Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівський автобусний завод націоналізують — як російський актив

Загалом на Львівщині під конфіскацію майна й активів підпадають 90 російських і 95 білоруських підприємств

Львівський автобусний завод. Фото Твоє місто
Львівський автобусний завод. Фото Твоє місто

На найближчому засіданні Верховна Рада має ухвалити законопроєкт про націоналізацію усіх російських активів. Про це повідомила заступниця голови комітету ВР з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

За її інформацією, ще у серпні Кабмін підготував перелік цих об'єктів — загалом там 903 позиції, з них 79 — це корпоративні права, 824 — майно.

«Там є багато цікавих позицій, наприклад, мережа магазинів «Брокард», яка, за даними РНБОУ та СБУ, на 100% належить офшорці й контролюється міністерством промисловості та торгівлі російської федерації, — пише Підласа. — Або краматорський «Енергомашспецсталь» — 92% акцій належать кіпрській офшорній компанії, яка входить до складу компанії «росатом», яке контролюється міністерством енергетики росії.

Думаю, проголосувати законопроєкт, який затверджує таке рішення, взагалі не буде проблемою".

Ще на початку серпня Кабінет міністрів ухвалив рішення про конфіскацію російського майна та активів в Україні й затвердив проєкт указу президента про конфіскацію 903 об'єктів, які належать росії. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив тоді на засіданні уряду: «Як і обіцяли, забираємо на користь України та українського народу російські активи. Робимо це системно і відповідно до всіх процедур. Ми не підмінюємо закон нашим бажанням, а реалізуємо це стратегічне завдання правовим способом. Конфісковані активи конвертуються у кошти, спрямовані на нашу оборону та відновлення. Перелік об'єктів сформований: це сотні будівель, корпоративних прав, земельних ділянок та фінансових активів. Усе майно поділено на три категорії: перша — майно, яке належить російській державі, друга — активи, що належать підсанкційним громадянам та компаніям із росії, третя категорія — активи російських банків».

Сам список із понад 900 підприємств влада наразі не оприлюднила. Цікаво, які підприємства з того списку розташовані на Львівщині? Про це ми запитали у директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Степана Куйбіди. «Ми, як обласна адміністрація, ще у квітні цього року підготували пропозиції щодо цього майна, і надіслали ці пропозиції на Кабінет міністрів і на РНБО, — розповів Степан Куйбіда. — Станом на зараз не можемо розголошувати всіх деталей. Можу сказати, що для формування цих пропозицій ми створили робочу групу, в яку увійшли представники силових органів — СБУ, Нацполіція, обласна прокуратура, Бюро економічної безпеки, обласного управління юстиції та інші. Тобто представники державних органів, які потенційно можуть мати таку інформацію, або її роздобути. Ми сформували перелік об'єктів, які, на нашу думку, мали бути націоналізовані. Тобто ті, де, за наявною у нас інформацією, є володіння громадянами російської федерації і білорусі. Не можу оприлюднити назви цих підприємств. Із відомих об'єктів — Львівський автобусний завод. Станом на зараз на території Львівської області ще немає націоналізованих підприємств російської власності».

Як стало відомо «ВЗ» з компетентних джерел, в обласному переліку — майже 200 об'єктів. У 90 з них кінцевими бенефіціарами є громадяни росії, у 95 — білорусі.

Нагадаємо, на початку вересня підприємства і фірми з російською власністю на території Львівщини назвав міський голова Львова Андрій Садовий. Тоді мер обурився «наїздам» правоохоронців на львівських волонтерів. І порадив силовикам краще звернути увагу на список зі 340 бізнесів у Львові, які прямо або опосередковано належать росіянам. Цей список мерія ще у квітні надіслала до правоохоронних органів.

Наразі невідомо, чи ці російські бізнеси потрапили до офіційно сформованого у Львівській ОВА списку, скерованого в Київ. Але деякі позиції зі «списку Садового» вражають. Наприклад, там є такі відомі підприємства, як ПрАТ «Львівський ізоляторний завод» (кінцевий бенефіціар — Петров Сергій, російська федерація), ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна» (кінцевий бенефіціар — Васін Юрій з москви). Є різні анекдотичні назви, як от ГО «Федерація тхеквондо ВТФ міста Львова», власники якої живуть у Костромі, Всеукраїнський благодійний фонд «руська культура», один із бенефіціарів якого — москвич Гасанов Вадим Касимович. Згадується також відомий ще з 90-х років бар «Хлібосол», що на вул. Городоцькій, 4. Колись був популярний у Львові, але вже років двадцять стоїть закритий. А його власники живуть у росії…

Схожі новини