Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Нафта була однією з головних причин війни за Галичину»

1 листопада 1918 року січові стрільці внаслідок військового перевороту створили українську державу – ЗУНР

У ніч на 1 листопада 1918 року, 96 років тому, українські січові стрільці організували в Королівстві Галичини та Волині Австро-Угорської імперії успішний військовий переворот. Українці швидше за поляків перебрали владу в регіоні у свої руки і на руїнах імперії Габсбургів створили Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР). Ця держава, площею 70 тисяч квадратних кілометрів, проіснувала недовго, впавши під воєнним натиском сусідів — поляків, угорців і румунів.

- Цікавим у створенні ЗУНР було не лише встановлення української влади у Львові, Станіславові чи Чернівцях, а й на місцях, у селах та містечках, де українці самі перебирали владу в свої руки, — розповідає доцент кафедри новітньої історії України ЛНУ імені Івана Франка Олег Павлишин.

— ЗУНР від початку будували як демократичну парламентську республіку. Парламент ЗУНР, Українська національна рада, діяв до червня 1919 року, доки Євген Петрушевич в умовах воєнного натиску поляків не був проголошений диктатором. На відміну від Наддніпрянщини й більшовицької Росії, в ЗУНР не було місця проявам анархізму, отаманщини та інших деструктивних явищ, смертельно небезпечних для молодих держав.

— Як довго і наскільки успішно ЗУНР контролювала свої землі?

— Землями ЗУНР були Східна Галичина, Закарпаття та Буковина. Різні території ЗУНР контролювала у різний час. Територія цієї держави постійно змінювалася — спочатку українські війська відступили із Перемишля, потім з Мостиськ і так далі. На Лемківщині постала Команчанська Республіка (державне утворення, що об’єднало під гаслом єдиної української держави понад 30 лемківських сіл, але було ліквідоване поляками через три місяці після утворення). На Буковині українська влада була проголошена 4 листопада, а вже 11 листопада українці змушені були відступити. На Закарпатті українська влада була проголошена, окремо від ЗУНР, у Хусті...

— Серед ідей державності ЗУНР була ідея монархії на чолі з Вільгельмом Габсбургом (австрійський архі­князь, полковник січових стрільців)...

— Діячі ЗУНР були категорично проти цієї ідеї. Навпаки, аби не дискредитувати себе перед переможцями Першої світової війни, ЗУНР намагалася всіляко дистанціюватися від імперії Габсбургів.

— Причини поразки ЗУНР переважно військові?

— Не лише військові. Також важливу роль відіграли поразки на дипломатичній арені, економічні умови. Зокрема, було багато охочих зазіхнути на галицьку нафту. В нашому нафтовому басейні діяли провідні нафтовидобувні компанії світу — французькі, швейцарські та ін. Вони мали свої зацікавлення щодо майбутнього Галичини. В той час Галицький нафтовий басейн був одним із найбільших у світі. Нафта була однією з головних причин війни за Галичину.

Малюнок Едварда КОЗАКА.

Схожі новини