Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому курс долара зайшов в зону турбулентності? Прогнозують 43−45 гривень

Нацбанк зараз має обмежені можливості регулювати курс, але «спалахи» за червоні лінії будуть гасити

Колаж Уніану
Колаж Уніану

Упродовж останніх днів гривня дещо «впала», долара перетнув психологічну межу у понад 40 гривень. Зараз в обмінниках долар коштує 40,82 грн, євро — 44,44 грн. Так, на кінець травня офіційний курс впритул підійшов до позначки у 40,70 гривень за долар, що закладено у державному бюджеті на 2024 рік.

Наскільки суттєвою є девальвація гривні та що буде з курсом долара найближчим часом?

Експерти кажуть, долар підняв свій курс через низку причин, одна з основних — зменшення експорту. За даними Держстату, за перший квартал цього року Україна імпортувала товарів на 5,9 млрд грн більше, ніж експортувала.

Ситуація на валютному ринку залежить також від надходжень міжнародної допомоги: надходять кошти — гривня стабілізується, якщо ж є перерва — гривня знецінюється. На підвищення курсу у понад 40 гривень за долар впливають підвищений попит на валюту, подорожчання енергоносіїв, дефіцит бюджету…

Чому саме тепер підвищився попит на валюту. У травні Нацбанк ухвалив пом’якшення валютних обмежень для підприємств, які були запроваджені від початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, бізнесу дозволено купувати валюту та переказувати кошти за кордон для оплати аеропортових та портових зборів, штрафів, членських внесків…

«Сьогодні офіційний курс гривні дійсно підійшов впритул до закладеного в держбюджеті показника в 40,7 грн за долар насамперед через попит на валюту на міжбанківському ринку та інфляційні очікування з огляду на вже заанонсоване подорожчання електроенергії, — сказав у коментарі для „ВЗ“ експерт з банківських питань Віктор Гальчинський. — НБУ помʼякшує коливання курсу за допомогою продажу валюти з резервів, але робить це розсудливо і раціонально використовує резерви. Ситуація сьогодні керована, коливання так само відбуватимуться і в інший бік: коли збільшиться попит на гривню, вона укріплюватиметься».

Чи буде долар по 50 гривень?

Економісти наразі не розповсюджують панічні прогнози. «Долар може коливатися у межах 42−43 гривні, але якщо геть довго не буде міжнародної фінансової допомоги, то максимум курс буде 45 гривень за долар, — сказав для „ВЗ“ економічний експерт Артур Сироватка. — Нацбанк зараз має обмежені можливості регулювати курс, але „спалахи“ за червоні лінії будуть гасити».

Схожі новини