Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Долар по 30 грн.? Хіба що НБУ зніме всі обмеження»

Експерт вважає малоймовірним різкий стрибок курсу. Але й у те, що валюта подешевшає, не вірить.

За тиждень до місцевих виборів в Україні почав зростати курс долара. Одні прогнозували, що після виборів курс рвоне вгору і буде понад тридцять гривень за долар. Інші переконували, що після того, як оголосять результати виборів і населення заспокоїться, курс знову буде менше 22 гривень. Наразі маємо “тривожну стабільність” - курс на міжбанку завис у межах 22,9 гривні за долар, на готівковому придбати “зелений” можна в середньому за 24 гривні. Однак користувачі соцмереж пишуть, що у касах багатьох банків валюту не продають. На чорному ринку долар можна придбати за 24 “з копійками”. Як довго втримається затишшя на валютному ринку і якого курсу варто чекати до кінця року? На ці питання “ВЗ” відповідав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

- Що спричинило зростання курсу впродовж останніх двох тижнів? Тут відіграла роль непевність перед виборами чи все ж були економічні підстави для подорожчання валюти?

- На курс валют впливає насамперед політика НБУ. Національний банк зняв деякі обмеження на валютному ринку. Як наслідок, відразу підвищився попит на валюту з боку банків та з боку імпортерів. Це і стало основною причиною зростання курсу. Якщо Нацбанк більше не послаблюватиме обмеження, то курс до кінця року залишиться на тому рівні, що є зараз. Максимум зросте до 25 гривень за долар, але аж ніяк не до тридцяти. Якщо ж НБУ зніме обмеження (а це малоймовірно), то курс і справді може суттєво стрибнути. Проблема в тому, що експортери заводять в країну дуже мало валюти. При цьому є підприємства, яким конче потрібно закуповувати валюту, аби купувати імпортну сировину чи комплектуючі. На жаль, багато наших промислових підприємств залежні від імпорту. Це і пальне, і матеріали для фармацевтичних компаній, запчастини тощо. І під кінець року обсяги закупок традиційно зростають.

- У грудні Україна повинна виплатити три мільярди кредиту РФ. Про реструктуризацію так і не домовились. Хіба така виплата не може підірвати курс?

- Ніякої виплати не буде. Навіть якби Україна мала бажання повернути цей кредит, то ми аж ніяк не змогли б це зробити. Гадаю, про цей борг поки що можна забути. Принаймні нам з вами.

- Але щоразу, коли курс зростає, голова НБУ любить повторювати, що це українці, які біжать скуповувати валюту, підривають його. Наскільки попит з боку населення може впливати на курс?

- Не може. Адже для того, щоб купити долари, треба мати гривні. А гривень населення не має. У стрибках курсу, які були на початку року, попит з боку населення зіграв значну роль. Тепер, навіть якщо буде спроба спекулятивно розхитати курс, люди уже не побіжать за валютою — бо нема за що її купити. Крім того, населення не має доступу до міжбанку. Фактично, у нас є паралельні валютні ринки — міжбанківський та чорний. Звичайно, ділки на чорному ринку піднімають ціни на валюту, як тільки бачать, що курс на міжбанку зростає. Але впливу на міжбанківський ринок вони не мають.

Схожі новини