Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З 2 квітня у Львові дозволено продаж пива, сидру та вина

Щоправда, в окремі години - з 12 до 20-ї. А за реалізацію градусних напоїв - суворе покарання, зокрема громадські роботи...

У суботу, 2 квітня, Львівська міська рада ухвалила низку рішень та нововведень щодо сухого закону в умовах воєнного стану. Дозволено продаж напоїв, які виготовлені методом бродіння без додавання етилового спирту - безалкогольного пива, сидру, вина…

Продаж дозволено з 12:00 до 20:00 години. Про це повідомив «ВЗ» перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Згідно з рішенням мерії, йдеться про пиво, сидр та вино, які виготовляють без додавання спирту - методом природного бродіння.

Продаж не градусних напоїв дозволено на основі розпорядження голови Львівської ОТГ Андрія Садового, оскільки рішення голови Львівської обласної військової адміністрації передбачає, що ОТГ можуть самостійно ухвалювати рішення щодо сухого закону: повне обмеження продажу, чи дозвіл продавати в обмежені години.

«Таке рішення щодо пива ухвалено на основі зустрічей з виробниками напою, які виробляють пиво без етилового спирту, а також сидри, - наголошує Москаленко. - У Львові у галузі пивоваріння та дистрибуції працює 20 тисяч людей. За рік галузь сплачує 840 млн грн податків до державного та міського бюджетів.

Посилення контролю щодо градусних напоїв

Водночас серед «квітневих рішень» мерії - значне посилення контролю за продажем алкоголю. У супермаркетах, ресторанах не можна торгувати міцними напоями. Ресторатори Львова готують лист Садовому, аби дозволив продаж у закладах алкоголю, бо галузь зазнає збитків.

Пан Москаленко каже, вживання алкоголю у громадських місцях під час сухого закону, на літніх майданчиках та терасах заборонено. Також продаж міцних алкогольних напоїв (із вмістом етилового спирту) досі залишається забороненим.

«За недотримання вимог продажу алкоголю та розпиття його у громадських місцях залучатимуть до громадських робіт, - сказав пан Москаленко. - А у випадку водіння автомобіля під дією алкоголю, транспорт буде вилучено для потреб Збройних Сил України».

Думка експерта

Громадський активіст Львова Арон Гайворонович сказав «ВЗ», що рішення Львівської мерії логічне і правильне. Нещодавно Кабмін закликав усі галузі долучитися до роботи, щоб врятувати економіку у воєнний час, сплачувати податки і допомагати фронту грошима.

Пан Арон каже, що сухі вина виготовляються без додавання спирту, там градуси мінімальні. «А ось кріплені вина цілком підпадають під сухий закон, їх не можна продавати, - каже експерт. - Коньяк та горілка теж у цьому списку. Сидри та безалкогольне пиво і так можна було продавати у воєнний час. Там теж не можна причепитися до градусів... Добре, що Львівська мерія нарешті дещо дозволила продавати. У кафе, ресторанах буде більше гостей, які, як правило, приходять, щоб випити пива чи сухого вина. Економіку треба піднімати».

Нагадаємо, з 1 березня у Львові повністю заборонили продаж алкоголю. Його не продавали у магазинах і не наливали у закладах громадського харчування.

На вулиці Князя Романа активісти заблокували мішками з піском вхід до крамниці, яка нелегально торгувала алкоголем і не зважала на сухий закон.

Читайте також: «Під час воєнного стану ринок нерухомості стихійний»: рієлтор

Схожі новини