Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Доплати до Дня Незалежності пенсіонери отримають у вересні

Які кардинальні зміни чекають на пенсіонерів восени? Та які новації уже відбулися для пенсіонерів цього року? Йдеться про доплати до Дня Незалежності, доплати від ООН, загалом нові підходи до нарахування пенсій тощо

Нагадаємо, згідно із даними Держ­бюджету України-2024, мінімальна пенсія зросла від початку січня до 2361 гривні (на 12%), тоді як сума макси­мальної - до 23 тисяч грн.

У 2024 році двічі відбулося підвищення пенсійних виплат для людей, що досягли 65-річного віку та виконали норму за ста­жем (жінки — 30 років, чоловіки — 35). З 1 січня для цієї категорії пенсіонерів пен­сія — не менш ніж 2840 гривень, оскіль­ки мінімальна зарплата зросла до 7100 грн. Від 1 квітня пенсія має становити не менш ніж 3200 грн, оскільки «мінімалка» зросла до 8 тисяч. З початку червня пра­цюючим пенсіонерам було автоматично перераховано пенсійні виплати, запла­новані на 1 квітня. Ці виплати були нара­ховані «заднім числом» за попередні два місяці - через затримку надання звітності.

Автоматичний перерахунок прове­ли пенсіонерам, які продовжували пра­цювати після призначення попередньо­го перерахунку пенсії і за станом на 1 березня 2024 року мали два роки стра­хового стажу. Цей страховий стаж було враховано. Або пенсіонерам, які відпра­цювали менш ніж 24 місяці, але після призначення або минулого перерахунку пенсій минуло два роки. Розмір доплати розраховували індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу та роз­міру зарплати, з якої нараховується пен­сія.

Міжнародні інституції також допома­гають українським пенсіонерам. Частина пенсіонерів може розраховувати на пен­сію від ООН та інших організацій. Ці ко­шти громадяни отримують вже протя­гом літа. Нещодавно стало відомо, що ці виплати будуть продовжені до кінця року. До кінця року фінансова допомога буде призначена тим, хто відповідає та­ким критеріям:

  • Офіційна пенсія має бути нижча, ніж 3250 грн.
  • Людина пенсійного віку з 1 березня 2023 року не отримувала додаткової фі­нансової допомоги від міжнародних ор­ганізацій або доплат на проживання для ВПО.
  • Пенсіонер має проживати на при­фронтових територіях (Дніпропетров­ська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Хер­сонська та Чернігівська області).

Подати заявку для отримання до­даткової виплати можна на платформі е-допомога. У Пенсійному фонді зазна­чають, що така допомога нараховується автоматично. І сума доплати раніше ста­новила різницю між 3 тисячами гривень і розміром державної пенсійної випла­ти, але не менше ніж 100 грн. Уряд підняв до 3250 грн максимальний розмір пен­сій, призначених для отримання грошо­вої допомоги від програми ООН. Тож те­пер із пенсією 2500 грн доплата від ООН становитиме 750 грн.

Виплати до Дня Незалежності (які ви­плачуватимуть вже восени) отримають ветерани війни, особи, постраждалі від нацистських переслідувань, та особи, що мають особливі заслуги перед Укра­їною. Ці категорії можуть розраховувати на таку одноразову допомогу:

  • люди з інвалідністю І групи — 3100 грн доплати;
  • з інвалідністю ІІ групи — 2900 грн;
  • з інвалідністю ІІІ групи — 2700;
  • учасники бойових дій — 1000;
  • люди, що мають особливі заслуги перед Україною, — 3100;
  • члени родин загиблих — 650;
  • учасники воєнних дій, колишні в’язні концтаборів — 450.

Ці кошти автоматично нарахують ра­зом із пенсією.

Ще однією приємною новиною є те, що для пенсіонерів, попри воєнні дії, було проведено другу індексацію пенсій у бе­резні - 2024. Як відомо, у держбюджеті на 2024 рік було закладено гроші на осу­часнення пенсій. На виїзному засіданні прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав ще на початку весни, що розмір індекса­ції становитиме 8%. Пенсії проіндексова­но для таких категорій населення:

  • 9,5 млн цивільних пенсіонерів, які отримували виплати на загальних під­ставах;
  • 596 тисяч пенсіонерів, які працюва­ли в силових відомствах;
  • 100 тисяч осіб, які мають пенсію з ін­валідності через каліцтво або захворю­вання внаслідок Чорнобильської ката­строфи;
  • 20 тисяч науковців, працівників держслужб та органів місцевого само­врядування.

Кабмін ввів обмеження щодо макси­мальної суми індексації. Так, підвищення індексації має бути не більшим за 1,5 ти­сячі грн.

Держава готує новий підхід до систе­ми пенсій. Хочуть запровадити пенсій­ну систему, яка складатиметься з кількох елементів. Серед важливих змін — пере­гляд механізму нарахування виплат. Укра­їнська пенсійна система включає кілька складових: солідарну, обов’язкову та до­бровільно накопичувальну частини. Також планується запровадження професійної накопичувальної частини. Очікується, що законопроєкт щодо цього ухвалять на по­чатку 2025 року, а запрацює нова система з початку 2026 року.

Схожі новини