Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Золоті яйця», «кримська» цибуля — 60, огірки — 90 гривень…

Журналістка «ВЗ» влаштувала на ринку закупи, щоб перевірити, які продукти б’ють цінові рекорди

Фото автора
Фото автора

Ціни осіннього продуктового кошика українців дедалі більше розчаровують. Через інфляцію, подорожчання пального та кормів для тваринництва суттєво додали в ціні овочі з українських полів (на 20−25%). Лідер подорожчання — огірки — 90 гривень за кілограм, помідори — 75−95, перець — 120… Овочі борщового набору тримають марку стабільної вартості - у рамках 20−29 гривень за кіло. Така ціна на сезонні городні овочі безпрецедентна. Журналістка «ВЗ» вирушила на ринок «Новий», щоб дізнатися, чи через війну та зменшення доходів українці економлять на війні, чи буде надалі дорожчати продуктовий кошик.

…Попри дорожнечу, людей на рин­ку вдосталь, до деяких продуктових яток навіть черги. Ні, акції там немає. Це по­стійні клієнти ринку, які роками купують добрий сир, городні овочі чи зелень без хімії. «Ціни такі високі, що не хочеться йти на ринок, але їсти треба, — каже пенсіо­нерка пані Дарина. — Економлю на фрук­тах. Якщо торік могла купити собі цитру­сових, осіннього винограду, бананів чи груш, то тепер себе цими смаколиками не балую. Їмо переважно дешеві крупи, гречку, рис не завжди».

Менеджерка салону краси Іванна, яку випадково зустріла на ринку, зайшла сюди перед роботою, щоб купити для себе і ко­лег фруктів та ягід на весь день. Каже, за­раз можна тішити себе лохиною, яка нині коштує 200 гривень за кілограм. «Щоб гар­но виглядати, треба не економити на віта­мінах та якісних білках — яйцях, м’ясі, ква­солі, — каже жінка. — Для себе викроїла бюджет на якісну їжу — по 200−300 гривень у день. Доходи справді знизилися, але це не привід вживати дешеві харчі».

Продавці кажуть, більшість покупців помітно економлять на їжі, беруть «мали­ми порціями». «До війни купували по два-три кілограми, зараз — по кілограму яко­гось продукту. Найбільше вислуховуємо скарг, коли люди дивляться на цінники на овочі та фрукти. Помідори та огірки по­дорожчали найбільше — 80−90 гривень. За місяць-два будуть коштувати 120−150 грн. Є вдосталь білої цибулі з Криму — по 65 гривень за кілограм. Як її сюди приво­зять, не знаю. Баклажанів на ринку немає, ніхто не захоче їх брати. Привозили рані­ше із Закарпаття, були дорогі - майже сто гривень за кілограм. Дорожчають усі про­дукти. Але добре, що вони в нас є…».

Я прийшла на ринок, щоб купити яйця. Ще на початку жовтня десяток яєць кошту­вав 50−55 гривень, тепер — 65… За лоток з п’ятнадцяти яєць заплатила майже сто гривень. «Яйця будуть дорожчати, у лис­топаді-грудні - по 100 гривень за десяток, — каже знайома продавчиня ринку, у якої я постійна клієнтка. — Корми дорогі, достав­ка теж не дешева, опалення та освітлення на птахофабриках подорожчало…».

Фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький прокоментував для «ВЗ», що серед причин подорожчан­ня яєць — сезонність. Під час осінньо-зи­мового періоду вартість яєць традицій­но зростає, оскільки збільшується попит на них і зменшується пропозиція на рин­ку. В умовах воєнного стану і тимчасового захоплення частини території нашої дер­жави ця проблема лише загострюється Обсяг виробництва яєць почав падати не лише у зв’язку з кліматичними обстави­нами, а й із припиненням чи значним ско­роченням діяльності малих і середніх під­приємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні. Інша причи­на різкого подорожчання яєць — з почат­ку серпня запрацювала «зернова угода», почав зростати попит на українську агро­продукцію на зовнішньому ринку. Тому зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що збільшує собівартість виробни­цтва яєць і, відповідно, кінцеву роздрібну ціну, яку змушені платити українці".

Експерт з аграрних питань Іван Стефанишин вважає, що у грудні-січ­ні десяток яєць коштуватиме не сто гривень, а орієнтовно 70. «У ціні є ще спекулятивний фактор, — каже пан Сте­фанишин у коментарі для „ВЗ“. — Зараз середня ціна одного яйця — 5,9 грн, а те, що вище, — спекуляція, щоб зароби­ти „наліво“. Є ще фактор „розбірок“ під­приємств Бахматюка з владою, які при­звели до закриття декількох підприємств та звільнення людей. На ціну найбіль­ше впливає війна. Частина птахофабрик припинили свою діяльність у зоні бойо­вих дій. Також впливає інфляція та змен­шення ВВП аж на 30% (обіцяють ще на 5%). Є проблема логістики, цін на корми. Вартість пшениці зростає. Наприклад, тонна пшениці, якою годують курей, ко­штує майже 5 тисяч гривень».

Схожі новини