«Золоті яйця», «кримська» цибуля — 60, огірки — 90 гривень…
Журналістка «ВЗ» влаштувала на ринку закупи, щоб перевірити, які продукти б’ють цінові рекорди
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/475150/iaitsia.jpg)
Ціни осіннього продуктового кошика українців дедалі більше розчаровують. Через інфляцію, подорожчання пального та кормів для тваринництва суттєво додали в ціні овочі з українських полів (на 20−25%). Лідер подорожчання — огірки — 90 гривень за кілограм, помідори — 75−95, перець — 120… Овочі борщового набору тримають марку стабільної вартості - у рамках 20−29 гривень за кіло. Така ціна на сезонні городні овочі безпрецедентна. Журналістка «ВЗ» вирушила на ринок «Новий», щоб дізнатися, чи через війну та зменшення доходів українці економлять на війні, чи буде надалі дорожчати продуктовий кошик.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80.jpg)
…Попри дорожнечу, людей на ринку вдосталь, до деяких продуктових яток навіть черги. Ні, акції там немає. Це постійні клієнти ринку, які роками купують добрий сир, городні овочі чи зелень без хімії. «Ціни такі високі, що не хочеться йти на ринок, але їсти треба, — каже пенсіонерка пані Дарина. — Економлю на фруктах. Якщо торік могла купити собі цитрусових, осіннього винограду, бананів чи груш, то тепер себе цими смаколиками не балую. Їмо переважно дешеві крупи, гречку, рис не завжди».
Менеджерка салону краси Іванна, яку випадково зустріла на ринку, зайшла сюди перед роботою, щоб купити для себе і колег фруктів та ягід на весь день. Каже, зараз можна тішити себе лохиною, яка нині коштує 200 гривень за кілограм. «Щоб гарно виглядати, треба не економити на вітамінах та якісних білках — яйцях, м’ясі, квасолі, — каже жінка. — Для себе викроїла бюджет на якісну їжу — по 200−300 гривень у день. Доходи справді знизилися, але це не привід вживати дешеві харчі».
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%87%D1%96(1).jpg)
Продавці кажуть, більшість покупців помітно економлять на їжі, беруть «малими порціями». «До війни купували по два-три кілограми, зараз — по кілограму якогось продукту. Найбільше вислуховуємо скарг, коли люди дивляться на цінники на овочі та фрукти. Помідори та огірки подорожчали найбільше — 80−90 гривень. За місяць-два будуть коштувати 120−150 грн. Є вдосталь білої цибулі з Криму — по 65 гривень за кілограм. Як її сюди привозять, не знаю. Баклажанів на ринку немає, ніхто не захоче їх брати. Привозили раніше із Закарпаття, були дорогі - майже сто гривень за кілограм. Дорожчають усі продукти. Але добре, що вони в нас є…».
Я прийшла на ринок, щоб купити яйця. Ще на початку жовтня десяток яєць коштував 50−55 гривень, тепер — 65… За лоток з п’ятнадцяти яєць заплатила майже сто гривень. «Яйця будуть дорожчати, у листопаді-грудні - по 100 гривень за десяток, — каже знайома продавчиня ринку, у якої я постійна клієнтка. — Корми дорогі, доставка теж не дешева, опалення та освітлення на птахофабриках подорожчало…».
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D1%86%D1%96%D0%BD%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%96.jpg)
Фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький прокоментував для «ВЗ», що серед причин подорожчання яєць — сезонність. Під час осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них і зменшується пропозиція на ринку. В умовах воєнного стану і тимчасового захоплення частини території нашої держави ця проблема лише загострюється Обсяг виробництва яєць почав падати не лише у зв’язку з кліматичними обставинами, а й із припиненням чи значним скороченням діяльності малих і середніх підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні. Інша причина різкого подорожчання яєць — з початку серпня запрацювала «зернова угода», почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Тому зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що збільшує собівартість виробництва яєць і, відповідно, кінцеву роздрібну ціну, яку змушені платити українці".
Експерт з аграрних питань Іван Стефанишин вважає, що у грудні-січні десяток яєць коштуватиме не сто гривень, а орієнтовно 70. «У ціні є ще спекулятивний фактор, — каже пан Стефанишин у коментарі для „ВЗ“. — Зараз середня ціна одного яйця — 5,9 грн, а те, що вище, — спекуляція, щоб заробити „наліво“. Є ще фактор „розбірок“ підприємств Бахматюка з владою, які призвели до закриття декількох підприємств та звільнення людей. На ціну найбільше впливає війна. Частина птахофабрик припинили свою діяльність у зоні бойових дій. Також впливає інфляція та зменшення ВВП аж на 30% (обіцяють ще на 5%). Є проблема логістики, цін на корми. Вартість пшениці зростає. Наприклад, тонна пшениці, якою годують курей, коштує майже 5 тисяч гривень».