Передплата 2024 «Добра кухня»

«Жінки для втіхи» щодня обслуговували по кількадесят вояків...

Полонянки японських борделів досі не отримали  вибачень від уряду країни-агресора.

У Китаї пішла з життя 90-річна Хуан Юлянь (на фото) — одна з численних жертв сексуального рабства, яке влаштували на території країни японські мілітаристи часів Другої світової війни. Вона була останньою з «жінок для втіхи» на материковому Китаї, яка намагалася притягнути до відповідальності японський уряд, зазначив директор Центру з вивчення історії при Інституті гуманітарних наук і комунікацій Шанхайського педагогічного університету Су Чжілян. Після її смерті у Китаї залишилося лише 14 колишніх «жінок для втіхи».

Хуан Юлянь зґвалтували японські солдати в жовтні 1941 року, коли їй ледь виповнилось 15 років. Пізніше дівчину відправили у бордель, де її та багатьох інших землячок примушували надавати сексуальні послуги воякам. Середній вік «жінок для втіхи» був 14-19 років. Неофіційно «станції комфорту» називали «22 до однієї», що натякало на норму чоловіків, яких одна дівчина повинна була обслужити за день. Під кінець війни ця цифра зросла до 50. Станції стали розсадником захворювань, що передаються статевим шляхом, яким тоді надавали мало значення. Чимало дівчат наклали на себе руки, не витримавши знущань та нелюдських умов життя. Хуан Юлянь пробула у цьому пеклі два роки.

Починаючи з 1995 року, 24 китайські «жінки для втіхи» подавали позови проти японського уряду по чотирьох справах. Але наразі усі їхні зусилля виявилися марними. У липні 2001 року Хуан Юлянь разом з сімома іншими колишніми «жінками для втіхи» пред’явила позов японському уряду, вимагаючи вибачень за скоєне. Але японський суд упродовж десяти років неодноразово відмовлявся приймати до розгляду їхню апеляційну скаргу та заявляв про те, що приватні особи, не мають права звинувачувати державу, повідомляє «Сіньхуа»...

Дослідники цієї трагічної сторінки історії стверджують, що ще до початку, а також у роки Другої світової війни японські мілітаристи змусили до сексуального рабства близько 400 тисяч жінок в азійському регіоні, причому приблизно половина з них були китаянками.

А тим часом...

14 серпня щороку відзначають всесвітній день пам’яті «жінок для втіхи», серед яких не з власного бажання опинилося і чимало кореянок. У столиці Південної Кореї Сеулі, у п’яти міських автобусах №151, які курсують повз будівлю посольства Японії, активісти розмістили фігури «жінок для втіхи» (на фото). Ці мовчазні докори військовим злочинцям будуть їздити в автобусах з 14 серпня по 30 вересня, нагадуючи про необхідність пам’ятати цю трагічну сторінку історії.

Фото «Сіньхуа» та сайту www.thesun.co.uk.

Схожі новини