«Працюємо на фермі, щоб показати людям, що не треба шукати роботу за кордоном»
Каже подружжя Темчишинів, яке тримає дійних корів порід голштин та джерсей, мріє відкрити в селі ресторан місцевої кухні
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/379724/ferma2.jpg)
У Пустомитівському районі Львівщини працює ферма, де вирощують 70 корів порід голштин та джерсей. Ці корови унікальні тим, що на день дають близько сорока літрів молока. Крім них, на фермі водяться і «спортивні» коні. Також є власна сироварня, яка «годує» не лише районний центр, а й Львів (сири постачають у супермаркети та на ринки міста). Цією справою з 2014 року займається подружжя Темчишинів. Журналіст «ВЗ» побувала у фермерському господарстві «Агротем» у рамках прес-туру, який організувало управління туризму та курортів Львівської ОДА.
…Селисько — за двадцять кілометрів від Львова. Село на грані занепаду, населення — 171 особа. Тут немає школи, діти навчаються у сусідньому селі. Єдине підприємство, де місцеві можуть заробити на життя, — родинна ферма, власники якої мають амбіцію розвинути агротуризм. Через кілька років сім’я Темчишинів планує відкрити ресторан, щоб відродити традиції місцевої кухні (у меню будуть переважно страви з сирів).
Нас зустрічає голова фермерського господарства Олег Темчишин. Виглядає втомленим, заклопотаним. Пояснює, мешкає у сусідньому селі, тому змушений щодня прокидатися о 4-й ранку, аби приїхати на ферму у Селисько і до ночі контролювати процес. За професією чоловік інженер-електрик. Обрав фермерство через те, що родичі працювали в цій сфері. Бабуся доглядала на фермі телят, дідусь працював фірманом. Пан Олег вирішив відкрити ферму, аби насамперед довести, що можна працювати в Україні, а не їхати за кордон.
«Чому в наше село має прийти іноземний інвестор і орати моє поле? Разом з дружиною працюємо на фермі, щоб показати людям, що не треба шукати роботи десь-інде у світі, — зазначає пан Олег. — Виховуємо чотирьох синів. Хочемо, аби вони працювали на своїй землі, а не у сусідній Польщі. Сини нам допомагають, чим можуть. Наприклад, син Олег стажувався на фермі у Данії, тепер тут досвідом ділиться. Тримаємо сім десятків дійних корів, 80 телят та телиць. На фермі працюють сім найманих працівників, на сироварні — чотири. Трактористи заробляють по десять тисяч гривень».
/wz.lviv.ua/images/articles/2018/10/ferma.jpg)
До розмови приєднується дружина пана Олега — Анна, яка є співвласником ферми. Розповідає про проблеми. «Відколи працюємо, досі не маємо у власності навіть клаптика власної землі, — зітхає жінка. — Держкомзем довго оформляв документи на оренду… Ходили туди довго-нудно, але справа не зрушилася з місця. За той час земля з державної власності увійшла у власність села. Тож тепер виникли нові проблеми: акта прийому-передачі досі немає, сільрада чекає на документ і не може нічого зробити. За рік платимо 80 тисяч гривень за два гектари фермерської землі. Через те, що земля у „підвішеному стані“, не можемо ввести в експлуатацію нові будівлі фермерського господарства. Також не можна написати якийсь проект для отримання гранту. Хочу взяти кредит — але через землю це наразі проблемно. Не знаємо, що нас чекає завтра. Планую звернутися по допомогу до голови Львівської ОДА Олега Синютки».
Анна Темчишин розповідає, що «фішка» ферми — власна сироварня. Господиня сироварні показала нам сири з пліснявою понад річної витримки, які коштують 500 гривень за кілограм. Є тут і «колекція» молодих сирів на будь-який смак і гаманець.
«Це важка праця, — каже пані Анна. — Щоб запустити виробництво крафтових сирів, ми їздили на виробництва Польщі та Словаччини вчитися. На це витрачали свої гроші і не жаліємо. Тепер смачні сири виготовляємо в себе і продаємо їх тут, в Україні. Свого часу наші сири були на різних виставках, де займали призові місця. Хочемо ще запустити виробництво овечих сирів. Торік хотіли відправити на виставку у Норвегію наші сири. Та організатори сказали, що участь у заході коштує тисячу євро… Йдемо у Європу? Вважаю, що Європа має йти і до нас, бо наші молочні вироби — достойні. Можемо конкурувати на ринку».
/wz.lviv.ua/images/articles/2018/10/ferma_1.jpg)
Йду в конюшню, де утримують 13 коней. Олег Темчишин каже, коні не орють поле, цим займається техніка, трактори. Гривастих залучають у школу верхової їзди. За тваринами доглядає місцева жінка, яка багато років знається на цій справі. Ми застали її у конюшні якраз з дочкою. Хвалиться нам, що малеча любить коней і вже мріє про їзду верхи. Ферма — не єдиний бізнес подружжя Темчишинів. Пані Анна вирощує квіти, продає саджанці для Львова та Києва (їх фірма виграє тендери на озеленення міста). Навіть біля стайні і конюшні родинної ферми квітнуть соняхи та верес. І справді, подумала я на прощання: «Навіщо йти у Європу, якщо хороша європейська ферма — за двадцять кілометрів від Львова».
Всі фото авторки
Селисько, Пустомитівський район