Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Фаворити сезону — кавуни, сливи й болгарський перець

Ситуація на продуктових ринках напередодні осені

Фото автора
Фото автора

Кавуни із Закарпаття та Івано-Франківщини, а дині - з Узбекистану. На продуктових ринках — сезон баштанних. Цього року продають і херсонські кавуни, але їх мало, розбирають швидко. Ціна херсонських кавунів — 20−25 гривень за кіло, закарпатських — 18−22 гривні. Узбецькі дині - 80 гривень за кілограм.

Напередодні календарної осені журналістка «ВЗ» відвіда­ла львівський ринок «Новий». В останні дні літа покупців чима­ло. Окрім кавунів, люди актив­но купують сливи, які на ринку можна придбати по 18−25 гри­вень за кілограм. На другому місці серед сезонних фруктів — виноград із Одещини та Закар­паття (85−90 гривень за кіло­грам), лохина — 130 гривень за кілограм.

Продавчиня пенсійного віку припрошує мене купити мали­ну в півлітровому пластиково­му стакані. За нього просить 20 гривень. Без вагань купую. За два кроки один пан теж прода­вав малину, але дрібнішу, по 15 гривень. На моє побажання по­шукати крупніші ягоди відпо­вів: «Добре, купіть більшу, але з тонною хімії»…

Ожина — 150 гривень за кіло­грам, полуниця — 110 гривень. Для полуниці зараз не сезон, тож це на прилавках «екзотика». Продавці кажуть, це пізні сор­ти полуниці, вирощені на полях Львівщини й Тернопілля. Попит на полуницю, нарікають про­давці, низький, не те що у черв­ні й на початку липня… «Зараз найбільше купують сливи, ожи­ну, порічки, персики, абрикоси, — каже „ВЗ“ продавчиня ринку „Новий“ Анастасія. — Абрикоси й персики подешевшали, по­пит на них хороший. Низькі ціни на сезонні фрукти тримати­муться до середини вересня, а потім піднімуться десь на 20%».

На 10% напередодні осе­ні подорожчало м’ясо. Теля­ча вирізка — 450 гривень за кі­лограм, свиняча філейка — 280 гривень. Не надто позитив­ні новини і щодо цін на яйця. Середні ціни за яйця високої якості - 60−65 гривень за деся­ток. По 30 гривень за десяток можна придбати малі яйця від молодих курей.

Кабачки — 15 гривень, бакла­жани — 25, огірки — 25, помідо­ри — 30−45 гривень. На ринку вдосталь болгарського перцю. Це якраз сезон закруток цього овоча. Кілограм перцю — 50−55 гривень. Гіркий перець — 150−200 гривень за кілограм.

Продавчня, яку особис­то знаю, цього разу торгува­ла красивим городнім болгар­ським перцем. «Я виростила такий перець в себе на дачі у селі Завадові Яворівського ра­йону, — каже жінка. — Продаю по 55 гривень, дорожче, ніж по­льовий. У моєму перці більше „ручної роботи“ і майже немає хімії. Чи можна обійтися без неї? Майже ні! Боротися з хво­робами та паразитами, які ата­кують перець і помідори, без хі­мікатів нереально».

Схожі новини