Передплата 2024 «Добра кухня»

Робота на виробничому підприємстві – яка вона?

За перше півріччя 2016 р. рівень зайнятості населення Львівщини за даними Держстату становив 63,2%.

При цьому найбільше працівників офіційно працевлаштовані саме у промисловому секторі. Про особливості роботи на промислових підприємствах на прикладі найбільшого виробника хліба нашого регіону ми розпитували директора з персоналу ПАТ «Концерн Хлібпром» Олену Дмитерко (на фото) (Львівський хлібозавод №1, Львівський хлібозавод №5, Цех кондитерських виробів, Самбірський хлібокомбінат, Явірмлин).

— Олено, розкажіть, будь ласка, про особливості роботи на промисловому підприємстві...

— Як відомо, до потужних підприємств, які своєю продукцією забезпечують великі регіони, завжди підвищена увага громадськості. Ми обрали шлях соціально відповідальної компанії, а значить, в пріоритеті у компанії — комфортні умови праці. Це дозволяє кожному ефективно виконувати свою роботу і отримувати задоволення від того, що можна приносити користь своєю працею. «Хлібпром» випускає особливий продукт, який і визначає наше виключно відповідальне ставлення до праці, партнерів та споживачів.

У нас кожен працівник знає, що може розраховувати на дотримання щодо нього усіх норм і стандартів трудового законодавства. Це «біла» зарплатня, це саме той її розмір, який обіцяють на співбесіді, без прихованих чи замовчаних відрахувань; це гарантована та завжди вчасна виплата зарплати; виплати всіх понаднормових, гарантовані відпустки, оплачувані лікарняні та інші соціальні гарантії. Я б сказала, що сьогодні, коли «тіньовий ринок» займає таку значну частку економіки, — це наша тверда позиція.

Незважаючи на те, що штат великий, керівництво — відкрите, що дозволяє швидко змінюватись. Зокрема, віднедавна додали можливість роботи за гнучким графіком та часткову зайнятість.

Фактично долучаємось до розвитку регіонів тим, що працевлаштовуємо багато людей із сіл та районних центрів. Для них створюємо окремі умови, наприклад, водіям можемо винаймати тимчасове житло, а робітникам виробництва забезпечуємо перевезення до місця праці. Також всі наші працівники та кандидати проходять медогляд за рахунок підприємства. А кожен з робітників виробництва щодня після закінчення зміни отримує безкоштовно продукцію компанії, буханець свіжовипеченого хліба, з яким повертається з роботи додому. Вважаю, це дозволяє і більш відповідально працювати, і пишатись результатом своєї роботи. Наш колектив справді має чим пишатися.

— Чи є у вас відкриті вакансії, і якщо так, то які фахівці сьогодні потрібні вашому підприємству?

— Лише на Львівщині на чотирьох хлібозаводах та млині у нас працевлаштовано до 2,2 тисячі осіб. І ми активно розвиваємось. Тому добір персоналу — постійний процес. На сьогодні маємо відкриті вакансії серед виробничих хлібопекарських професій, а також на посади водіїв, вантажників, механіків та електриків. Особливість промислових підприємств у тому, що ми забезпечуємо роботою максимально широкий спектр фахівців — від торгових менеджерів та юристів до водіїв і тістомісів.

— Чи відчуваєте ви, як працедавець, відтік наших співвітчизників за кордон?

— На жаль, ця тенденція стосується всієї країни. Прикро в першу чергу тому, що ми розуміємо: наші люди їдуть за кордон і перебувають там з обмеженими правами, далеко від рідних та підтримки. Хоча тут, в Україні, є стабільна пропозиція роботи. На відміну від іншої країни, у нас люди отримують можливості довготермінової співпраці, розвиток та професійне зростання.

Свідченням того, що в іншій країні може не бути таких привабливих пропозицій, як вважається, є анонсовані у Польщі нові правила найму іноземців. З наступного року можуть обмежити галузі, в яких полякам можна наймати іноземців. До того ж законопроектом передбачено, що брати на роботу іноземців можна буде тільки в тому випадку, якщо буде доведено, що поляки на таку роботу не погоджуються. Зрештою, не всі готові покинути сім’ї, а особливо дітей, без нагляду і виховання. І в нас також працюють ті, хто вже повернувся із заробітків, бо обрав для себе стабільність і роботу за фахом, який, якщо втратити, потім важко відновити.

— На що порадите звертати увагу шукачам роботи?

— Кожна промисловість має свої особливості — у когось це умови роботи при високих температурах, у когось — навпаки, при низьких, у кого в цехах, а в кого — «в полях». Тому на співбесідах раджу не соромитись і ставити багато запитань щодо всього, що вас цікавить стосовно умов праці. Роботодавці самі зацікавлені відповісти на всі важливі для вас запитання, щоб ви прийняли однозначне рішення ще до оформлення всіх документів на роботу. Таким чином можна збудувати довготривалу співпрацю.

Схожі новини