Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Коли запрацювали літні майданчики, нам залишилось донести «лише» 90 тисяч»

Майбутнє за фастфудами. Розкішні ресторани закриються через один, вважають львівські ресторатори

З 5 червня в Україні дозволили працювати закладам громадського харчування. Тобто випити кави та перекусити уже можна буде не лише на літньому майданчику, а й у середині приміщення. Утім, львів’янам поки що годі сподіватись на відновлення роботи закладів громадського харчування. Через високу кількість нових випадків захворювання на коронавірус карантин у Львівській області, швидше за все, продовжать. У середину ресторанів ще не пускатимуть, а роботу літніх майданчиків зриває погода.

«Ми відкрили літні майданчики, але че­рез погоду обслуговувати людей на літніх майданчиках важко. З іншого боку, люди бояться, і не надто хочуть ходити по ресто­ранах. Тож навіть якщо дозволять прийма­ти відвідувачів у залах, не думаю, що щось особливо зміниться. Хіба що відкриються ті заклади, які не мають літніх майданчиків, — каже власник мережі ресторанів Вард­кес Арзуманян. — У нас не відкритими за­лишилися лише Джазклуб та „Лібрарія“. Плануємо їх відкрити, але за тими прави­лами, які прописав уряд, вони будуть дота­ційними. На жаль, рішенням уряду не можна зробити так, щоб люди перестали боятися і мали більше грошей».

Ще один співзасновник Гільдії ресто­раторів Львова Петро Адамик не прихо­вує радості, що уже не має мережі рестора­нів. Свого часу він їх продав.

«Ми з партнером в одному рестора­ні за місяць карантину мали 150−250 тисяч гривень чистих збитків. Кричали, щоб нас звільнили від податків. Не сильно звільнили. Ми платили податки, виплачували зарпла­ту персоналу. Нам пощастило, ми мали ко­шти, аби платити людям хоча б мінімалку, а не послати на вулицю. Відколи почали пра­цювати літні майданчики, то частину грошей відпрацювали. Нам з компаньйоном зали­шилось донести „лише“ 90 тисяч гривень. Але багато ресторанів відправили персонал у відпустки. Думаю, коли закінчиться каран­тин, їх просто звільнять. Гадаю, до трети­ни ресторанів з тієї кризи не вийдуть. Біз­несу у цій сфері не буде найближчих кілька років. Хотілося б помилятись, — каже Петро Адамик. — У Львові більшість ресторанів орі­єнтовані на туристів. Не буде внутрішнього туризму — не буде споживання. А яке може бути споживання, якщо ми виходимо з ка­рантину. Люди економлять кошти. Ресторан — це не є перша необхідність. Тому майбутнє за фастфудами, бюджетними форматами. Розкішні ресторани, маю на увазі класичні — де перуть обруси, сервірують столи, є ба­гато офіціантів, такі закриються через один. Ще один момент — найбільше ресторани заробляють на весіллях, днях народження, поминках. Найближчим часом це буде за­боронено. Не буде бенкетів — не буде й за­робітку».

Схожі новини