Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Даремно кватирки взимку відчиняли...

Українцям, які мали субсидії і заощадили на опаленні, уряд пообіцяв грошову винагороду.

«Українські родини, які зекономили для України гроші по субсидіях на газ і електроенергію для вироблення тепла, отримають від держави до 700 гривень компенсації», — повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Це — еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії (за умови, що цей ресурс був використаний для опалення) або 100 кубів газу.

Розрахуватися з ощадливими громадянами Кабмін планує до 1 вересня. За попередніми підрахунками уряду, на виплати можуть претендувати 1,5 млн. українських родин.

У цьому опалювальному сезоні Україна використала на чверть менше газу, ніж у попередньому, — понад 6,5 млрд. кубометрів. Тоді ходили чутки, що якщо сім’я не «випалить» газ до останнього куба, передбаченого субсидією, наступної зими мати її не буде, і багато людей у це повірило: відчиняли навстіж вікна і двері, бо коли «кочегариш» при +10°С, помешкання перетворюється на сауну.

85% від загальної виручки газовикам становлять субсидії. Це — не реальні гроші, а бюджетні зобов’язання. В енергопостачальних компаніях скаржаться: потрібно братися до робіт з ремонту та модернізації газових мереж і споруд, але через брак обігових коштів робити це стає дедалі важче. Субсидії зняли соціальне напруження, однак породили багато зловживань.

Відтак Кабмін вирішив переглянути соціальні нормативи на опалення. Субсидія призначається на соціальну норму і з 1 травня її скоротять. Проте зміни українці відчують лише у жовтні, коли стартує новий опалювальний сезон.

Приміром, минулої зими субсидія покривала 330 кубів на опалення квартири площею 60 кв. м. З жовтня цього року «комунальну знижку» будуть нараховувати тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За чинним тарифом — це ще 204 гривні. У квартирі з аналогічною площею з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться заплатити без субсидії.

Нові норми дозволять державі зекономити на субсидіях, а українців навчать ходити взимку вдома у светрі, як це роблять ощадливі європейці.

Схожі новини