«Ресторани закриваються, бо не знаходять працівників. Офіціантки виїхали з країни»
Ресторатор Юрій Назарук оприлюднив невтішні цифри: на межі закриття 50 ресторацій, а навесні може бути ще більше
П’ятдесят ресторанів у центрі Львова закриваються та виставлені на продаж, повідомив Юрій Назарук. Ця цифра може суттєво зрости після зимового періоду. Критична ситуація не лише в ресторанній сфері. Під час війни важко вижити салонам краси, та й усій сфері послуг.
«Є кілька ключових проблем, що призводять до такого стану: брак працівників, скорочення кількості клієнтів, економічні труднощі, а також обмеження, зокрема комендантська година, — вважає львівський ресторатор Юрій Назарук. — Найважливіше — це брак грошей. Нинішня ситуація може стати не менш загрозливою для бізнесу, ніж сама війна. Підтримка бізнесу з боку держави часто зводиться до формальних ініціатив, які не дають реальних результатів. Але ж то тільки в бізнесу так. Бо у всіх, хто його перевіряє і пильнує, — усе добре. Можна створити ще одну раду підтримки бізнесу, а можна просто нарешті дати спокій»…
Власник кількох львівських ресторанів Андрій Іонов розповів «ВЗ», що війна болюче вдарила по цьому бізнесу. «Багато ресторанів закриваються через банальну причину. Просто не знаходять працівників — офіціантки виїхали з країни у Польщу, Німеччину, — наголошує Андрій Іонов. — Проблема браку кадрів дуже серйозна. Зараз це чи не найбільший виклик перед ресторанним бізнесом. На ринку стало складно знайти не те що кухаря, а й офіціанта теж. З ким працювати? Також висока вартість електроенергії, податки. Рестораторам не залишається достатньо обігових коштів, щоб закупити у заклад продукти, сировину, матеріали. Є великі борги перед постачальниками. Ще одна причина — різко змінилася структура відвідувачів. Багато постійних гостей львівських ресторанів виїхали за кордон, чи, наприклад, на Закарпаття. Приїхали люди з Харкова, Запоріжжя, які трохи інші за культурою споживання (у зв’язку зі своїми матеріальними можливостями). Економіка у важкому стані, люди стали економити та менше ходити по ресторанах. Якщо приходять, замовляють дешевші страви. Середній чек замовлень зараз різко впав. У таку тривожність ходити в ресторани не дуже хочеться. Як тільки повітряна тривога — ресторан пів дня не торгує».