, розрахованої на 650 ліжок) Центру терапії Клі­нічної лікарні швидкої медичної допомоги Зоряна Рома­нишин. Закликає всіх жінок «при надії» вакцинуватися, адже вагітність не є протипоказанням до вакцинації. Навпаки, вак­цинація забезпечить таким жінкам захист від важкого перебі­гу захворювання, реанімаційних ускладнень (потреби пере­ведення на штучну вентиляцію легень) і летальних наслідків.

Розмовляли з пані Зоряною до цього трагічного випад­ку. На той момент у «ковідному» блоці лікарні перебувала 21 вагітна пацієнтка (кілька з них у вкрай важкому стані пере­ведені до реанімації), а чергова «ковідна» хвиля триває вже більш як три місяці…

«Побутує міф, що коли щепити жінку репродуктивного віку, у майбутньому вона не зможе мати дітей. Або що від­разу після вакцинації можна захворіти на коронавірусну хворобу. Того ж дня!» — переповідає почуте від родичів па­цієнтів лікарка. Багато з них позиціонують себе як затяті ан­тивакцинатори. Деяких не може переконати навіть приклад власної сім’ї, коли важко захворів хтось із близьких (також не вакцинований). «Але якщо не вакцинуватися, імунітет не сформується!» — каже пані Зоряна.

— Часто люди бояться вакцинуватися. Кажуть, «бать­ко переніс інсульт», або ж у самої людини є захворю­вання серцево-судинної системи…

— Якщо у людини є захворювання серцево-судинної, ле­геневої або ендокринної системи, онкологічне або гемато­логічне захворювання, то такі хворі повинні вакцинуватися у першу чергу, оскільки ризик захворіти і померти від усклад­нень Covid-19 у них надзвичайно високий.

Лікарка констатує: ця хвиля істотно відрізняється від по­передніх. А лікарні, на її думку, переповнені пацієнтами з тієї причини, що люди вперто не хочуть вакцинуватися. Як на­слідок, захворювання, яке у них виникає, має критично важ­кий перебіг. Є й інші три причини:

1. Хвороба, викликана Дельта-штамом коронавірусу, швидко розвивається.

2. Хворі, які потребують госпіталізації, як правило, мають супутню патологію (і часто не одну).

3. Пацієнти зволікають з госпіталізацією.

«Трапляються випадки, коли хворі взагалі по 10−12 днів не звертаються до лікарів, у тому числі сімейних, і привозять їх до нас уже у критичному стані», — зазначає Зоряна Романишин.

Під час попередніх хвиль за добу на стаціонарне лікуван­ня у КЛШМД клали по 25 хворих. Пацієнти швидше йшли на поправку, і їх швидше виписували. Сьогодні ж хворих випи­сують вдвічі менше, ніж госпіталізують…

Читайте також: «Усіх антивакцинаторів запрошую на „екскурсію“ у наше відділення»

Схожі новини