Передплата 2024 «Добра кухня»

«Під час воєнного стану ринок нерухомості стихійний»: рієлтор

Орендувати квартиру можна за... утридорога, купити - ні, бо державні реєстри заблоковані

В Україні призупинено продаж квартир. Усі реєстри нерухомого майна заблоковані через воєнний стан. Це зроблено для того, щоб попередити шахрайства з боку окупантів, коли нечесні є на руку нотаріуси можуть незаконно оформити право власності на квадратні метри. Реєстри будуть відкриті лише після воєнного стану.

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» львівський рієлтор Андрій Гнатович.

«До мене звертаються переселенці з Києва, Харкова, Запоріжжя, Одеси, щоб придбати у Львові квартиру. «Ціна питання» для них не важлива, готові платити, що скажуть, - каже рієлтор. - Але з початку широкомасштабного вторгнення росії такі операції неможливі. На рівні держави закриті усі державні реєстри, де можна перевірити, чи квартира не перебуває під арештом та чи не має інших юридичних обтяжень. Без цих реєстрів не реально оформити договір купівлі-продажу майна. Якщо якісь нотаріуси намагатимуться щось «вирішити», їм світить кримінальна справа. Документ про продаж квартири буде незаконним. Закрити реєстри у воєнний стан - правильне рішення, яке унеможливлює махінацій з майном, особливо в областях, де йдуть бої...».

Андрій Гнатович прогнозує, що після війни квартири у Львові подорожчають щонайменше на 30%. А оренда - від 20%. Квадратний метр у новобудові коштуватиме від півтори тисячі доларів і вище... Усе через попит та логістику бізнесу, на який вплинула війна.

«Під час воєнного стану ринок нерухомості стихійний. Зокрема, оренда квартир зараз у вільному плаванні, - продовжує розмову експерт. - Чимало власників житла не співпрацюють з рієлторами, самостійно беруть на тимчасове проживання біженців за надто високу вартість. Йдеться про знайомих, партнерів по роботі, друзів... Наживаються на війні... Ціни на оренду завищені. І немає на то ради. Хорошу однокімнатну квартиру, яку раніше оцінювали у 8 тисяч гривень, тепер правлять 15... Власники ставлять свої ціни і не бояться того, що до них потім будуть питання. Але, звісно, не усі такі. Є чимало випадків, коли біженців поселяють безкоштовно або за символічну плату».

Голова Львівської ОТГ Андрій Садовий повідомив, що у Львові є чорний список власників квартир, які підняли вартість у три-чотири рази. Каже, якщо є такі факти, треба телефонувати на номер 15-80.

«Цю інформацію я передаю у Львівську обласну військову адміністрацію з пропозицією використати ці приміщення для поселення військових та людей, які потребують прихистку безоплатно. Згідно із законом про воєнний стан, військова адміністрація має такі повноваження», - наголосив Андрій Садовий.

Читайте також: «Деякі власники квартир, які до війни здавали їх за 500 доларів, зараз поставили 800 доларів на місяць»

Схожі новини