Передплата 2024 ВЗ

«Скумбрія по 8 гривень» коштує нині 130−140 гривень

Також відчутно подорожчали м’ясо, овочі та борщовий набір

Фото автора
Фото автора

За інформацією Держстату, середні ціни на продукти у листопаді-грудні цього року зросли на 33,5% ( порівняно з аналогічним періодом минулого року). Це вище загальної інфляції в Україні, яка за станом на середину грудня становить 27,5%. Лідер подорожчання — яйця (80,7%). На другій сходинці - фрукти — 70,5%, на третій — овочі - 49,7%. Далі у рейтингу — риба та всі види продуктів з риби — на 45,5% (до слова, «знаменита скумбрія по 8 гривень» від Олени Зеленської тепер коштує на ринках та в супермаркетах 130−140 гривень). Торік у грудні за кілограм скумбрії просили 90 гривень. Цукор став дорожчим на 32,9%, хліб — 29,7%, макаронні вироби — 27,5%, олія — 25,7%.

Журналістка «ВЗ» виру­шила на львівський ри­нок «Новий», щоб пере­вірити, на скільки подорожчав продуктовий кошик напередод­ні Новорічних свят, що у попиті, а на чому доводиться економити.

Людей на ринку небагато, товару теж негусто. Даються взнаки морозна погода і постій­ні відімкнення електрики. Я при­йшла на ринок якраз тоді, коли в мікрорайоні відімкнули світ­ло. Деякі продавці продуктових яток, де працюють холодиль­ники, продавали товар, але по­купців попереджали: розраху­ватися банківською карткою не можна, хіба що скинути гроші на картку. У м’ясному відділі ринку світло є, бо там працює генера­тор.

Ціни на м’ясо кусаються. Кі­лограм свинячої шинки — 160 гривень. У таку саму вартість оці­нюють і кілограм ребер. «Пані, не дивуйтеся: вже кілька міся­ців ціна ребер зрівнялася з філе, — розводить руками продавчи­ня Анна. — Чому так — не знаю… Але м’ясо подорожчало через курс долара, бо корми переваж­но прив’язані до імпорту. Ціни стали трохи вищі перед святами. Перед Новим роком буде ще до­рожче, тож купуйте тепер, щоб потім не переплачувати».

Свиняча «рулька» — 100 гри­вень, сало — від 140 (приготова­не зі спеціями — 170). Кілограм шинки телячої - 220 гривень. Фарш з телячого м’яса — від 140 гривень.

Ціни на овочі розчаровують. Покупців овочевого сектору ринку обмаль і продавці суму­ють. «Овочі борщового набору» — плюс-мінус 30−35 гривень. Найдешевша картопля. Її можна придбати до десяти гривень за кілограм. Кілограм домашнього червоного буряку — 30 гривень. Можна трохи зекономити на ци­булі. За овоч з полів просять 27−29 гривень, домашня цибуля обійдеться у понад 30 гривень. Кілограм гарбуза — 20 гривень. До борщу традиційно додають зелень. Тепер важко придбати городню зелень в пучках за тра­диційною ціною 5−10 гривень. Уся зелень вирощена в тепли­цях і продається на вагу. Кіло­грам петрушки — 300 гривень, кінза — 350, кріп — 330 гривень.

Цукор — 165 гривень за п’ятикілограмову упаковку. Якщо ку­пувати десять кілограмів — 330. Борошно не подорожчало і три­має торішню цінову планку — 40−50 гривень за трикілограмову упаковку.

Олія на ринку не надто до­рога, порівняно в супермарке­тами. За півторалітрову пляшку соняшникової олії просять 125 гривень. У супермаркетах літро­ва пляшка олії обійдеться у 80 гривень. Є чимало пропозицій і по 78 гривень, але це пляшка 800 мл. «Уже два роки економ­лю домашній бюджет на олії і ку­пую її лише на ринках, — розпо­віла „ВЗ“ покупець ринку Ольга. — Тут чесний літр, і не перепла­чуєш. У нас зараз яйця дуже до­рогі, тому краще економити на олії».

Яка ситуація з цінами на яйця? Ще півтора місяця тому експер­ти прогнозували рекорд — по 100 гривень за десяток. Прогно­зи не справдилися, і найдорож­че яйце зараз на ринку коштує 7 гривень. За таку ціну можна при­дбати і домашнє яйце. Середні ціни фермерських яєць — 5,7−6,5 гривні за штуку.

«Яйця не подорожчали, і їх розбирають, — розповідає „ВЗ“ продавчиня літнього віку, в якої я постійний покупець. — Запаса­ються на свята».

Фрукти на ринку також по­дорожчали. Продавці наріка­ють: імпорт, курс долара, висо­ка вартість бензину, інфляція… Попит на них відчутно знизив­ся. Ситуація покращиться, ка­жуть продавці, напередодні Ми­колая та Нового року. Хурма та корольок — 140 гривень за кіло­грам. Минулої зими ці вітамін­ні смаколики коштували макси­мум 80 гривень. Гранати зараз по 90 гривень за кілограм, ба­нани — 65−70, мандарини — 65, апельсини та лимони — 65−70.

Схожі новини