Передплата 2024 «Добрий господар»

«Такий курс гривні – це фінансовий злочин!»

Експерти не вірять, що курс повернеться бодай до 24,1 грн./долар як закладено у бюджеті. Бо керівництво країни зайняте політикою, а не економікою...

Порожні полиці у супермаркетах, люди з візками, навантаженими крупами та борошном, черги у банках, де можна купити “дозволені” 100 доларів на руки... Торік у такий самий час курс долара, який впевнено наближався до 30 гривень, зчинив справжню паніку і серед населення, і серед бізнесу. Нині ситуація на валютному ринку повторюється. Офіційний курс уже перетнув позначку 27 гривень за долар, разом з цифрами в обмінниках змінюються і ціни в магазинах.

Та населення уже не панікує — лише розгублено спостерігає за новинами з валютного фронту. Воно й не дивно. Заощаджень, які треба рятувати, у людей вже нема, для більшості “рядових” сімей чорний день давно настав, тож і продуктові запаси робити нема за що. За рік люди навчились економити не лише на одязі та харчах, а й навіть на ліках, які з кожним стрибком курсу стають все недоступнішими. Та чи надовго нас вистачить? А головне, чи довго витримає Україна такий курс?

Бюджет на цей рік формували, виходячи з середньорічного курсу 24,1 гривні за долар. Якщо збережеться нинішній курс, то головний кошторис країни можна викинути на макулатуру. А це означає, що зарплати та пенсії не лише всохнуть через чергове знецінення, - їх виплат ніхто гарантувати не зможе. Раніше казали, що дешева гривня нам вигідна, адже від цього виграють підприємства-експортери. Можливо. От тільки через обмеження НБУ експортери уже давно навчились ховати значну частину виручки за кордоном. Відтак в країні маємо все більший дефіцит валюти, який лише штовхає курс вгору.

“Про курс 24 гривні за долар можна забути. Зараз можна сперечатись хіба що про те, до якого рівня долар виросте. До 30? До 40? - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — В Україні катастрофічно не вистачає валюти. Навіть при тому, що імпорт суттєво впав, імпортерам не вистачає валюти. Резерви НБУ вкрай малі. Заробітчани за минулий рік також зменшили переказ коштів в Україну, з восьми до п’яти мільярдів. Експорт падає і падатиме надалі. Безумовно, вина у тому, що відбувається, лежить і на голові НБУ. Через те, що торік масово закривали банки, люди вивели з банківської системи 4,5 мільярда доларів. А Гонтарева виходить і каже: ми далі закриватимемо банки. Якби вона менше лякала людей, а НБУ забезпечував стабільність банківської системи, люди і справді понесли б гроші в банки. Якби та валюта, яка є на руках, потрапила б у банківську систему, це дозволило б стабілізувати курс”.

За даними Forex Club Україна, навіть у платоспроможних банків обсяг депозитів у січні знизився на 3,3%. Значна частина цих коштів пішла на придбання доларів, хоча в офіційних пунктах продажу валюти попит у січні впав. А от на дефіцит валюти, окрім слабкого економічного відновлення, вплинуло також торгове ембарго з боку РФ.

“Попри всі негаразди в економіці країни, саме економічних причин обвалу гривні немає, — каже голова Комітету економістів України Андрій Новак. — Курс валюти залежить від трьох факторів. Перше, це торговий баланс. А він у нас за підсумками минулого року позитивний (плюс 600 мільйонів доларів). Не тому, що ми раптом почали більше експортувати, просто імпорт впав ще більше, ніж експорт. Другий фактор, платіжний баланс. Тут ми також маємо плюс у 900 мільйонів доларів, хоча у 2014 році було мінус 13 мільярдів! Знову ж таки, це не наша заслуга, а заслуга донорів, які торік активно видавали Україні кредитні ресурси. І нарешті державний борг. Торік вдалось домовитися про реструктуризацію боргу на чотири роки, тож значних виплат за державним боргом цього року не буде. Зважаючи на це, за економічними законами, гривня мала б не лише бути стабільною, а й навіть укріпитись. Але у нас продовжуються валютні спекуляції, і курс падає. І ані НБУ, ні уряд не роблять нічого, аби підтримати курс гривні. Очевидно, мають з цього якийсь зиск. Те, що відбувається на валютному ринку, це не просто абсурд, це фінансовий злочин. Така глибока девальвація викликає ланцюгову реакцію: доходи населення падають, ціни зростають, через це відбувається падіння внутрішнього ринку, а воно, своєю чергою, тягне за собою падіння ВВП, що зараз відбувається. Уряд має розуміти, що без стабілізації курсу ми не вийдемо з кризи. Країну чекає колапс!”.

Схожі новини