Фаворити сезону — кавуни, сливи й болгарський перець
Ситуація на продуктових ринках напередодні осені
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/496557/bazar.jpg)
Кавуни із Закарпаття та Івано-Франківщини, а дині - з Узбекистану. На продуктових ринках — сезон баштанних. Цього року продають і херсонські кавуни, але їх мало, розбирають швидко. Ціна херсонських кавунів — 20−25 гривень за кіло, закарпатських — 18−22 гривні. Узбецькі дині - 80 гривень за кілограм.
Напередодні календарної осені журналістка «ВЗ» відвідала львівський ринок «Новий». В останні дні літа покупців чимало. Окрім кавунів, люди активно купують сливи, які на ринку можна придбати по 18−25 гривень за кілограм. На другому місці серед сезонних фруктів — виноград із Одещини та Закарпаття (85−90 гривень за кілограм), лохина — 130 гривень за кілограм.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%802.jpg)
Продавчиня пенсійного віку припрошує мене купити малину в півлітровому пластиковому стакані. За нього просить 20 гривень. Без вагань купую. За два кроки один пан теж продавав малину, але дрібнішу, по 15 гривень. На моє побажання пошукати крупніші ягоди відповів: «Добре, купіть більшу, але з тонною хімії»…
Ожина — 150 гривень за кілограм, полуниця — 110 гривень. Для полуниці зараз не сезон, тож це на прилавках «екзотика». Продавці кажуть, це пізні сорти полуниці, вирощені на полях Львівщини й Тернопілля. Попит на полуницю, нарікають продавці, низький, не те що у червні й на початку липня… «Зараз найбільше купують сливи, ожину, порічки, персики, абрикоси, — каже „ВЗ“ продавчиня ринку „Новий“ Анастасія. — Абрикоси й персики подешевшали, попит на них хороший. Низькі ціни на сезонні фрукти триматимуться до середини вересня, а потім піднімуться десь на 20%».
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%803.jpg)
На 10% напередодні осені подорожчало м’ясо. Теляча вирізка — 450 гривень за кілограм, свиняча філейка — 280 гривень. Не надто позитивні новини і щодо цін на яйця. Середні ціни за яйця високої якості - 60−65 гривень за десяток. По 30 гривень за десяток можна придбати малі яйця від молодих курей.
Кабачки — 15 гривень, баклажани — 25, огірки — 25, помідори — 30−45 гривень. На ринку вдосталь болгарського перцю. Це якраз сезон закруток цього овоча. Кілограм перцю — 50−55 гривень. Гіркий перець — 150−200 гривень за кілограм.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%804.jpg)
Продавчня, яку особисто знаю, цього разу торгувала красивим городнім болгарським перцем. «Я виростила такий перець в себе на дачі у селі Завадові Яворівського району, — каже жінка. — Продаю по 55 гривень, дорожче, ніж польовий. У моєму перці більше „ручної роботи“ і майже немає хімії. Чи можна обійтися без неї? Майже ні! Боротися з хворобами та паразитами, які атакують перець і помідори, без хімікатів нереально».
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%805.jpg)