Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ціни на всі крупи стоять. Лише гречка дорожчає»...

У супермаркетах ціни на гречану крупу «підстрибнули» до 54 гривень за кілограм!

Ціни на гречку б’ють усі рекорди. У ТЦ “Сільпо” цінник “завмер” на позначці... 53 грн. 98 коп. за кілограм. Це вже навіть не “золота”, а “діамантова” крупа! Що це - цінова змова виробників та постачальників? Чи гречаної крупи в Україні стає дедалі менше?

Коли сказала своєму знайомому, що бачила гречку по 54 грн., той вибухнув емоціями: “Та за ті гроші можна м’яса купити. Нехай подавляться тією гречкою. Не буду її купувати взагалі”. Інша знайома каже, її бабуся, якій “стукнуло” 90 років, тільки гречку і їсть. Тому змушена її купувати за будь-яку ціну. Правда, скільки коштує продукт, бабусі не каже... Аби серцевого нападу не дістала.

Я пройшлася магазинами, заглянула на Левандівський та Привокзальний ринки, аби подивитися, що коїться з цінами на гречану крупу. “Почім гречка?” - питаю продавця на ринку. “37-39 грн., - чую у відповідь. - Це ще стара ціна. За новою закупкою гречку я вже не брала. Мені пропонували по 42 грн. Ось рештки допродую”.

Продавець каже, гречку купують, але значно менше, ніж колись. Чому такою захмарною є ціна на крупу, торговці не знають. Пані за прилавком пропонує мені тернопільську гречку, переконує, вона найкраща. У пачці не 900 грамів, а кілограм. У магазині, де торгують курми, на вітрині — ряд круп. Розпитую жіночку: у магазині — ні душі, чи купують у неї її “золоту” гречку? “Зараз картопля пішла, - каже вона, не відриваючись від мобільного. - Гречку хіба купують, якщо комусь у лікарню треба”.

У який магазин не заходжу, всюди кажуть, що ціна на гречаний “делікатес” зросла. “Ще минулого тижня гречка була 36 грн., сьогодні — 40”, - розповідає про стрибок цін одна продавчиня. Інша каже: “Вчора ціна була 33-35 грн., сьогодні — 36-38”. У деяких крамницях ціна зросла на 5 грн. за один день. Запитую власника невеличкого кіоску, чому так виросли ціни на гречку. Її вирощують в Україні, відповідно й ціна мала би бути не така кусюча. “Наскільки я знаю, раніше гречку до України завозили з Росії (зокрема, з Брянської області). З Харкова та Дніпра її розвозили по інших регіонах. Зараз гречки бракує... Ось на цукор ціна падає (12,50), значить, його є багато”. Пропоную, аби підприємець влаштував бойкот постачальникам, які завищують ціни на крупу. “Нам треба працювати, - каже. - Оплачувати оренду, електроенергію, зарплату... А гречка не той продукт, через який треба виходити на протести”. Щоправда, один знайомий підприємець мені таки зізнався, що ціну підвищили перекупники. Бо вже закінчуються запаси старого врожаю... “У кінці липня — в серпні буде новий врожай гречки, відповідно зменшиться ціна”.

Ціни на гречку на Привокзальному ринку — від 35 до 40 грн. Запаси явно старі... Продавці нарікають, покупці переходять на макарони, ячмінну та пшеничну каші. Гречки купують мало. На одній вітрині помічаю ячмінну крупу по 7 грн. Не думала, що за такі гроші ще можна щось купити. В асортименті: кукурудзяна крупа, пшенична, пшоно, горох, рис, пластівці... Ціни прийнятні: рис (пропарений) — 21 грн., горох — 15, пластівці — 11,50. Є тут і львівські макарони по 13 грн. Темненькі, але дешевенькі... “Люди добре купують “Артек” - це пшенична крупа з ярої пшениці, вона м’якша і смачніша”, - ділиться спостереженнями продавець. Коштує “Артек” 11 грн. (за “кіло”). Щодо гречки — ситуація невтішна. Лише закупка обходиться власниці у 34 грн. “Не знаю, чи буду брати гречку, - каже. - Ціни на всі крупи та макарони стоять на місці. Лише гречка дорожчає. Люди нарікають...”.

Експерт-економіст Ілля Несходовський каже, ціну на будь-який продукт диктує ринок. “У плані засіву гречка конкурує з рапсом, - зазначає експерт. - Рапс — високорентабельна рослина, яка приносить набагато більше грошей, ніж гречка. Отже, гречки почали засівати менше. Зменшилася пропозиція, відповідно - зросла ціна”.

“А може, хтось просто хоче заробити на гречці, от і піднімає ціну?” - запитую. “Не думаю, що це цінова змова, - каже Ілля Несходовський. - Однак виробники самі знижують свою конкурентність на цьому ринку. Навряд чи ви зробите вибір на користь гречки за 60 грн., якщо поруч будуть стояти інші крупи по 10-15 грн.”. “Я би тим виробникам і постачальникам “золотої” гречки оголосила бойкот”. “Це відбудеться у природний спосіб. Люди не купуватимуть гречку за такою високою ціною”.

Фото автора

Схожі новини