Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Спалити гітару та гримнути нею об сцену!

Легенди і рекорди безсмертного Джимі Гендрікса.

31 березня 1967 року у Лондоні Джимі Гендрікс вперше спалив свою гітару під час концерту. Кажуть, це сталося цілком випадково, через коротке замикання в проводці, але на публіку це справило настільки сильне враження, що на наступних концертах Джимі змушений був повторювати цей трюк уже навмисно.

Джеймз Маршалл «Джимі» Гендрікс (1942-1970) — американський гітарист, співак і композитор, визнаний за версією журналу «Роллінг Стоун» найкращим гітаристом світу. Його вважають одним з найсміливіших винахідників-віртуозів в історії рок-музики. Джимі перший продемонстрував можливості електрогітари, відкрив у ній невичерпне джерело нового звучання. Часом Гендрікс навмисно грав на розстроєних гітарах, добиваючись характерного дещо «фальшивого» звучання, навмисний фальш був властивий і його вокалу.

Перший альбом Гендрікса, виданий 1967 року, приніс йому світову славу.  Такі композиції як Hey Joe, Foxy Lady, The Wind Cries Mary та інші й тепер, через п’ятдесят років, залишаються хітами, їх слухають із задоволенням в усіх кінцях світу, їх пізнають одразу, достатньо почути лиш перші акорди. Вони увійшли в так званий стандарт рок-музики. Протягом наступних після виходу дебютного альбому трьох років Гендрікс видав ще два альбоми такого ж рівня.

Рівно півстоліття тому Гендрікс вперше “підпалив” гітару на очах кількох тисяч глядачів. Тримаючи гітару за плечима й головою, музикант щипав струни зубами, й під час виконання Wild Thing вона загорілася - тоді Гендрікс розбив її об сцену, збиваючи полум’я. Через два роки, у 1969-му,  на фестивалі у Вудстоці Гендрікс вразив новою, нестандартною інтерпретацією американського гімну. Цей виступ вважався найоригінальнішою акцією проти війни у В’єтнамі. У мелодію гімну впліталися звуки гелікоптерів, пострілів та вибухів.

В останні роки своєї діяльності музикант змінив свій стиль, наблизивши його до джаз-року. Творчий шлях Гендрікса обірвався несподіваною смертю 18 вересня 1970 року. Йому не виповнилося й 28 років. Причиною смерті було визнано задушення блювотними масами після прийняття дев’яти пілюль снодійного. По смерті Гендрікс залишив чимало неопублікованих записів. Його батько і сестра найняли менеджера, який допоміг упорядкувати творчий спадок. Результатом став вихід кількох посмертних альбомів з музикою Гендрікса.

Один з рекордів композитора

Композиція Джимі Гендрікса Hey Joe не раз фігурувала у Книзі рекордів Гіннесса як твір, який одночасно виконувала найбільша кількість гітаристів. Востаннє це було 1 травня 2016 року, коли на центральній площі Вроцлава у Польщі хіт музиканта одночасно виконали 7356 гітаристів.

Схожі новини