Передплата 2024 «Добрий господар»

Премії чиновників Ратуші обмежено — не більше 200−300% від посадового окладу

У головний фінансовий документ Львова на 2023 рік закладено 500 мільйонів гривень на національну програму спротиву, яка передбачає оборону міста в разі воєнного наступу

Фото умовне з сайту ЛМР
Фото умовне з сайту ЛМР

Доходи бюджету Львівської міської територіальної громади на 2023 рік — 13,64 мільярда гривень. Попри війну, ракетні обстріли інфраструктури, планується наповнити міську казну на 600 мільйонів гривень більше, ніж у 2022 році. Головні джерела доходів бюджету — податки, ПДФО, плата за землю, акциз, нерухомість, продаж майна, землі…

Акцент бюджету Львова на наступний рік — допомога ЗСУ та реалізація міської Програми національного спротиву. На це виділили 500 мільйонів гривень. 450 мільйонів передбачили на культуру, на соціальний захист — 378,1 мільйон гривень, 153,2 мільйона обійдеться громаді спортивна сфера. На охорону здоров’я — 328 мільйонів, житлово-комунальну сферу — 1,39 мільярди гривень, освіту — 4,82 млрд. На вивіз сміття, утримання інфраструктури та «управління відходами» — 107 мільйонів гривень. Перевізники отримають компенсацію за пільговиків у сумі 515 мільйонів гривень.

Штат міської ради скорочено на 10%

На утримання «адміністрації» міського голови Львова у бюджеті на 2023 рік передбачили 30,4 мільйонів гривень, виконавчого комітету — 589 мільйонів, секретаріату Львівської міськради — 23,7 мільйона, 29 мільйонів — на департамент агломерації. Премії чиновників Ратуші обмежено — не більше 200−300% від посадового окладу. Щоправда, такі премії будуть не для усіх. Одна із статей бюджету на 2023 рік — одних чиновників потішать преміями, інших… звільненням з роботи.

«Ми пішли на важливий крок і зменшили у бюджеті видатки на працівників Львівської міської ради — скорочено на 10% кількісний склад, тобто понад 200 працівників, — сказав для «ВЗ» перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Пропозиція депутатів — не скорочувати посадовців, а нарешті скасувати у мерії „місця-привиди“. Це так звані вакантні посади, на яких, начебто, постійно набирають людей, але насправді ніхто на цих посадах не працює, — поділився думкою з „ВЗ“ депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. — Це потрібно зробити першочергово і цього ми вимагали ще торік. Ми теж за оптимізацію працівників, бо це Всеукраїнська тенденція. Проте потрібно розглядати якість роботи працівників та їх зарплату. Щоб оптимізувати штат, треба скорочувати вакантні посади».

«Завдання бюджету — безперебійне функціонування соціальної, освітньої, культурної сфер…»

«Бюджет Львова на 2023 рік враховує виклики сьогодення — воєнного стану, — додала на брифінгу директорка департаменту фінансової політики Львівської міської ради Вікторія Довжик. — Його мета — забезпечити безперебійне функціонування усіх важливих сфер Львівської МТГ. Завдання бюджету — безперебійне функціонування соціальної, освітньої, культурної сфер. Адже більша частина бюджету — базові речі: зарплати, енергоносії… Аби школи, садочки, спортивні, культурні, комунальні установи, які працюють у різних сферах мали стабільну зарплату. Водночас це складний бюджет. Якщо порівняти його з тим, як ми планували бюджет 2022 року, то нових видатків є аж на 2 мільярди гривень. Ці видатки викликані новими реаліями. Плануємо на 400 мільйонів більше, ніж минулого року на програму теплопостачання. На цей рік ми заклали на теплопостачання 700 млн грн, що є найбільшою сумою за всі роки. Це пов’язане із тим, щоб для населення не збільшувалися тарифи за тепло, але мешканці мали стабільне теплопостачання. Бюджет на 2023 рік збалансований, але є ризики, що він може не виконуватися… Перевиконання, яке ми бачили цього року, наступного року буде вже не в таких цифрах. «.

У мерії кажуть, що попри воєнний стан, цьогоріч доходи в бюджеті Львова перевиконані на 9%: завдяки податку з доходів фізичних осіб. За словами Вікторії Довжик, постійні відімкнення світла призведуть до поступового згортання деякого виду бізнесу, тож є ризик, що у казну поступатиме менше податків.

«Наступного року бюджет Львівської МТГ буде не найкращий, але відповідає воєнному стану, — прокоментував депутат Львівської міської ради Назарій Бербека. — Спрямований насамперед на підтримку армії та безпеку, а також на життєдіяльність Львова та критичну інфраструктуру. Пріоритетом є освіта, культура та медицина — їх у 2023 будуть дофінансовувати. У рамках бюджету депутати погодили на сесії проєкт ухвали грантових коштів на будівництво житла для вимушено переміщених осіб — 19 мільйонів євро».

Чи має бюджет мінуси?

Ігор Зінкевич вважає, що депутати досі не можуть змиритися з мільярдним кредитом, який погоджений у головному фінансовому документі міста на наступний рік.

«Ще будуть планувати на що саме витратити цей кредит, — каже депутат. — Ця тема нас болить… Ми категорично проти брати кредит, коли у нас є залишкові кошти: у воєнний стан не можемо використовувати кошти бюджету розвитку. Тому залишкові кошти треба було адаптувати не на розвиток, проєкти, а „під існування“. На транспортну сферу (компенсація приватним та комунальним перевізникам, зокрема „Львівелектротрансу“ та за е-квиток) планували виділити 900 мільйонів гривень. Зійшлися на сумі 500 мільйонів. Щодо 500 мільйонів гривень на оборону міста, то тут проблем немає. За потреби суму можуть збільшити».

Схожі новини