«Є люди, які вночі йдуть до холодильника. Так само є свині, які вночі хочуть їсти»
Напередодні Року Свині журналіст «ВЗ» побувала на свинофермі «Великі амбіції Миколи», що на Пустомитівщині
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/382784/sv1.jpg)
Мені довелося побувати на коров’ячих, козиних і навіть на равликовій фермах. Напередодні Нового року, який буде Роком Свині, або Кабана, вирішила відвідати свиноферму. Вибрала ту, що розташована за 15 кілометрів від Львова, — у селі Товщеві Пустомитівського району.
Ферма називається «ВАМ» — що розшифровується як «Великі амбіції Миколи». Назву придумав Олег — син господаря Миколи Паладійчука. Він і провів нам екскурсію.
Та спершу розпитала у Миколи Васильовича про його великі амбіції і про те, з чого все почалося. Чоловік служив у міліції, вийшов на пенсію, але не міг сидіти склавши руки. Мав бізнес у Львові, та захотілося чогось іншого. Взяв кредит у банку, заклав будинок. Почав зводити свинарники. Потім до справи долучилися син, дочка із зятем. Частим гостем є чотирирічний онук Ярема. Дідусь переконаний, що онук буде зоотехніком або ветеринаром, для цього вже змалку купує йому іграшки у вигляді коників, овечок…
І от ми на фермі. Це сучасний високотехнологічний комплекс. Навіть польські фермери, коли тут гостювали, казали, що сюди можна возити екскурсії й демонструвати, як треба вести господарство. Микола Паладійчук концептуально зробив закриту яму на гній, щоб не було чути смороду, щоб не завдавати сусідам дискомфорту від свого бізнесу. Зараз господар має 2400 поросят, планує довести кількість до 4,5 тисячі. Як правильно вирощувати, консультується у провідних виробників.
Свинокомплекс розташований на території площею понад 4 га. Розпочали виробництво у старому радгоспівському корівнику, який майже розвалювався. Згодом збудували два нові свинарники, які вже діють. Мають сушку для зерна і виготовляють збалансовані корми. На підприємстві працює 20 робітників, на фермі — тільки троє. Закуповують тримісячних поросят вагою 20−25 кг і вигодовують до 120 кг живої ваги.
На фермі усе автоматизоване — подача корму, води. Є вентиляція приміщення, та й тачкою гній не возять, бо діє система відводу у спеціальну яму. «Час, коли тачкою возили гній і біля трьох свиней ходило 10 людей, уже минув», — каже Микола Васильович.
Тутешні свині чистенькі, акуратні. Запитую, чи правдивими є такі популярні вислови, як «брудний як свиня». Господар сміється і каже: «Ні, це неправда. У нас свині чисті. Підлога у свинарнику — чиста, суха. А брудні свині у тих, хто лінується прибирати».
Микола Васильович представляє мені свого сина Олега, якого називає «головним свинарем». Саме Олег Паладійчук єдиний, хто має змогу перебувати біля свиней, бо інших людей у свинарники не пускають — згідно із правилами безпеки. Перед тим, як зайти всередину, треба одягнути халат, перевзутися. Олег розповідає, що побував на багатьох фермах, де вирощують свиней. У процесі відгодівлі поросят звертається по консультації до технологів провідних фірм. Саме вони допомогли скласти раціон харчування, у якому переважають пшениця, ячмінь, макуха, соєва олія.
— Олеже, то ви щодня біля свиней буваєте?
— Так, обхід робимо вранці і ввечері. Свиня має постійно, і вдень і вночі, мати доступ до їжі та води, тому і вночі тут горять лампочки. Є люди, які прокидаються і вночі йдуть до холодильника. Так само є свині, які вночі хочуть їсти.
Ще Олег розповів, що більшість доби свині сплять. Але поросятка люблять ще й побавитися, для цього їм кидають пластмасові пляшки.
«Кожна свиня має свій характер, — каже Олег. — Є бійці, задиристі. Є сильні і слабкі. Якщо змішати поміж собою свиней з різних кліток, то вони будуть між собою з’ясовувати стосунки, штовхатися. Вони встановлюють так званий патріархат. Тому, кого визнали головним, навіть тоді, коли він іде до годівнички, дають дорогу».
У свиней є свої форми «90×60×90», тобто товарна вага, яка повинна бути у межах від 105 до 115 кг. Якщо тварина не дотягує до неї, її вважають «недоростком». Але таких небагато: на 400 голів — двоє-троє. Є й такі свині, яких тримають до ваги 140 кг — на сало. Однак це теж трапляється нечасто. Наприклад, нещодавно приїжджав один чоловік із Рівненщини, який просив притримати свиню до такої ваги. Таких «важковаговиків», як і «недоростків», тримають окремо від загалу.
Розповідаючи про те, чим харчуються його свині, Микола Васильович заговорив про премікси. Запитую, чи не є вони шкідливими? Господар запевняє, що ні. Розповідає, що у нього не годують тварин окремо «для себе», окремо — «для людей». Коли ж куштують м’ясо тварин, то запах м’яса, шкварок такий самий, як колись у мами, коли вона тримала свиней у себе в господарстві.
Люди, які працюють у господарстві, не мають права у себе вдома тримати свиню. «Ми їм самі даємо на рік по одній свині. Так практикують усі великі ферми».
У майбутньому Микола Паладійчук планує переходити до відгодівлі свиноматок. Але це, за його словами, вищий пілотаж, для цього потрібно мати більше досвіду. Наразі ж навесні планує зробити благоустрій — хоче, щоб біля ферми й на фермі росли вазонки, сад, травичка, клумби, був під’їзд з бруківки, загорожа. Довершує обладнання офісних приміщень, де працюють, а також живуть люди, які працюють на виробництві. У великій просторій двоповерховій будівлі є кімнати для проживання працівників, котельня, у кімнатах — пральки. Завершує будівництво їдальні, у якій готуватимуть їжу для працівників. Зроблять город, де вирощуватимуть екологічно чисті картоплю, капусту, буряк. Микола Паладійчук вважає, що головне — створити умови для людей, аби вони трималися роботи, не лишали сім’ї і не їхали в Польщу, Німеччину. Бо платить їм від 10 тис. грн.
До теми
Маловідомі факти про свиней
* Свині не вміють дивитися вгору.
* Доросла свиня здатна пробігти за 5 хвилин один кілометр.
* Свиня здатна відчувати оргазм, який триває у неї до 30 хвилин.
* Свині є соціальними тваринами, які вміють дружити і намагаються триматися поруч із «близькими по духу».
* Інсулін виготовляють з витяжки підшлункової залози свині.
* Свиня здатна верещати на 3 децибели вище від звуку надзвукового авіалайнера.
* Серцевий клапан свині підходить для людини і використовується під час пересадки.
* За день свиня може випити 14 літрів води.
* У багатьох країнах свиней використовують на митниці для пошуку наркотиків, оскільки нюх у них розвинений набагато краще, ніж у собак.
* Свині дуже люблять музику і є справжніми меломанами.
* Улюбленими ласощами свині є гарбузи.
* Поросята хворіють на ті ж хвороби, що й маленькі діти. А хвороби дорослих свиней схожі на хвороби людей і лікуються тими самими препаратами, практично в однакових дозах.
* Якщо свиня застрягне десь і не може вибратися, у неї починається істерика, від якої вона може навіть загинути.
* Свині люблять купатися і з великим задоволенням плавають.
* Свині в середньому живуть близько 15 років.
* Деякі дорослі свині можуть важити більше, ніж корова.
Фактами цікавилася Юлія Ліщенко