Передплата 2024 «Добра кухня»

Авоська – не лише альтернатива пакетам, а й модний тренд

Відтепер за пластикові пакети доведеться платити

Із 10 грудня в Україні заборонили безплатну роздачу пластикових пакетів. Тож нам тепер доведеться платити за один такий пакетик від 2 до 3 гривень. А щоб не платити, можна прийти до магазину з екоторбинкою, авоською чи паперовим пакетом.

Якщо придбаєте екоторбин­ку, не буде потреби постійно ви­трачати кошти на поліетилено­вий пакет. Вартість екосумки від 9 до 200 гривень – усе залежить від матеріалу, бренду, дизайну тощо.

За “совєтів” продукти носи­ли в авоськах – плетених сітках з натуральних або штучних ниток. Тепер такі знову стають попу­лярними. Як з’ясувалося, сіточка – не тільки екологічна альтерна­тива пакетам, а й модний тренд. Ціни на авоськи трохи вищі, ніж на екосумки, проте їхня вар­тість теж залежить від матеріалу. Ціна авоськи середніх розмірів чорного кольору, яка витримує до 9 кг, – від 60 до 100 гривень.

Авоська. Фото ілюстративне
Авоська. Фото ілюстративне

Паперові пакети, пакети з крафт-паперу, обгортковий па­пір – найпростіший спосіб па­кування. Нині є паперові паке­ти, розраховані на велику вагу, і вони анітрохи не гірші за полі­етиленові. Зрозуміло, вартість такого пакета буде виправдана тільки тоді, коли він використо­вується багаторазово. Коштують такі пакети від 10 до 12 гривень.

На сипучі продукти – борош­но, крупи, цукор – краще мати мішечки з тканини. До речі, дав­ніше господині ходили до мага­зину за сипучими продуктами саме з такими мішечками. Вони надійні, служать довго. Якщо хтось вміє шити, то сам собі “ор­ганізує” такий мішечок, а можна й придбати готовий – від 60 до 200 гривень.

Біорозкладні пластикові паке­ти, а також дуже тоненькі пласти­кові пакети для пакування свіжої риби, м’яса й сипучих продук­тів даватимуть безкоштовно до 2023 року.

Нагадаємо, штрафи за без­платне поширення пластикових пакетів – до 8500 грн.

Читайте також: В Україні аж сім разів підвищать пенсії: кому і коли