Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

«Ресторани закриваються, бо не знаходять працівників. Офіціантки виїхали з країни»

Ресторатор Юрій Назарук оприлюднив невтішні цифри: на межі закриття 50 ресторацій, а навесні може бути ще більше

Фото pexels
Фото pexels

П’ятдесят ресторанів у центрі Львова закриваються та виставлені на продаж, повідомив Юрій Назарук. Ця цифра може суттєво зрости після зимового періоду. Критична ситуація не лише в ресторанній сфері. Під час війни важко вижити салонам краси, та й усій сфері послуг.

«Є кілька ключових про­блем, що призводять до та­кого стану: брак працівни­ків, скорочення кількості клієнтів, економічні трудно­щі, а також обмеження, зо­крема комендантська го­дина, — вважає львівський ресторатор Юрій Наза­рук. — Найважливіше — це брак грошей. Нинішня ситу­ація може стати не менш за­грозливою для бізнесу, ніж сама війна. Підтримка бізне­су з боку держави часто зво­диться до формальних ініці­атив, які не дають реальних результатів. Але ж то тільки в бізнесу так. Бо у всіх, хто його перевіряє і пильнує, — усе добре. Можна створити ще одну раду підтримки біз­несу, а можна просто наре­шті дати спокій»…

Власник кількох львів­ських ресторанів Андрій Іонов розповів «ВЗ», що ві­йна болюче вдарила по цьо­му бізнесу. «Багато ресто­ранів закриваються через банальну причину. Просто не знаходять працівників — офіціантки виїхали з країни у Польщу, Німеччину, — наго­лошує Андрій Іонов. — Про­блема браку кадрів дуже серйозна. Зараз це чи не найбільший виклик перед ресторанним бізнесом. На ринку стало складно знайти не те що кухаря, а й офіці­анта теж. З ким працювати? Також висока вартість елек­троенергії, податки. Ресто­раторам не залишається до­статньо обігових коштів, щоб закупити у заклад продукти, сировину, матеріали. Є ве­ликі борги перед постачаль­никами. Ще одна причина — різко змінилася структура відвідувачів. Багато постій­них гостей львівських рес­торанів виїхали за кордон, чи, наприклад, на Закарпат­тя. Приїхали люди з Харко­ва, Запоріжжя, які трохи інші за культурою споживання (у зв’язку зі своїми матеріаль­ними можливостями). Еко­номіка у важкому стані, люди стали економити та менше ходити по ресторанах. Якщо приходять, замовляють де­шевші страви. Середній чек замовлень зараз різко впав. У таку тривожність ходити в ресторани не дуже хочеться. Як тільки повітряна тривога — ресторан пів дня не торгує».