Передплата 2024 «Добрий господар»

Смерть на колесах

...І знову надійшло чергове сумне повідомлення про смерть на колесах. Молодий футболіст донецького «Шахтаря» бразилець Майкон на великій швидкості виїхав на зустрічну смугу, зіткнувся з іншим авто і загинув на місці... Трагедії на колесах перервали чимало життів знаменитих спортсменів. Гинули футболісти та гімнасти, олімпійські чемпіони й маленькі зірочки, що жили думками про майбутні спортивні сходження...

29 лютого 2004 року на перетині Столичного шосе і вулиці Любомирської у Києві не розминулися автомобілі БМВ-740 і «Пежо». За кермом «Пежо» був заслужений майстер спорту, абсолютний чемпіон Всесвітньої Універсіади, абсолютний чемпіон Європи, призер Олімпіади-2000 у Сіднеї Сашко Береш. Сашко залишив у Херсоні, де жив, дружину Світлану та дворічну донечку Валерію. У салоні БМВ з престижними номерами ВР перебували водій і донька першого віце-спікера парламенту комуніста Адама Мартинюка — Наталя. Судовий процес тривав кілька років, але сім’я Береша так і не отримала належного відшкодування.

27 серпня 1981 року на 74-му кілометрі траси Москва-Ленінград «Волга» з номерами 00-17 зіткнулась лоб у лоб з вантажівкою. На пасажирському сидінні «Волги» ГАЗ-24 сидів знаменитий радянський хокеїст Валерій Харламов (дворазовий олімпійський чемпіон, восьмиразовий чемпіон світу), за кермом була його дружина Ірина. Обоє загинули на місці катастрофи. У ті дні збірна СРСР перебувала в Канаді, але тренери тоді вирішили 33-річного хокейного віртуоза з командою не брати…

У серпні 2002 року загинув в автокатастрофі знаменитий у минулому хокеїст, колега Харламова по збірній, олімпійський чемпіон 1976 року Борис Александров. 46-річний тренер збірної Казахстану їхав трасою Челябінськ-Уфа і при обгоні зіткнувся із зустрічною «Волгою». Загинув на місці.

12 жовтня 1997 року в Ставропольському краї дорогою до Кисловодська водій автомобіля БМВ-735, в якому пасажиром був дворазовий олімпійський чемпіон з вільної боротьби росіянин Іван Яригін, не впорався на швидкості з керуванням і на повороті вилетів на зустрічну смугу, де зіткнувся з вантажівкою. 49-річний Яригін, президент Федерації спортивної боротьби Росії, від отриманих травм помер у лікарні.

«Розбилася порцелянова статуетка» — так написали про смерть абсолютної чемпіонки світу з художньої гімнастики 20-річної росіянки Оксани Костіної, що сталася 11 лютого 1993 року. За кермом особистого «Москвича-412» був наречений Оксани, відомий п’ятиборець, бронзовий призер Барселони-1992 в особистому заліку (і срібний — у командному) Едуард Зеновка. Підступна зимова ожеледиця винесла їх на зустрічну смугу, де назустріч рухався ГАЗ-53. Зеновка після довгого лікування навіть пробував повернутися у великий спорт…

17 серпня 1998 року поблизу польського містечка Пшиберово при автозіткненні миттєво загинули одразу два олімпійські чемпіони, спортивні кумири польської молоді — 58-річний Владислав Комар (володар золотої медалі у штовханні ядра Олімпіади-1972) та 48-річний Тадеуш Слюсарський (переможець Олімпійських ігор-1976 у стрибках з жердиною).

Інфаркт став причиною загибелі за кермом відомого польського тренера з волейболу Губерта Вагнера, який 13 березня 2002 року знепритомнів і загинув у центрі Варшави. Вагнер був творцем успіхів чоловічої збірної Польщі, з якою став чемпіоном світу 1974 року та олімпійським чемпіоном в Монреалі-1976.

Втрата свідомості за кермом через хворобу призвела до смертельного випадку знаменитого грузинського футболіста і тренера Давида Кіпіані (1951-2001), яким захоплювалися через елегантну й розумну гру і львівські глядачі. Найкращий футболіст СРСР 1977 року, переможець Кубка кубків 1981 року в складі тбіліського «Динамо» не мав і 50 років, — але мав слабке серце...

Така ж неприємність із втратою свідомості стала причиною автокатастрофи і смерті за кермом знаменитого 65-річного українського тренера Євгена Кучеревського. Трагедія сталася 26 серпня 2006 року. Євген Мефодійович їхав своїм «Мерседесом» на матч дублерів «Дніпра» у рідному Дніпропетровську.

3 вересня 1989 року поспішав додому з Польщі в Турин асистент головного тренера «Ювентуса» Діно Дзоффа, знаменитий італійський захисник Гаетано Шіреа. Чемпіон світу1982 року, володар різноманітних звань і призів («найкращий центральний захисник Європи»), 377 матчів в «Ювентусі» (1974-1988). Щойно перейшов на тренерську роботу і розбився на трасі Варшава-Катовіце.

Шандор Кочіш. Угорський нападник, чемпіон Олімпійських ігор 1952 року, віце-чемпіон світу-1954, найкращий бомбардир того чемпіонату — 11 голів. Угорські події осені 1956 року змусили Шандора покинути рідний край, і він опинився в іспанській «Барселоні», де й завершив свою бомбардирську кар’єру. 1966 року зазнав важких травм в автокатастрофі, внаслідок чого йому ампутували обидві ноги. Подальше життя перетворилося на страждання... 21 липня 1978 року Кочіш наклав на себе руки, викинувшись з вікна лікарні.

І найкращий футболіст Польщі 70-х років, третій у списку за «Золотим м’ячем» 1974 року Казімєж Дейна, і найкращий футболіст Болгарії 1965 року Георгі Аспарухов. Вони теж знайшли смерть на швидкості...

Схожі новини