Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Турківщині відбулися Європейські дні добросусідства

Нівелювати бар’єри та змінювати спосіб життя людей з обох боків українсько-польського кордону, привернути увагу політиків до необхідності будівництва дороги Боберка-Бориня та відкриття пункту пропуску Боберка-Смольник.

Такою була мета Європейських днів добросусідства «Кордон 351», які бойківська громада гучно святкувала упродовж двох днів у с. Сянки Турківського району на Львівщині, на території Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України.

Усі охочі мали можливість поставити свій підпис під зверненням до очільників країни щодо необхідності відкриття пункту пропуску Боберка — Смольник у с. Боберка Турківського району.
Організаторами Європейських днів добросусідства стали Турківська районна рада спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування Єврорегіон «Карпати — Україна» у рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014 -2020» за підтримки Львівської обласної ради. Завітали на Форум і сусіди — з іншого боку кордону, з Бещадського повіту (Республіка Польща), а також із Закарпатської області та інших районів Львівщини.

На важливості розбудови нових пунктів пропуску і на тому, що такими заходами Львівщина і надалі прагнутиме привернути увагу до Турківщини як прикордонного району області та пришвидшити питання будівництва ПП «Боберка-Смольник», наголошував голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.
Він, зокрема, зазначив: «За 10 км звідси Бескиди з’єднуються з польськими Бещадами. Між ними зараз пролягає колючий дріт, і до найближчого пункту пропуску треба їхати у Смільницю, що за 100 км звідси. У нас є ідея, щоб ті люди, котрі мешкають у горах і штучно розділені кордоном, отримали шанс. Цей шанс називається „Боберка — Смольник“, назва пункту пропуску, який ми будемо пробувати втілити в життя. Якщо проїхатися від Борині до Боберки — це 26,8 км. Там Сян робить різкий поворот вліво. Власне у цій точці, коли ми всі разом візьмемося (разом із нашими польськими друзями), є можливість ставити питання, щоб був збудований пункт пропуску».

Ще одне важливе завдання української сторони, на якому наголошували на Європейських днях добросусідства — будівництво 26,8 км дороги Бориня — Боберка. За словами Олександра Ганущина, асфальтної дороги тут не було ніколи, лише грунтова. «Коштом обласного бюджету виготовили проектну кошторисну документацію та вивчили ціну питання. Вартість такої дороги — 670 млн грн», — зазначив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Зрозуміло, що тільки обласній казні таке питання не під силу. Тому і треба привернути увагу до цього. Саме для цього і організували Європейські дні добросусідства.

Програма фестивалю була цікавою, насиченою і різноманітною. Розпочалася футбольним матчем добросусідства, який зіграли команди Польщі та України. Далі спільно заклали транскордонний ліс і зібралися на екуменічну молитву за участю ієрархів та духовенства з Республіки Польщі та України.

До пізнього вечора зі сцени розважали гостей українські та польські гурти («Фіглярі», Анця, капела «Древутня», Рокаш). Увечері концертна програма переросла в «Карпатську дискотеку». Гості Днів добросусідства мали нагоду поспостерігати за видовищними змаганнями рятувальників, а також подивитися зблизька і навіть роздивитись всередині надсучасну техніку Державної прикордонної служби України.

Польські гості були подивовані таким високим рівнем організації Європейських днів добросусідства, а також неймовірною чарівністю краю та його людей.
Супроводжував фестиваль Транскордонний ярмарок ремесел, на якому турківські господарі та господині презентували свої вироби — сир, мед, хліби, демонстрували страви традиційної кухні.

У перший день Європейських днів добросусідства відбувся Форум транскордонної співпраці, на якому було презентовано можливості розбудови українсько-польського кордону у селі Боберка.
Виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати — Україна» Галина Литвин наголосила на тому, що увага до сьогоднішньої події, ініціативи знизу, свідчить про те, що це питання зараз на часі. «Ми тішимося, що на наших Днях добросусідства були представники парламенту, очільники області. Зараз важливо ініціювати розбудову дороги і створення певних документів, які необхідних для того, аби уряди України та Польщі почали приймати рішення щодо відкриття пункту пропуску».

«Сподіваємося, що такими заходами, які будемо старатися зробити системними і з українського, і польського боку, ми зможемо привернути увагу держави до прокладення дороги Бориня — Боберка і до будівництва пункту пропуску Боберка — Смольник. Розраховуємо з одного боку на окрему Програму розвитку Карпат, а з іншого — на появу спеціалізованої державної програми з розвитку прикордонної інфраструктури. Звичайно, що й Львівська обласна рада долучиться до цього процесу. Коли ми разом домовляємося про спільні дії, ми стаємо сильнішими. Треба ставити високі цілі і їх досягати!», — підсумував Олександр Ганущин.

Отож, воля людей є! Її вони висловили, поставивши свої підписи. Тепер очікуватимемо відповіді та підтримки від наших державних очільників.

Схожі новини