Передплата 2024 ВЗ

Як боротьба за український хліб може змінити характер війни

Чи спонукає загроза світового голоду міжнародне співтовариство до рішучих кроків

Пішов четвертий місяць війни. путінська армія продовжує наступи на усіх фронтах. Героїчні Збройні сили України успішно тримають оборону і завдають ворогу дуже великих втрат, як в живій силі, так і озброєнні.

Якщо ці втрати перевести з чисто арифметичних показників на військову термінологію, то виходить, що путін, зокрема, втратив - понад чотири танкові дивізії, дві мотострілецькі дивізії, шість авіаполків, 25 артилерійських дивізіонів та багато іншого озброєння і техніки.

Читайте також: ЗСУ ліквідували 29450 солдатів армії рф

А скільки жертв і горя принесла армія путіна на українську землю - тисячі вбитих і скалічених мирних мешканців, сотні зґвалтованих українських жінок і сотні вбитих дітей, мільйони біженців, величезні руйнування житла і усієї інфраструктури, сотні тисяч скалічених українських душ. Путінська армія постала перед усім світом, як армія варварів, мародерів і ґвалтівників.

Особливою зухвалістю вона виявила себе у знищенні продовольчих складів, баз, елеваторів, виробничих потужностей, щоб спричинити в Україні перебої з харчами і голод.

Крім такого варварського ставлення до українського народу, путінська орда цілеспрямовано намагається створити голод і у світі, шляхом блокування морських портів України і морських комунікацій, якими здійснюються експортні поставки українського продовольства іншим країнам.

І путін навмисно блокує порти і комунікації, щоб Україна не змогла вивезти величезну кількість продовольства, яке чекають у світі.

Ситуація з блокуванням українських портів і морських комунікацій загострюється з кожним днем. Вже й Генеральний секретар ООН б’є на сполох і вимагає від путіна розблокувати українські порти, дати можливість вивезти продовольство в країни, які його конче потребують і чекають.

Але путін на усі ці заклики не реагує. Він свідомо чинить такі дії.

Як відомо, до початку війни Україна вважалась основною світовою житницею. Через українські порти щомісяця експортувалось понад 4,5 млн тонн продовольства. В Україні вирощували 12% усього світового обсягу пшениці, 15% - кукурудзи і 50% соняшникової олії.

Але у зв’язку з тим, що українські порти заблоковані військовими кораблями росії, імпорт продовольства відбувається наземними маршрутами, які приблизно в 4-5 разів менші. Правда, в квітні імпорт продовольства трохи зріс, але цього не достатньо.

Зараз в Україні зберігається 22 млн тонн зерна (пшениця, кукурудза та інше). Якщо у найближчі два-три місяці не буде вивезено це зерно, в багатьох країнах світу може розпочатись голод. Сумарно українське продовольство споживають понад 400 млн людей в різних країнах.

Головними імпортерами української пшениці за минулий рік були (в дужках млн тонн):

  • Єгипет (3,62),
  • Індонезія (3,22),
  • Бангладеш (2,32),
  • Туреччина (1,19),
  • Ємен (1,06),
  • Філіппіни (1,02),
  • Марокко (0,889),
  • Туніс (0,768),
  • Лівія (0,767),
  • Ефіопія (0,679).

Головними українськими портами, звідки здійснювали транспортування зерна, були Маріуполь і Одеса. Загалом 40% українського зерна відправляли в країни Африки і Близького Сходу.

Ситуація з зерном після того, як рашисти заблокували українські порти, ще більше загострилась у світі, оскільки Індія заборонила вивозити своє зерно. Казахстан також запровадив квоти на вивіз зерна із країни. До цього треба додати, що і путін заборонив імпорт своєї пшениці. А це свідчить про його навмисні дії, і питання можливого голоду в багатьох країнах є абсолютно реальним. Світовий імпорт зерна із України і росії становить приблизно 30% із загальних обсягів виробництва його у світі. Імпортне зерно із українських портів необхідно вивезти до нового врожаю. Якщо цього не буде зроблено, ситуація може призвести до серйозних проблем.

Одним із варіантів її вирішення є надання Україні відповідного озброєння, яке б забезпечило розблокування українських портів. Декілька днів тому відбулося чергове засідання антипутінської коаліції - Рамштайн-2. У ньому взяли участь 47 країн, це на 5 країн більше, ніж на першій такій зустрічі, де фактично і була формалізована ця антипутінська коаліція, обговорювалося питання надання Україні військової допомоги.

Це була не зустріч на політичному рівні, а зустріч міністрів оборони. Зібрання мало винятково конкретний характер. За результатами зустрічі відомо, що 20 країн зголосилися надати Україні конкретну військову допомогу, але це не означає, що інші не надаватимуть допомоги. Ці 20 країн нададуть військову допомогу у вигляді зброї, військової техніки, спорядження, але й інші країни теж будуть допомагати - боєкомплектом, спорядженням, транспортними засобами, підготовкою українських воїнів.

Дуже важливо, що Данія зголосилась надати Україні протикорабельну крилату ракету «Гарпун» (Harpoon). Це ракета американського виробництва, і виготовляє її корпорація «Боїнг». Вона має дальність до 300 кілометрів. Вражає будь-які морські цілі, в тому числі і підводні човни, які спливають на поверхню, наприклад, дизельні підводні чорни, які є на озброєнні чорноморського флоту росії.

Тепер росія розгорнула морську армаду у Чорному морі, до якої входять від шести до двадцяти (за різними оцінками) надводних кораблів і два підводні човни (із чотирьох наявних).

Надання Україні цих крилатих протикорабельних ракет у достатній кількості може повністю розв'язати проблему чорноморського флоту, і тим самим зняти питання блокування українських портів і, зокрема, Одеси.

Крім цих крилатих ракет, разом з відповідними пусковими установками, Україна отримає ще багато іншого важкого озброєння. Зокрема, американську дальнобійну систему залпового вогню М 142 Хаймарс (HIMARS). Це високомобільна реактивна система є найбільш сучасною американською РСЗВ з тактичними ракетами, які стріляють на відстань в 420 км (залежно від модифікації). Ця система є аналогом російського «Смерчу», але набагато ефективніша і може використовуватись не тільки як реактивна система залпового вогню, але й як оперативно-тактичний комплекс, практично як рашистський «Іскандер». Пускова установка розміщена на колісному тягачу високої мобільності.

Україна отримає також американську універсальну пускову установку М 270 МLRS. Вона може бути використана як реактивна система залпового вогню (РСЗВ) і як установка для запуску тактичних ракет та змонтована на гусеничній базі БМП «Бредлі». Це - надзвичайно ефективна зброя, яка в умілих руках українських воїнів істотно допоможе наблизити перемогу. Будуть поставлені і багато інших видів сучасної зброї.

Розглядається і ще один варіант деблокади українських портів - шляхом входження англійської ескадри у Чорне море. Ця ескадра складатиметься не тільки з кораблів Великої Британії, але й інших країн. Її головна мета - забезпечити проходження мирних суден в акваторії Чорного моря. Ця ескадра не буде брати участь у бойових діях, якщо чорноморський флот рф не здійснить на неї агресію.

Зараз це питання активно обговорюється з зацікавленими країнами, в тому числі і Туреччиною, яка повинна пропустити ескадру через свої протоки. Крім того, ця морська ескадра повинна отримати міжнародний мандат, як гуманітарна місія.

Входження цієї ескадри в Чорне море може кардинально змінити характер війни, оскільки чорноморський флот росії буде витіснений з чорноморського узбережжя, що, у свою чергу, унеможливить реалізацію агресивних планів путіна на приморські території України. Для забезпечення безпеки ескадри, можливо, цей район Чорного моря за міжнародним мандатом, буде забезпечений і протиповітряною обороною. Але для того, щоб відновити мореплавство з українських портів, необхідно розмінувати цю частину акваторії Чорного моря.

Далеко не усі поділяють оптимізм з приводу залучення міжнародних сил до деблокади українських портів. Але надія є. Вона ґрунтується на тому, що деблокадою українських портів шляхом створення міжнародної військово-морської коаліції займається щирий друг України - прем’єр Великої Британії Борис Джонсон. Несподівано і Китай підтримує створення зелених коридорів для вивозу зерна з українських портів. Можливо, об'єднання інтересів Китаю і Великої Британії буде запорукою створення цієї коаліції. путіну не можна довіряти, це вже усі усвідомили, тому тільки військово-морська ескадра з мандатом ООН може реально забезпечити деблокаду українських портів.

Можливо, загроза світового голоду спонукає міжнародне співтовариство до рішучих кроків, щоб відновити морське судноплавство в західній частині Чорного моря і відкрити українські порти для транспортування продовольства і зерна.

Прийняття на озброєння української армії протикорабельної крилатої ракети «Гарпун» істотно вплине на розстановку сил у Чорному морі і перебіг цієї війни.

А у разі входження морської ескадри за міжнародним мандатом у Чорне море для здійснення гуманітарної місії з метою розблокування українських портів і забезпечення вільного мореплавання, - буде надзвичайно важливим кроком світового співтовариства.

Боротьба за український хліб істотно змінить і характер цієї війни.

Схожі новини