«Коли запрацювали літні майданчики, нам залишилось донести «лише» 90 тисяч»
Майбутнє за фастфудами. Розкішні ресторани закриються через один, вважають львівські ресторатори
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/413946/fast1.jpg)
З 5 червня в Україні дозволили працювати закладам громадського харчування. Тобто випити кави та перекусити уже можна буде не лише на літньому майданчику, а й у середині приміщення. Утім, львів’янам поки що годі сподіватись на відновлення роботи закладів громадського харчування. Через високу кількість нових випадків захворювання на коронавірус карантин у Львівській області, швидше за все, продовжать. У середину ресторанів ще не пускатимуть, а роботу літніх майданчиків зриває погода.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/06/fast_3.jpg)
«Ми відкрили літні майданчики, але через погоду обслуговувати людей на літніх майданчиках важко. З іншого боку, люди бояться, і не надто хочуть ходити по ресторанах. Тож навіть якщо дозволять приймати відвідувачів у залах, не думаю, що щось особливо зміниться. Хіба що відкриються ті заклади, які не мають літніх майданчиків, — каже власник мережі ресторанів Вардкес Арзуманян. — У нас не відкритими залишилися лише Джазклуб та „Лібрарія“. Плануємо їх відкрити, але за тими правилами, які прописав уряд, вони будуть дотаційними. На жаль, рішенням уряду не можна зробити так, щоб люди перестали боятися і мали більше грошей».
Ще один співзасновник Гільдії рестораторів Львова Петро Адамик не приховує радості, що уже не має мережі ресторанів. Свого часу він їх продав.
«Ми з партнером в одному ресторані за місяць карантину мали 150−250 тисяч гривень чистих збитків. Кричали, щоб нас звільнили від податків. Не сильно звільнили. Ми платили податки, виплачували зарплату персоналу. Нам пощастило, ми мали кошти, аби платити людям хоча б мінімалку, а не послати на вулицю. Відколи почали працювати літні майданчики, то частину грошей відпрацювали. Нам з компаньйоном залишилось донести „лише“ 90 тисяч гривень. Але багато ресторанів відправили персонал у відпустки. Думаю, коли закінчиться карантин, їх просто звільнять. Гадаю, до третини ресторанів з тієї кризи не вийдуть. Бізнесу у цій сфері не буде найближчих кілька років. Хотілося б помилятись, — каже Петро Адамик. — У Львові більшість ресторанів орієнтовані на туристів. Не буде внутрішнього туризму — не буде споживання. А яке може бути споживання, якщо ми виходимо з карантину. Люди економлять кошти. Ресторан — це не є перша необхідність. Тому майбутнє за фастфудами, бюджетними форматами. Розкішні ресторани, маю на увазі класичні — де перуть обруси, сервірують столи, є багато офіціантів, такі закриються через один. Ще один момент — найбільше ресторани заробляють на весіллях, днях народження, поминках. Найближчим часом це буде заборонено. Не буде бенкетів — не буде й заробітку».