Передплата 2024 «Добра кухня»

Сіль із Донеччини замінить польська

В українських супермаркетах і магазинах не вщухає ажіотажний попит на сіль

Паніка стартувала на початку минулого тижня, коли підприємство “Артемсіль” (через обстріли рашистів, які призвели до зупинки підприємства) припинило постачати продукт у торгові мережі. Тоді деякі магазини біля польського кордону продавали сіль із Донеччини аж по 95 гривень за кіло...

Раніше за упаковку солі правили 10-12 гривень. У Львові журналістка «ВЗ» знайшла продуктовий кіоск, де сіль про­давали по 15 гривень за кілограм, а на ринку – по 25 грн. Знайти сіль у супер­маркетах – лотерея. Товар розмітають з полиць через годину після завозу з гур­товень. Деякі супермаркети встанови­ли обмеження – в одні руки продають не більше двох упаковок солі.

Менеджерка одного з супермар­кетів пані Ольга розповіла “ВЗ”, що на тлі нестачі солі покупці почали масо­во розкуповувати також цукор, сірни­ки та гречку. “Гречку вранці привезли, а до вечора її немає, – каже жінка. – Поча­ли опитувати покупців. Виявилося, люди формують запаси продуктів на випадок загострення на війні... Усе подорожча­ло: упаковка солі – на 20%, гречка – на 30%, цукор – на 15%. Кажуть, кіло гречки коштуватиме сто гривень. Зараз на при­лавках з’явилася польська сіль. Ціни – від 30 гривень за упаковку”.

Львів’янка Юлія придбала кілька упа­ковок польської солі в інтернет-магази­ні. За кілограм заплатила 42,59 грн. Тим часом експерти кажуть, що за тиждень-два ситуація з сіллю стабілізується, на прилавках буде більше імпортного про­дукту, а також українського. Зараз по­стачальники налагоджують логістику.

“90% солі в нашій державі виробля­ло підприємство «Артемсіль» у Доне­цькій області. Місяць тому виробник припинив діяльність – через постійні об­стріли окупантів, – наголосив експерт споживчого ринку Сергій Громовий. – Видобувають сіль ще у двох родови­щах – Солотвинському на Закарпатті та у Дрогобицькій солеварні. Однак перше через повені значно вичерпалося, а от солеварня у Дрогобичі значно збільши­ла свої потужності”.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» ди­ректор департаменту економічної політики Львівської обласної вій­ськової адміністрації Степан Куйбі­да, надіятися на солеварню у Дрогобичі не варто, оскільки вона не забезпечить сіллю навіть Львівську область. “У Дро­гобичі сіль не видобувають у промисло­вих масштабах. Там є добові обмежен­ня щодо видобутку, – каже пан Куйбіда. – Це підприємство функціонує радше як музей, яке показує найдавніший спосіб видобутку солі. Її видобувають у масш­табах сувенірної продукції. Поповнити запаси солі на Львівщині можна завдя­ки імпорту”.

Схожі новини