Передплата 2024 «Добрий господар»

Шкідливі звички, які псують ранок

Способи виправити "ранкові помилки"

Ранковий розпорядок дня — це важлива частина турботи про себе, яка впливає на рівень енергії і продуктивність упродовж дня. Ось найпоширеніші ранкові помилки поведінки і прості способи їх виправити.

Переставляти будильник. Здається, що ще десять хвилин сну організму підуть на користь, але насправді такий перерваний сон хоч і здається приємним, але не відновлює сили. Крім того, ви можете порушити більш тривалі періоди REM-сну, які зазвичай виникають рано-вранці. Часті перерви в природному циклі сну пов’язують з несприятливими наслідками: від когнітивних про­блем і депресії до проблем обмі­ну речовин.

Якщо хочеться довше поспати вранці, краще перевести годин­ник на 15 хвилин пізніше звечора і все-таки прокинутися у призна­чену хвилину, коли задзвенить будильник. І якщо для цього вам потрібен сигнал будильника, що справді розбудить, встановіть його.

Дозволяти телефону «керу­вати» вашою свідомістю. Ще одна часта ранкова помилка — ко­ристуватися смартфоном, коли ще навіть не вибралися з-під ков­дри.

Якщо перше, що ви робите вранці, — перевіряєте пошту і пе­реглядаєте соцмережі, то ви, по суті, дозволяєте речам, що є поза вашим контролем, «захопити» ваші найперші думки і почуття дня.

Нічого страшного, якщо ви тягнетеся до телефону, бо це ваш будильник; гірше, якщо ви відра­зу ж заходите в Інтернет.

Замість цього після пробу­дження зробіть кілька глибоких вдихів. Виконайте легкі вправи: зарядку або розтяжку. Скажіть «доброго ранку» сім’ї. Випийте трохи води.

Відразу ж їсти цукор. Цукор і продукти глибокої переробки на сніданок спричиняють гормональ­ні зрушення в організмі. Тепер ви будете немов на американських гірках: то голодні, то похмурі, то дуже захочете солодкого…

Експерти попереджають, що сніданок може бути найбільш проблемним прийомом їжі за день, бо стосується доданого цукру: і соки, і пластівці з мюслі, і смузі з йогуртами.

Немає потреби повністю від­мовлятися від цукру, але варто споживати його усвідомлено і контрольовано. Виправити важ­кий ранок допоможе не солод­кість, а рух у розпорядку дня — невелика прогулянка або кілька вправ йоги. Але найгірше, якщо від споживання цукру ви тут же перейдете до сидіння спершу в машині, а потім на стільці чимало годин поспіль.

Читайте також: Чотири прості способи швидко заснути

Схожі новини