Передплата 2024 «Добрий господар»

Ціни на гречку викликають суперечку

У Верховній Раді запевняють, що цьогоріч крупа не подорожчає, але експерти-аграрії не підтримують такого оптимізму

У супермаркетах Львова вартість гречки уже півроку тримає планку у 65 гривень. Фото авторки
У супермаркетах Львова вартість гречки уже півроку тримає планку у 65 гривень. Фото авторки

Голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду спрогнозував ціну гречки на 2023 рік: дефіциту та подорожчання не буде. Ціна триматиметься на рівні 60−65 гривень за кілограм, оскільки аграрії збільшать площі посівів.

«Торік українські фермери збільшили посіви популярної в Україні крупи — гречки. Її було вирощено навіть більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання, тобто сформувались резерви. Підстав для зростання ціни на гречку цього року немає, — каже нардеп. — Очікуємо, що аграрії і в 2023 році збільшать вирощування та виробництво цієї культури. Зокрема, збільшаться обсяги вирощування на Одещині, в центральних та західних регіонах. Тож потреби в імпорті не буде. Скоріше за все, ціни на гречку збережуться на тому ж рівні, що й зараз».

Журналістка «ВЗ» відвідала у Львові кілька супермаркетів, продуктовий ринок та кіоски з крупами. В середньому за упаковку гречки, де немає навіть кілограма (900 грамів) правлять 60−65 гривень. Гречка вже не дорожчає кілька місяців. В одному із продуктових кіосків у Залізничному районі Львова побачила упаковку гречки за… 99 гривень. Запитую, чому ціна не ринкова. «Це ще минулорічна ціна, коли був стрибок цін на крупу, — пояснила продавчиня кіоску пані Вікторія. — Мусимо продати за таку ціну… Але ніхто не купує, бо гречка уже давно по 65 гривень. Нехай ще постоїть, може, з часом гречку по 100 гривень пустимо по акції».

Експерт з аграрних питань Іван Стефанишин розповів «ВЗ», що не розділяє оптимізму парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики. Каже, трохи менше половини усіх посівних площ гречки (46%) належить не кооперативам, а невеличким фермерським господарствам, які не є учасниками ринку.

У Львівській області, каже Іван Стефанишин, в середньому засівають три тисячі га гречки. І лише кілька підприємств в регіоні займаються переробкою крупи, щоб довести її до стану реалізації: сушка, обробка та обсмаження. Одне з таких переробних підприємств — у Кам’янка-Бузьку.

«Заяви профільного парламентського комітету — це, щоб щось сказати… Важко зробити точні прогнози щодо ціни гречки цього року, — додав він. — Також не можна зараз запевнити, що посіють більше, ніж торік, бо на це впливає ситуація з війною, з погодою… Ще одна проблема — фермери мають ще торішню гречку, яку ніяк не можуть продати на переробку. На підприємствах відпускна ціна на гречку зупинилася на позначці 45 гривень за кілограм, є велика проблема з реалізацією. Реалії такі, що наші аграрії можуть відмовитися знову сіяти цю крупу, бо мають не продану ще з минулого року».

Схожі новини