Передплата 2024 «Добра кухня»

«Працівникам «Арени Львів» нічим платити зарплату... Від березня заборгували два мільйони!»

Через карантинні обмеження поєдинок між футбольними збірними України й Швейцарії відбудеться 3 вересня без глядачів

Коронавірусний карантин не оминув стадіону «Арена Львів», який звели спеціально до Євро-2012. Спортивна споруда і так була «у мінусах», а цьогоріч дався взнаки карантинний застій: ні футбольних поєдинків, ні концертів, ні конференцій… Як розповів «ВЗ» директор ДП «Арена Львів» Юрій Майборода, із березня працівники стадіону не отримують зарплати, уже накопичилося два мільйони гривень боргу (зараз на «Арені» працюють 64 особи). Борг за транспортування електрики — 86 тисяч гривень, а «Арена Львів» має на рахунку лише 15 тисяч…

Через карантинні обме­ження довелося суттєво зменшити ціну за оренду стадіону: для спортивного за­ходу — 150 тисяч гривень, а ра­ніше найдешевша ставка була від 180 тисяч гривень. Цього­річ «Арена Львів» має отрима­ти з державного бюджету 4,7 мільйона гривень. Пан Майбо­рода каже, це мізер. Така сума дозволить покрити витрати хіба що на електроенергію та част­ково теплопостачання. Гроші на зарплату працівникам, каже ди­ректор «Арени Львів», потрібно заробити.

«Фінансова ситуація «Аре­ни Львів» складна, — наголо­сив пан Юрій. — Частину праців­ників переведено на половину ставки, дехто працює дистан­ційно. Оскільки зараз немає жодних заходів, люди отри­мують копійки… Якщо все ж є якісь невеличкі заходи, то це нас рятує як мертвого кадило. Ці гроші ні на що не впливають! У центрі Львова концерти від­буваються, супермаркети й за­клади харчування працюють. А нам не дозволено працю­вати, хоча цілком можемо за­безпечити глядачам безпечну дистанцію, вжити інших каран­тинних заходів. У чаші стадіону — 35 тисяч місць. Якби заповни­ти бодай третину, то це би дало змогу краще почуватися тим людям, які тут працюють. Але не маємо права зібрати на ста­діоні більше ста людей.

— Яка ситуація з футболь­ними матчами на «Арені Львів»?

— 3 вересня у нас запланова­но матч Ліги націй УЄФА — між збірними України й Швейцарії. 27 серпня відбудеться нарада, після якої стане зрозуміло, яким чином провести цей матч. Нара­зі плануємо провести поєдинок Україна-Швейцарія без глядачів, бо УЄФА наразі забороняє при­сутність уболівальників. Матч транслюватиме телебачення.

Із львівськими команда­ми Прем’єр-ліги, які у нас могли би потенційно грати, «Льво­вом» і «Рухом», ніяк не можемо домовитися про вартість про­ведення поєдинків. Ми погоди­лися опустити їм ціну нижче від можливої. Але ці футбольні клу­би хочуть грати за умови, якщо оренда коштуватиме 150 тисяч гривень. Але їхня умова — щоб у цю вартість входили приби­рання й охорона. Раніше тако­го не було: прибирання й охоро­на були за додаткову оплату. Це некоректна пропозиція. За таку суму оренди ми навіть на нуль не вийдемо! Залазити у ще біль­шу боргову яму не хочемо.

12 вересня у нас мав бути кон­церт групи «Без обмежень». Спо­чатку говорили про те, що части­на глядачів зможе перебувати у чаші стадіону. Тепер це заборо­нили… Тож концерту не буде.

— «Арену Львів» досі офі­ційно не здано в експлуата­цію…

— Введено в експлуатацію лише першу чергу стадіону — футбольний газон і чашу стаді­ону. Решту приміщень і все, що довкола арени, зокрема май­данчики, електроосвітлення та близько ста різноманітних сис­тем — не введено в експлуата­цію. Фактично так стадіон не має права функціонувати. А люди не мають права сюди при­ходити на роботу. Якби, не дай Боже, щось трапилося, керівник стадіону нестиме серйоз­ну відповідальність, у тому числі кримінальну… Про це усі зна­ють на найвищому державному рівні. Скільки потрібно грошей, аби ввести в експлуатацію дру­гу чергу стадіону «Арена Львів»? Спершу потрібно провести ау­дит та будівельну експерти­зу. Питання погоджено на рівні Кабміну. Тепер аудит і експер­тиза виглядають реальними.

— Чи вдалося до карантину замінити футбольний газон?

— Так. Газон — єдине, чим нам можна похвалитися. Футбольне поле з натуральної трави, але основа, на якій кріпиться трава, — штучна. Таке поле значно кра­ще, ніж попереднє, бо міцне і надійне. Місячний бюджет утри­мання поля — плюс-мінус 100 тисяч гривень.

Схожі новини