Передплата 2024 ВЗ

Їх було 96...

15 квітня 1989 року внаслідок тисняви, що сталась на стадіоні «Хілсборо» під час матчу на Кубок Англії між командами «Ліверпуль» і «Ноттінгем Форест», загинуло 96 уболівальників. Іще 766 отримали поранення. Сам матч протривав лише 6 хвилин… У пам’ять про цю трагедію Футбольна асоціація Англії прийняла рішення затримати на сім хвилин всі матчі з 11 по 14 квітня. Крім цього, всі поєдинки вихідних і понеділка у всіх турнірах під егідою ФАА мали розпочатися з хвилини мовчання.

У «Ліверпулі» вирішили перед матчем із «Манчестер Сіті» викласти на газоні своєї домашньої арени «Енфілд Роуд» 96 шарфів із клубною символікою. В пам’ять про трагедію відбудеться і товариський матч екс-гравців клубу. Ветерани «Ліверпуля» вийдуть на поле проти символічної збірної світу, складеної з легіонерів клубу. Команду англійців виведе на поле Кенні Далгліш, який очолював «Ліверпуль» 25 років тому в матчі з «Ноттінгем Форест», що обернувся трагедією. У грі візьмуть участь такі відомі в минулому англійські футболісти, як Девід Джеймс, Гаррі Макалістер, Яан Раш, Джеймі Реднапп, Майкл Оуен, Роббі Фаулер, Стів Макманаман тощо. Проти них під керівництвом француза Жерара Ульє на поле вийдуть, зокрема, Дітмар Хаманн, Ярі Літманен, Луїс Гарсія, Саліф Діао, Самі Хююпія, Володимир Шміцер.

Понад 23 роки англійська спортивна громадськість не знала правди про цю трагедію. Лише у вересні 2012 року парламентська комісія Великої Британії відкрила доступ до всіх документів, що стосувалися подій 15 квітня на стадіоні «Хілсборо». 23 роки родини загиблих вимагали і чекали правдивої інформації про своїх родичів. Стільки ж очікували на відновлення своєї репутації і вболівальники «Ліверпуля», чимало з яких загинули того дня. Адже саме фанати «червоних грифонів» і стали головною мішенню для звинувачень після цих подій.

На той час півфінали Кубка Англії традиційно проводилися на нейтральному для учасників полі. Стадіон «Хілсборо» — домашня арена «Шеффілд Венсдей» — часто використовувався для цих півфіналів, бо вміщував багато глядачів. До того ж Шеффілд вдало розташований для багатьох клубів північної Англії. У квітні 1989 року жереб вдруге поспіль звів в півфіналі «Ліверпуль» та «Ноттінгем Форест» і, як і минулого року, вони грали на нейтральному «Хілсборо». Кількість прибулих фанів «Ліверпуля» того дня перевищувала місткість відведеної їм трибуни. Коли поліція зрозуміла, що не може впоратися з натовпом, який намагався потрапити на стадіон, вона відкрила ворота на сектор, уже вщерть заповнений людьми.

На той час з метою безпеки трибуни стадіонів у Англії були відділені одна від одної металевими сітками. Тому глядачі, які вже були на своїх місцях, виявились у пастці — з трьох боків їх оточувала висока сітка, а ззаду напирав натов новоприбулих. Проблема ще й у тому, що тоді деякі трибуни не були обладнанні місцями для сидіння (для тих, хто не міг собі дозволити дорогі квитки). Їх називали «терасами», і на них зазвичай збиралося набагато більше вболівальників, аніж на інших. Щоб врятуватися з цієї пастки, дехто з глядачів почав вистрибувати на стадіон. Поліція ж розцінила це як хуліганські спроби вибігти на поле, і проти них був виставлений загін поліції з собаками.

На шостій хвилині рефері зупинив матч… На стадіоні була лише одна бригада швидкої допомоги, що не дозволяло надати допомогу всім пораненим. За викликом до «Хілсборо» прибуло 44 машини лікарів, проте із-за наявності лише одного заїзду на поле до лікарні доправили лише 14 потерпілих... 93 людини загинули на місці, ще двоє — у лікарні, одна — через чотири роки, так і не вийшовши із коматозного стану. Серед загиблих на «Хілсборо» був і двоюрідний брат теперішнього капітана «Ліверпуля» Стівена Джерарда.

Поліція намагалася перекласти всю провину на «п’яних» ліверпульских фанів, заявивши, що саме фани зламали ворота й увірвалися на сектори. Через чотири дні після подій у Шеффілді олії у вогонь підлила бульварна газета The Sun, яка вийшла із великим заголовком The Truth («Правда»). Газета писала, що «деякі фани обкрадали загиблих; деякі фани мочилися на відважних поліцейських; деякі били поліцейских, які намагалися робити штучне дихання».

Першим наслідком трагічних подій на «Хілсборо» стало обмеження продажу алкоголю на стадіонах, також було заборонено відгороджувати трибуни сітками, а всі трибуни мали бути обладнані місцями для сидіння. Сьогодні вже доведено, що провини фанатів «Ліверпуля» у цій трагедії не було, і що 41 людина за своєчасної допомоги могла б вижити. Першим, хто вибачився за 23-річну брехню, став прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон.

Схожі новини